ΕΛΛΑΔΑ. Η δικηγόρος Μαρία Γρατσία , υποψήφια βουλευτής με τη «ΝΙΚΗ», έχει δεσμευτεί ότι το κόμμα «Νίκη» και η ίδια θα ασκήσουν σκληρό και αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε Τράπεζες, Servicers και Funds, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις και τις συμβάσεις μεταβίβασης των δανείων στα Funds της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου και τις συμβάσεις για την ανάθεση της διαχείρισής τους στους Servicers.

Η απόφασή της Μαρίας Γρατσία να εμπλακεί με τα κοινά ίσως ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον κοντινούς της ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η ίδια απεχθάνεται όσο τίποτα την προβολή και τις μεγαλοστομίες. Ο χαρακτήρας της και το προφίλ της δεν συνάδουν με εκείνο του μέσου υποψηφίου. Αυτοδημιούργητη, εργασιομανής και πραγματική μαχήτρια, η Μαρία Γρατσία γνωρίζει ότι για να επιτύχεις - σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου - πρέπει να υπερβάλεις εαυτόν. Έχοντας αξίες και ιδανικά τα οποία σπάνια συναντώνται, η έγκριτη δικηγόρος εξηγεί στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΙΚΗΣ, ενώ αναφέρεται και στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να θωρακιστεί απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πριν τις πρώτες εκλογές.

– Σας γνωρίζουμε ως μια μάχιμη δικηγόρο. Πώς ελήφθη η απόφασή σας να συμπεριληφθείτε στα ψηφοδέλτια της ΝΙΚΗΣ;

Μετά από 25 χρόνια μάχιμης δικηγορικής πορείας είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να είμαι υποψήφια βουλευτής.

Είμαι αυτοδημιούργητη, εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια ατελείωτες ώρες στο δικηγορικό μου γραφείο, έχω έμφυτο σεβασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης και στους λειτουργούς αυτής.

Αποφάσισα να πολιτευτώ διότι διαπίστωσα τα αγαθά κίνητρα, τις αγνές προθέσεις και το υψηλό όραμα των ανθρώπων που συγκροτούν το κίνημα της ΝΙΚΗΣ.

Η ΝΙΚΗ με ενέπνευσε διότι δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα, υποστηρίζει και εκπροσωπεί τις αρχές και τις αξίες που εκφράζουν την ψυχή και τη σκέψη μου, και ενώνει τους ανθρώπους για την επαναφορά όλων όσων καταξίωσαν το ελληνικό έθνος.

Έτσι, όλα όσα πρεσβεύει η ΝΙΚΗ με έκαναν να θέλω να της δώσω όχι μόνο την ψήφο μου, αλλά όλες τις δυνάμεις μου, ώστε να υπηρετήσω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου το κοινό καλό.

– Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τον πολιτικό σχηματισμό ΝΙΚΗ. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτόν.

“Η ΝΙΚΗ αποτελεί ένα κίνημα ανθρώπων με κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επαναφέρουν την πατρίδα μας στη θέση που της αρμόζει.

Έχει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τη σημερινή πολιτική σκηνή. Είναι το μοναδικό κίνημα που μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας των αρχών και αξιών που έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό οφείλεται στην ποιότητα και στο κύρος των ανθρώπων που την απαρτίζουν και στηρίζουν τον αγώνα της.

Θεμελιώδεις αρχές μας είναι η αποστασιοποίηση από αθέμιτα συμφέροντα, φανατισμούς και ακρότητες, και ο σεβασμός στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, η ΝΙΚΗ θα αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση και την εγγυήτρια πολιτική δύναμη που θα αγωνιστεί για τις αρχές και αξίες που έχουν εκλείψει από τη σημερινή εποχή, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βίου των Ελλήνων πολιτών.

Η υπό τις υφιστάμενες περιστάσεις ευρεία αποδοχή του κινήματός μας προκάλεσε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη ΝΙΚΗ και τον πρόεδρό της.

Όπως όλοι κατανοούμε, η αποδοχή αυτή ενόχλησε πολλούς, οι οποίοι ενεργώντας κακοβούλως προσπάθησαν να μας συνδέσουν με ακροδεξιές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, σκεπτόμενοι ατυχώς ότι με αυτόν τον δόλιο τρόπο θα περιορίσουν τον δυναμισμό του πολιτικού μας σχηματισμού και θα ανακόψουν την ανοδική μας πορεία.

Σε όσους όμως μας μάχονται καλλιεργώντας τον διχασμό, εμείς απαντάμε με τον ενωτικό μας αγώνα.

Εξάλλου, ούτε οι άνθρωποι ούτε οι πολιτικοί σχηματισμοί ετεροπροσδιορίζονται, αλλά αυτοπροσδιορίζονται. Και εμείς έχουμε ήδη αυτοπροσδιοριστεί μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις που κινούνται πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά, στα οποία θέλουν οι αντίπαλοί μας να μας περιορίσουν. Η ΝΙΚΗ είναι ένα δημοκρατικό κίνημα, που θα αγωνιστεί με αγνότητα, ακεραιότητα και, το κυριότερο, χωρίς εξαρτήσεις για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, ώστε να αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς και στα κίνητρα δράσης αυτών.”

– Ποια είναι η σχέση σας με τον επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ κ. Νατσιό και ποιες οι βασικές προτάσεις του κόμματός σας;

“Μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα προσωπικά τον κ. Νατσιό, παρά μόνο μέσα από το πολύτιμο συγγραφικό του έργο, την πλούσια αρθρογραφία του και τον ρηξικέλευθο λόγο του.

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ είναι ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, χαρισματικός δάσκαλος και θεολόγος, με έντονο συγγραφικό έργο, ο οποίος αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης και ένα υγιές πρότυπο για τις νεότερες γενιές. Έχει αγωνιστεί για τις αρχές και τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, και στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλα τα ποιοτικά χαρίσματα ενός ηγέτη που θα αγωνιστεί για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ΝΙΚΗΣ. Το κίνημά μας έχει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και μπορεί να το αναγνώσει όποιος το επιθυμεί. Ο προγραμματικός λόγος της ΝΙΚΗΣ στέκεται κυρίως στα ζητήματα αξιών. Διότι είναι οι αξίες αυτές που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την κοινωνική ειρήνη και την επωφελή εξωτερική πολιτική προς διασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Η ΝΙΚΗ ξεχωρίζει διότι απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν άγονται και φέρονται από κομματικές αγκυλώσεις, ενεργούν με κοινές αξίες, αρχές και ιδανικά, και έχουν απογοητευτεί από τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή είμαστε άνθρωποι που μπαίνουμε στην πολιτική με μόνο κίνητρο να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.”

– Επειδή είστε ενεργό μέλος της νομικής κοινότητας, ποια είναι η άποψή σας για την ποιότητα Δικαιοσύνης στη χώρα μας;

“Για εμένα ο θεσμός της Δικαιοσύνης, τον οποίο υπηρετώ τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ιερός και θεωρώ πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας να τον σέβεται και να αγωνίζεται για το κύρος και την αξιοπρέπειά του.

Τρέφω απεριόριστo σεβασμό προς τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη και η απονομή του δικαίου είναι έννοιες σύμφυτες με τον θεσμό της δημοκρατίας και αποτελούν βασικό πυλώνα για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Είναι αληθές ότι ο Έλληνας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μείζον κοινωνικό – αξιακό ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον, ακριβώς διότι η στόχευσή τους είναι ακριβώς αντίστροφη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες πως υπάρχει σοβαρό δυναμικό με ευσυνείδητους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους έχουμε χρέος να στηρίξουμε για να επικρατήσει η δικαιοσύνη, έτσι όπως τη φανταζόμαστε όλοι. Τα πρόσωπα θα κάνουν τη διαφορά και οι μηχανισμοί που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη δράση τους.”

– Τι, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να αλλάξει προκειμένου να θωρακιστεί ο θεσμός και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη;

“Είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζεται από εγγενείς παθογένειες, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, χαοτική πολυνομία, έλλειψη ψηφιακής οργάνωσης, απουσία αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού, μη διάθεση απαιτούμενων πόρων και πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων που συχνά οδηγούν ακόμη και σε αρνησιδικία.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, αποτελούν ανάχωμα για την πρόσβαση οικονομικά ασθενών συμπολιτών μας στη δικαιοσύνη, η απονομή της οποίας αποτελεί το ύστατο καταφύγιο (ultimum refugium) κάθε βαλλόμενου πολίτη.

Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας πάσχει συνολικά ως προς την αποδοτικότητά του. Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωσή του θα συμβάλουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό και στη θωράκιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί σαφώς μια σοβαρή πρόκληση, όχι όμως τη μοναδική. Η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον τη θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργήματος, την ουσιαστική επικούρηση των δικαστικών λειτουργών κατά την ενάσκηση των δικαιικών καθηκόντων τους με ψηφιακά εργαλεία και κατάλληλες υποδομές, την επιβράβευση των ευσυνείδητων δικαστικών λειτουργών και την απομάκρυνση όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ως αρμόζει.

Επίσης είναι επιτακτική η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να γίνεται από το ίδιο το δικαστικό σώμα και δη με ευρεία εκλεκτορική βάση και όχι από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Υπό το φως των ανωτέρω παραμέτρων, τις οποίες καθημερινά βιώνουμε όλοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και τα διάδικα μέρη, είναι σημαντικό να προβλεφθούν μηχανισμοί διασφάλισης της ποιοτικής αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών, αλλά και της προστασίας τους από άδικες επιθέσεις.”

– Ακόμη μία πληγή στη χώρα αποτελεί η διαφθορά, μικρή ή μεγάλη. Πώς θα μπορούσε, κατά την άποψή σας, να καταπολεμηθεί;

“H ερώτηση αυτή είναι συνέχεια της προηγούμενης, καθώς βασικός βραχίονας για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η Δικαιοσύνη.

Η διαφθορά, επειδή έχει προηγμένους μηχανισμούς δράσης, απαιτεί για την αντιμετώπισή της ανθρώπους με ειδική εκπαίδευση και προσόντα, γνωστική επάρκεια, επιστημονική υποστήριξη και πάνω απ’ όλα τόλμη και θάρρος, στοιχεία που προϋποθέτουν ακεραιότητα χαρακτήρα.

Η πάταξη της διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια, οι αναγκαίοι πόροι και το δικαστικό και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό για την έρευνα υποθέσεων διαφθοράς, οι καθυστερήσεις και αντινομίες στη διαχείριση των δικογραφιών, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων για την πάταξη της διαφθοράς κρατικών οργάνων αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα, τα οποία όσο δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια, γνώση, τόλμη και έντιμες και καθαρές λύσεις συνεπάγονται την εξάπλωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, την επιβράβευση της παραβατικής συμπεριφοράς, την απαξίωση των θεσμών και την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του δημόσιου ταμείου και κατ’ επέκταση του δημόσιου συμφέροντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους που διαθέτουν εντιμότητα και ηθικές αρχές, κατέχουν τη γνώση και έχουν το υπόβαθρο και το σθένος να προβούν σε στοχευμένες τομές που θα προστατεύσουν τον Έλληνα πολίτη, θα αποκαταστήσουν την κλονισμένη εμπιστοσύνη του στον θεσμό της Δικαιοσύνης και θα αφοπλίσουν τον παραβάτη, που εντέχνως αξιοποιεί τα «παράθυρα» που αφήνει ορθάνοιχτα το αδηφάγο «σύστημα» ώστε να συντηρείται και να δυναμώνει” τόνισε η υποψήφια βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ.

– Πρόσφατα η χώρα μας συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών.

“Είναι άκρως ανησυχητικό και σκανδαλώδες να διαπιστώνεις πως στη χώρα στην οποία άνθησε η Δημοκρατία τίθενται θέματα παράνομων παρακολουθήσεων του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, δημοσιογράφων και πολλών άλλων που ασχολούνται με τα κοινά.

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων, πέραν του ότι θίγει στον πυρήνα του θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες, δημιουργεί τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας και καχυποψίας στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι νιώθουν κυριολεκτικά αβοήθητοι μπροστά στην αυθαιρεσία που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες.

Είναι ευνόητο ότι η ανοχή σε τέτοια αθέμιτη δράση δεν είναι επικίνδυνη και προκλητική μόνο γι’ αυτούς που έχουν υπάρξει θύματά της, αλλά καλλιεργεί έδαφος καχυποψίας σε όλη την ελληνική κοινωνία, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στη διαμόρφωση μαζικού φοβικού συνδρόμου.

Αλλά και περαιτέρω, η απουσία άμεσων και αποτελεσματικών αντιδράσεων και αντανακλαστικών των θεσμών σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα δείχνει ανάγλυφα και τη σήψη στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη της εμπιστοσύνης του Έλληνα πολίτη στο κατά πόσον πράγματι επιθυμούν να επιτελέσουν τον ρόλο και το καθήκον τους.

Σε αυτά τα λυπηρά λοιπόν φαινόμενα η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική και οφείλουμε να πράξουμε ό,τι απαιτείται ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια, να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, οι οποίοι έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα στους πολίτες της και σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

– Γιατί να σας στηρίξουν οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθηνών;

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθηνών ότι ασχολούμαι με την πολιτική και τη ΝΙΚΗ για να συμβάλω στην προσπάθεια για ριζική αλλαγή.

Μετά από 25 χρόνια επιτυχούς δικηγορικής πορείας και έχοντας την απαραίτητη εμπειρία και κατάρτιση, θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να αγωνιστώ για τον τόπο μου, τις αξίες και τα ιδανικά μου.

Είμαι αυτοδημιούργητη, σκληρά εργαζόμενη και βιώνω καθημερινά τις δυσκολίες του Έλληνα. Γνωρίζω τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, που αποτελούν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η κοινωνική και επαγγελματική εμπειρία μου με βοηθάει στο να εστιάζω στα προβλήματα και να βρίσκω γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.

Πιστεύω ακράδαντα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών και θέλω να αποτελέσω τη φωνή του μέσου Έλληνα, που νιώθει αδικημένος και παραμερισμένος από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Οι πολίτες θέλω να δουν στο πρόσωπό μου μια γυναίκα με επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία, χωρίς εξαρτήσεις και προσχώματα, που είναι έτοιμη να συγκρουστεί και να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για τις αρχές και αξίες που έχουν εκλείψει από τη σημερινή κοινωνία, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας για τους πολίτες της και πρότυπο για όλο τον κόσμο” κατέληξε η υποψήφια βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις