ΣΠΑΡΤΗ. Συναγερμός έχει σημάνει στις Λακωνικές αρχές με αφορμή το κρούσμα φυματίωσης που διαπιστώθηκε σε μαθητή του 1ου Λυκείου Σπάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθητής νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας και η εξέλιξη της υγείας του είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο, πίσω στη Σπάρτη όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια σοβαρότατη κατάσταση. Η έκταση που έχει πάρει το θέμα επιβάλει έκτακτα μέτρα και κόκκινο συναγερμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρμόδιες αρχές μετά το κρούσμα φυματίωσης που βεβαιώθηκε στον μαθητή του 1ου Λυκείου υπεβλήθησαν σε σχετική εξέταση οι 90 περίπου μαθητές της Γ’ Λυκείου. Από τους 90 οι 52 βρέθηκαν θετικοί στην εξέταση με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη ανησυχία εκπαιδευτικών, γονέων και αρχών. Εν τω μεταξύ πληροφορίες κάνουν λόγω για θετικά αποτελέσματα και στο ήμισυ των καθηγητών του σχολείου που υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση.

Μια πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να είναι ότι η θετική ένδειξη οφείλεται σε επίδραση παλαιότερου εμβολίου στο οποίο είχαν υποβληθεί οι μαθητές. Όμως η κατάσταση είναι κρίσιμη και κανείς δεν μπορεί να επαναπαυθεί σε μια τέτοια ερμηνεία, δεδομένου ότι υπάρχουν και καθηγητές που είναι «θετικοί».

Όπως είναι φυσικό οι μαθητές πρέπει να υποβληθούν ειδικές εξετάσεις. Οι 52 μαθητές που έδειξαν «θετικό» την Δευτέρα θα υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις (ακτινογραφία) και ίσως και καλλιέργεια πτυέλων. Για το αν πρέπει να εξεταστούν όλοι οι μαθητές του Σχολείου θα πρέπει να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να περιβάλουν τους μαθητές με ψυχραιμία και σύνεση. Το ενδεχόμενο πιθανής εξάπλωσης λόγω των σχέσεων που έχουν οι μαθητές με τους συμμαθητές του σχολείου αλλά και των φροντιστηρίων είναι ορατός. Ωστόσο οι Αρχές και ειδικά οι Υγειονομικές είναι σε άμεση επαφή τόσο με τους πολίτες όσο και με τις αρχές.

Σημειώνεται ότι οι αρχές επέδειξαν αδράνεια σε ότι αφορά την επίσημη ενημέρωση του πληθυσμού.