ΕΛΛΑΔΑ. Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε ο Σταύρος Αραχωβίτης, αφού αν και η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέμεινε να μην συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (με ακρόαση φορέων) σε ημέρα της γενικής απεργίας για την Τραγωδία των Τεμπών (16/3), «με μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε όλη τη χώρα», η Κυβέρνηση της ΝΔ - ανάλγητη όπως πάντα - προχώρησε κανονικά στη διαδικασία των συνεδριάσεων….!

  • Εμφανίζοντας, μάλιστα, ένα κάκιστο κείμενο ως Σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Χωρίς στρατηγική και κεντρική γραμμή…

Όπως τονίζει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., η εκτίναξη του κόστους παραγωγής μετά την έκρηξη της ενέργειας, η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή στο ράφι του σούπερ-μάρκετ αλλά και η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις οδηγούν στην αναγκαιότητα ελέγχων σε όλα τα στάδια.

Μία βασικότατη έλλειψη του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συνεργασίες στο θέμα των ελέγχων. Πολλές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, όπως ο ΕΦΕΤ κάνουν ελέγχους, αλλά δεν προβλέπονται συνέργειες, συνεννόηση και κοινή δράση με αυτές τις υπηρεσίες και τους φορείς.

  • Πάρτε το πίσω

«Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πολλές, αλλά σε καμία από αυτές δεν απαντάει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα δεν έχει μια κεντρική γραμμή, ένα κεντρικό αφήγημα έτσι, ώστε να παράξει ένα αποτέλεσμα.

Ζητάμε να αποσυρθεί και να ξανάρθει πιο στοχευμένο», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Πιο αναλυτικά:

«Άρθρο 17: Δεν υπάρχει το κοινοτικό πλαίσιο έτσι, ώστε να φαίνεται ποιος βάζει κυρώσεις και τι γίνεται. Ποιες οι αρμοδιότητες του Οργανισμού και ποιες του Υπουργείου; Τελικά δημιουργείται ένα θολό τοπίο που στο τέλος οδηγεί στο να μην επιβάλλεται καμία κύρωση.

Άρθρο 18: Έχει να κάνει με την ανάθεση σε ιδιώτες και σε νομικά πρόσωπα, ελεγκτικού έργου. Στο νομοσχέδιο που είχε έρθει το 2018 προς διαβούλευση υπήρχε, πράγματι, ένα μητρώο εμπειρογνωμόνων (όχι ελεγκτών) που θα βοηθούσαν στο ελεγκτικό έργο του ΕΛΓΟ. Δεν ήταν εταιρίες, όπως είναι στο συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο ανοίγει διάπλατα “το παράθυρο” για ιδιωτικούς ελέγχους και μάλιστα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άρθρα 6 και 10: Δεν υπάρχει συμμετοχή των αγροτών, δεν υπάρχει συμμετοχή των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων ούτε καν των διαεπαγγελματικών τους οργανώσεων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη πουθενά για συμμετοχή και έκφραση γνώμης των άμεσα ενδιαφερομένων.

Άρθρα 11 και 24: O εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στον νόμο και όχι να έρχεται σε Προεδρικό Διάταγμα κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να περάσει από τη διαδικασία της Βουλής.»

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΟ, ο οποίος έχει διαχρονικά προσφέρει πολλά, χάρη στο φιλότιμο κυρίως και τις προσπάθειες των εργαζομένων, ο βουλευτής Λακωνίας, κατέκρινε την έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση, επισημαίνοντας, «…χωρίς προσωπικό στην εκπαίδευση, την έρευνα, τους ελέγχους, δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Το 2017, εν μέσω μνημονίων, προσελήφθησαν 100 ερευνητές ακριβώς για να στελεχώσουν την έρευνα μέσα στον ΕΛΓΟ, 100 ερευνητές μέσα στην εποχή των μνημονίων, κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό».

  • Δείτε την τοποθέτηση τού Σταύρου Αραχωβίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Νομοσχέδιο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις