Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αποτελεί την πιο συχνή́ χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια με τη συχνότητα να κυμαίνεται στο 1% του πληθυσμού των ενηλίκων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν περίπου 100.000 άτομα. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά́ εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και κάποιες καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της.

Παρ' όλο που χαρακτηρίζεται κατ' εξοχήν από προσβολή των αρθρώσεων, πρόκειται για μία συστηματική φλεγμονώδη νόσο και πολλοί ασθενείς εμφανίζουν παράλληλα και γενικά συμπτώματα όπως κακουχία, αναιμία και δεκατική πυρετική κίνηση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν και ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αγγεία, οι οφθαλμοί, τα νεύρα κ.λπ.

Ο τρόπος εμφάνισης της νόσου και η συμπτωματολογία της διαφέρουν. Μπορεί να ξεκινήσει ήπια, με συμπτώματα όπως κακουχία, ανορεξία και αρθραλγίες ή να έχει οξεία εμφάνιση, με έντονο πόνο και φλεγμονή σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Εκδηλώνεται συνήθως με συμμετρική́ αρθρίτιδα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων, δηλαδή με φλεγμονή (πόνο και πρήξιμο) στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και ποδιών ή στις μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα, αγκώνες, ώμοι) με αποτέλεσμα πρωινή δυσκαμψία, πόνο και κόπωση. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση των αρθρώσεων, ακόμα και από τα αρχικά στάδια της νόσου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία από τον ειδικό Ρευματολόγο. Η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής είναι δυνατόν να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου.

Σε ένα χρόνιο νόσημα, όπως είναι αυτό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ο κοινός στόχος θεράποντος ρευματολόγου και ασθενούς είναι η κλινική ύφεση.

Η επίτευξη ύφεσης της νόσου αποτελεί ουσιαστική παράμετρο για την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Για έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η καλή ποιότητα ζωής είναι συνώνυμη με την απουσία πόνου, την καλή ποιότητα ύπνου, την έλλειψη πρωινής δυσκαμψίας και άγχους, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργικότητας τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας της νόσου, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που βοήθησαν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της, σε ό,τι αφορά τη μείωση της φλεγμονής, την πρόληψη των δομικών βλαβών και της ανικανότητας.

Εδώ και 25 χρόνια υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι παραδοσιακές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες και οι βιολογικές θεραπείες, που έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου. Πρόσφατα προστέθηκε και άλλη μια σημαντική επιλογή στη φαρμακευτική φαρέτρα των ρευματολόγων. Οι αναστολείς των JAK κινασών αποτελούν στοχευμένη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και παρουσιάζουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις παλαιότερες θεραπείες. Σε αντίθεση με τους ενέσιμους βιολογικούς παράγοντες, οι αναστολείς των JAK κινασών χορηγούνται σε μορφή χαπιού από το στόμα, μόνα τους ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη. Επιπλέον, φαίνεται να έχουν ταχεία δράση στη μείωση του πόνου και της λειτουργικότητας, επισπεύδοντας το υποκειμενικό αίσθημα βελτίωσης των ασθενών.

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι η επίτευξη ύφεσης για σημαντικό ποσοστό ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα στον 21ο αιώνα έχει καταστεί στόχος ρεαλιστικός, μέσω της προόδου γύρω από τη γνώση για το νόσημα, αλλά και της διαθεσιμότητας νέων αποτελεσματικών θεραπειών.

Η συχνή παρακολούθηση από τον ειδικό ρευματολόγο και η συνεργασία ιατρού-ασθενούς στη θεραπευτική επιλογή, μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε κλινική ύφεση στα σημεία και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κάτι που μέχρι πριν κάποια χρόνια, δεν φάνταζε δυνατό.

Κουτσοβίτη Σοφία

Ειδικός Ρευματολόγος

Ευαγγελίστριας 52-54, Σπάρτη

sofiakoutsoviti@yahoo.com

2731400145 - 6939509422

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις