ΚΟΣΜΟΣ. Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση των χαμηλών επιπέδων βασικών θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, υπό το φως των δυνητικά επικίνδυνων παρενεργειών που εμφανίζονται, οι ειδικοί τα παρακολουθούν στενά.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Εxpress», συγκεκριμένο συμπλήρωμα έχει συνδεθεί με 91% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κοινού καρκίνου.

Ποιο συμπλήρωμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που συμμετείχαν 35.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στο «Journal of the National Cancer Institute», το σελήνιο φαίνεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία σε υπερδοσολογία.

Ο καρκίνος που σχετίζεται με το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος συνήθως αναπτύσσεται αργά χωρίς να παρουσιάζει προειδοποιητικά σημάδια για πολλά χρόνια.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε σελήνιο, βιταμίνη Ε, εικονικό φάρμακο είτε συνδυασμός αυτών των συμπληρωμάτων. Το σελήνιο, συγκεκριμένα, βρέθηκε τότε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 91%, όχι όμως και σε άνδρες που εξαρχής είχαν εξαρχής έλλειψη σε αυτό.

Όσον αφορά στη βιταμίνη Ε, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξήθηκε κατά 69%, με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Ντόκτορ Άλαν, να δηλώνει: «Οι άνδρες που χρησιμοποιούν αυτά τα συμπληρώματα, πρέπει να σταματήσουν, τελεία. Ούτε τα συμπληρώματα σεληνίου ούτε βιταμίνης Ε προσφέρουν γνωστά οφέλη, μόνο κινδύνους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα ή τουλάχιστον αβλαβή. Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις