ΚΟΣΜΟΣ. Σε ύψος 4.800 μέτρων πάνω στο Έβερεστ βρίσκεται το πιο «τρομακτικό» εργαστήριο του κόσμου. Στο εργαστήριο υπάρχει πλέον μόλις ένας εργαζόμενος.

Πρόκειται για την ερευνητική εγκατάσταση που είναι γνωστή ως «Πυραμίδα» που κατασκευάστηκε το 1990 και ασχολείται με την μελέτη της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας.

Περίπου 520 αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο τριώροφο γυάλινο κτίριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με λειτουργικά συστήματα ίντερνετ και τηλεπικοινωνιών.

Το υψηλότερο εργαστήριο στον κόσμο ήταν αρχικά ένα κοινό έργο του Νεπάλ και της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Global Atmosphere Watch (GAW).

Ο στόχος ήταν η παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής σε περιοχές της Ασίας, οι οποίες μπορεί να υποφέρουν από τα καφέ σύννεφα της ατμόσφαιρας που εκτείνονται από τον Ινδικό Ωκεανό έως τα Ιμαλάια. Δεν επηρεάζεται μόνο το κλίμα, αλλά και η ποιότητα του αέρα, η γεωργία και οι μουσώνες.

Το 2010 η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την «πυραμίδα». Έκτοτε το εργαστήριο δεν μπορεί να βρει πόρους με συνέπεια να διακόπτονται οι ερευνητικές αποστολές.

«Έχουν ήδη περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε που σταμάτησε η χρηματοδότηση και πολλά κομμάτια εργαστηριακού εξοπλισμού έχουν γίνει εντελώς άχρηστα», δήλωσε ο Kaji Bista, διευθυντής του εργαστηρίου - ο οποίος, από το 2022, είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος της «πυραμίδας».

Πλέον αγωνίζεται για να κρατήσει το εργαστήριο. «Θέλουμε η πυραμίδα να συνεχίσει τη δραστηριότητα ως παρατηρητήριο», είπε και πρόσθεσε: «Το εργαστήριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ερευνητικές ομάδες».

Εάν η χρηματοδότηση δεν υλοποιηθεί, ο Bista λέει ότι «αυτό θα ήταν ένα τραγικό τέλος σε μια από τις παλαιότερες ερευνητικές εγκαταστάσεις μεγάλου υψομέτρου στα Ιμαλάια».

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις