ΕΛΛΑΔΑ. Από σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται τέσσερα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο επόμενων εβδομάδων (4-17/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει, ότι:

  • το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Παιδιά ένα στα τρία νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, αφού μετά το άνοιγμα των σχολείων έχει εκτοξευθεί η διασπορά του κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1 στα 3 κρούσματα αφορούν σε παιδιά μέχρι 17 ετών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να κάνουν διαρκείς εκκλήσεις για εμβολιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ανεμβολίαστοι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια. Εξ αυτών, τα 1.002 αφορούν σε παιδιά 0 έως 17 ετών. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 85.633 περιστατικά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις