ΛΑΚΩΝΙΑ. Κατά τον Σταύρο Αραχωβίτη, η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που πιστά ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για έργα πολιτισμού και ανάδειξης σημαντικών μνημείων στη Λακωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας και έναν φτωχότερο σε έργα πολιτισμού τόπο. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης και η αρμόδια Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα.

Όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει ο Στ. Αραχωβίτης, (η Λ. Μενδώνη) όχι μόνο φρόντισε να μειώσει τους προϋπολογισμούς τεσσάρων από τα έξι έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. € που θα αναδείκνυαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας και είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ από την πρ. υπουργό Πολιτισμού Μ. Ζορμπά το 2019, αλλά με στοχευόμενες ενέργειες,

  • «…η σημερινή Υπουργός κα Μενδώνη καθυστερεί αδικαιολόγητα τα εκτελούμενα έργα, έστω και με τον μειωμένο προϋπολογισμό».

Κατά τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, η υπουργός Πολιτισμού δεν μπήκε καν στον κόπο ούτε να τεκμηριώσει τη συνολική μείωση των προϋπολογισμών κατά 2.200.000 εκατ. €, δηλαδή κατά το ⅓. Πιστή στον τρόπο και ύφος που πολιτεύεται αυτή η Κυβέρνηση, απλώς πετσόκοψε τα ενταγμένα στο ΠΔΕ έργα που στοχεύουν στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων όλης της περιοχής.

Μοιραίο αποτέλεσμα, ανέφερε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των έργων, αλλά και η μερική εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών, ή ακόμα χειρότερα η διακοπή τους. Κι αυτό, γιατί εκφράζονται συγκεκριμένοι φόβοι, τελευταία, από την τοπική κοινωνία πως κάποια από τα έργα, όπως η αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ι.Ν. του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας και οι εργασίες για την διασφάλιση του Αγ. Γεωργίου Λογκανίκου ενδεχομένως να μην ολοκληρωθούν, βάζοντας έτσι σε τεράστιο κίνδυνο τη συντήρηση και τη στατική επάρκεια των μνημείων.

Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που πιστά ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για έργα πολιτισμού και ανάδειξης σημαντικών μνημείων στη Λακωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας και έναν φτωχότερο σε έργα πολιτισμού τόπο. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και η αρμόδια Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

  • Θέμα: «Τεράστια και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στα έργα Πολιτισμού στην Λακωνία»

«Τον Ιούνιο του 2019 είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ ευρώ που θα αναδείκνυαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της κας υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με τις υπ’ αριθ. Πρωτ. 64119 και 6121/18-6-2019 Αποφάσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 των εξής έργων:

  1. Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχαίας γέφυρας του Ξηροκαμπίου του Δήμου Σπάρτης, με προϋπολογισμό 60.000 €.
  2. Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου Δήμου Σπάρτης, με προϋπολογισμό 800.000 €.
  3. Αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ι. Ναού του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, με προϋπολογισμό 1.500.000 €.
  4. Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στην Καλογωνιά Δήμου Σπάρτης, με προϋπολογισμό 200.000 €.
  5. Αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα του στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, με προϋπολογισμό 1.500.000 €.
  6. Εργασίες στο πλαίσιο βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, με προϋπολογισμό 1.200.000 €.

Ένα χρόνο μετά, στις 11 Μαΐου 2020, κατέθεσα ερώτηση προς την κα. Υπουργό για τη δραστική μείωση στον προϋπολογισμό όλων σχεδόν των παραπάνω σημαντικών έργων πολιτισμού στη Λακωνία, που στοχεύουν στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων όλης της περιοχής. Οι περικοπές αφορούσαν έργα για τα οποία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εξασφαλιστεί με επάρκεια οι πόροι χρηματοδότησης από το ΠΔΕ για την προστασία της λακωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την τότε απάντηση της υπουργού κας. Μενδώνη, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

  1. Έργο: Αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ι.Ν. του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας. Από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, ύψους 1.500.000 €, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε στο 1.000.000 €.
  2. Έργο: Αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα του στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας. Από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου ύψους 1.500.000 €, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε στο 1.000.000 €.
  3. Έργο: Εργασίες στο πλαίσιο βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά. Από τον αρχικό προϋπολογισμό ύψους 1.200.000 €, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε στα 500.000 €.
  4. Έργο: Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου. Από τον αρχικό συνολικό προϋπολογισμό των 800.000 €, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε στα 300.000 €.

Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες από τις ενέργειες της Υπουργού κας Μενδώνη για μια ατεκμηρίωτη και άνευ λόγου μείωση των προϋπολογισμών των έργων κατά 2.200.000 €, οδήγησαν, όπως προβλέψαμε τότε, όχι μόνο σε καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των έργων, αλλά και στην μερική εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών, ή ακόμα χειρότερα στη διακοπή τους. Τελευταία, εκφράζονται φόβοι από την τοπική κοινωνία πως κάποια από τα έργα, όπως η αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ι.Ν. του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας και οι εργασίες για την διασφάλιση του ναού Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου ενδεχομένως να μην ολοκληρωθούν, βάζοντας έτσι σε τεράστιο κίνδυνο την συντήρηση και την στατική επάρκεια των μνημείων.

Επειδή η σπουδαιότητα των πολιτιστικών μνημείων που εντάχτηκαν στην χρηματοδότηση από το 2019 είναι αδιαμφισβήτητη,

Επειδή η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων είναι προφανής,

Επειδή διανύουμε το τέταρτο έτος χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και τα μνημεία να έχουν παραδοθεί στο κοινό,

Επειδή εκφράζονται φόβοι για την μη ολοκλήρωση των εργασιών σε ορισμένα εν εξελίξει έργα,

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

  • Πού οφείλεται η δραματική και επί τέσσερα έτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών στον Ναό του Ελκόμενου Χριστού στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στα μνημεία του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου Δήμου Σπάρτης, του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στην Καλογωνιά Δήμου Σπάρτης, της βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά;
  • Είναι οριστική η απένταξη του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα του στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας;
  • Τελικά πόσο ήταν το ποσό που διατέθηκε για τα ανωτέρω έργα και πόσο μειωμένο ήταν σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό;»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις