ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Το βρετανικό ΕΣΥ αποφάσισε να επεκτείνει αθόρυβα τη λίστα των συμπτωμάτων της Covid-19 για να συμπεριλάβει 9 νέα σημάδια ασθένειας, σε μία κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές καθυστέρησε...δύο χρόνια.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι επικεφαλής υγείας στη Βρετανία έχουν επισημάνει μόνο τρία συμπτώματα: υψηλή θερμοκρασία, βήχα και απώλεια ή αλλαγή στη γεύση ή την όσφρηση, παρά το γεγονός οτι άλλες χώρες και υγειονομικοί φορείς έκαναν λόγο ακόμη και για 14.

Η κίνηση - για την οποία οι επικριτές ισχυρίζονται ότι έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση - έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ντάουνινγκ Στριτ τερμάτισε τα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλους, με τις λοιμώξεις να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μόνο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι Βρετανοί εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις δωρεάν εξετάσεις

Τα 9 νέα συμπτώματα κορονοϊού

Η νέα λίστα με όλα τα ενδεικτικά σημάδια του ιού περιλαμβάνει

  1. Δύσπνοια/Δυσκολία στην αναπνοή
  2. Αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης
  3. Πόνοι στο σώμα
  4. Πονοκέφαλος
  5. Πονόλαιμος
  6. Ρινική καταρροή (μύτη που τρέχει) ή συμφόρηση (μπούκωμα)
  7. Απώλεια όρεξης
  8. Διάρροια
  9. Αίσθημα ναυτίας

Το βρετανικό ΕΣΥ σημειώνει στον ιστότοπό του ότι τα συμπτώματα είναι «παρόμοια με συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη». Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να «προσπαθούν να μένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους», καθώς και να λαμβάνουν «έξτρα προσοχή» για να αποφύγουν την επαφή με οποιονδήποτε διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο από τον ιό.

daily-mail.jpg
Η διευρημένη λίστα με τα συμπτώματα του βρετανικού ΕΣΥDaily Mail

Ο καθηγητής Tιμ Σπέκτορ, επικεφαλής επιστήμονας της εφαρμογής παρακολούθησης συμπτωμάτων κορονοϊού έγραψε στο Twitter ότι η αλλαγή έρχεται μετά από δύο χρόνια προτροπής των προϊσταμένων υγείας να επεκταθεί η λίστα. «Τα επίσημα κύρια συμπτώματα του βρετανικού ΕΣΥ άλλαξαν επιτέλους μετά από δύο χρόνια πιέσεων. Κρίμα που έχουν λάθος σειρά – αλλά είναι μια αρχή και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των λοιμώξεων».

Τον Μάρτιο, ο καθηγητής Σπέκτορ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση επειδή δεν αναγνώριζε έναν ευρύτερο κατάλογο συμπτωμάτων του ιού. «Η άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και να εγκαταλείψει τις συμβουλές απομόνωσης και τα τεστ είναι πιθανό να ευθύνεται για τον απίστευτο αριθμό περιπτώσεων που βλέπουμε σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι δεν απομονώνονται πλέον όταν έχουν συμπτώματα, είτε επειδή αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται πια είτε επειδή αυτοί ή οι εργοδότες τους εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως ρινική καταρροή ή πονόλαιμο ως Covid-19» έλεγε τότε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαριθμεί 13 συμπτώματα του ιού, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που δεν αναφέρονται από τους Βρετανούς: εξάνθημα ή αποχρωματισμός των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια, απώλεια ομιλίας ή κινητικότητας και πόνος στο στήθος.

Εν τω μεταξύ, η λίστα συμπτωμάτων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είναι η ίδια με τον ιστότοπο του NHS, χωρίς να περιλαμβάνει ωστόσο την απώλεια όρεξης. Και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων απαριθμεί 12 συμπτώματα, ενώ η Γερμανία αναγνωρίζει 14.

Ο καθηγητής Σπέκτορ είπε στη MailOnline ότι τα περισσότερα συμπτώματα στη λίστα του NHS «είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των λοιμώξεων όσο προχωράμε».

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βρετανία στο σύνολό της είναι επίσης μεγαλύτερο από ποτέ, με 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί - από 4,3 εκατομμύρια που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση οφείλεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις