ΕΛΛΑΔΑ. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού του Σχεδίου “Ελευθερία” κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν οι πολίτες άνω των 50 ετών το ραντεβού τους για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συνολικά η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια. Παράλληλα, το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.

Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην Ελλάδα ο συνολιλός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%. Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Λϊγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Μίνα Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, σχετίζονται με τη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους».

Για τις μυοκαρδίτιδες του εμβολίου της Moderna στις σκανδιναβικές χώρες και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου συνεχίζουν κανονικά. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας φτάνει στο 58,7%. Είμαστε στη 17η θέση στην ΕΕ. Καλούμε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις