Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης*

Καθαρισμός Χεριών, Απολύμανση – Συνέπειες στο δέρμα – Λύσεις

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα με την καθημερινότητα μας να έχει μεταβληθεί, δεδομένες καταστάσεις παύουν να θεωρούνται δεδομένες και όλα γυρίζουν γύρω από την υγιεινή και την αποστείρωση.

Το καθημερινό και συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί βασικό κανόνα για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού και η συμμόρφωση αυτή του πληθυσμού διακρίνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται στον δερματολόγο με εικόνα εκζέματος στα χέρια. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός της συχνής χρήσης αντισηπτικών με βάση το οινόπνευμα για καλύτερη αποστείρωση, αυτός και μόνος ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα σε ένα κα τα άλλα υγιές δέρμα.

Άρα το ερώτημα που γεννάται είναι τί κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση χωρίς να σταματήσουμε να πλένουμε όσο συχνά απαιτείται τα χέρια μας;

Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυτό θα πρέπει τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε να έχουν ενυδατικούς χαρακτήρες και να αποφεύγουμε τα σκληρά σαπούνια που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροδερμία.

Το βασικό στοιχείο για την εξομάλυνση της κατάστασης είναι η καθημερινή χρήση ενυδατικών κρεμών αποφεύγοντας, όμως, τη χρήση ενυδατικών με αρώματα που συχνά κάνουν κακό στην επιδερμίδα.

Ενδεδειγμένες ενυδατικές με περισσότερους παράγοντες ενυδάτωσης είναι αυτές με υαλουρονικό οξύ που δεσμεύει νερό και υψηλή συγκέντρωση με κεραμίδια, πρωτεΐνες που βοηθούν την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Παρ’ όλα αυτά κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμούς στα χέρια όπως ξηρότητα, κνησμό που μπορεί να οδηγήσουν σε επιμολύνσεις.

Για το λόγο αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή του Δερματολόγου αφού η έγκαιρη αγωγή θα προλάβει τυχόν επέκταση και επιδείνωση του ερεθισμού.

(*) Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις