Τι είναι το ιπποφαές;

Το ιπποφαές είναι ένα θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Ο καρπός που παράγει έχει τη μορφή μούρων, δηλαδή είναι μικρός, στρογγυλός και χυμώδης με χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα μέρη του φυτού από τους σπόρους μέχρι τους καρπούς έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα.

Λέγεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στον καρπό του ιπποφαούς. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι: η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3,6,7,9. Συνολικά, περιέχει 18 είδη αμινοξέων, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και διαιτητικές ίνες.

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, τον διαβήτη τύπου 2, τα δερματικά προβλήματα, τις μολύνσεις του δέρματος, τη φλεγμονή, τον πόνο στις αρθρώσεις, την κατάθλιψη και πολλά ακόμη. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των καλλυντικών καθώς έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και συμβάλλει στην επούλωση ηλιακών εγκαυμάτων.

Η ιστορία του Ιπποφαούς

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό με μακραίωνη ιστορία περίπου 70 εκατομμυρίων ετών! Στην ελληνική μυθολογία, λέγεται πως χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τα άλογα, καθώς βοηθούσε να έχουν καλύτερο βάρος και λαμπερό τρίχωμα – από εκεί άλλωστε προέρχεται και το όνομά του. Αναφορές στο ιπποφαές γίνονται σε όλα τα κλασικά βιβλία του Θιβέτ εδώ και 1.300 χρόνια ενώ οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν για ιατρική θεραπεία από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για χρόνιες λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και ο βήχας ενώ μπορεί να μειώσει τις τοξίνες από τους πνεύμονες και το σώμα.

Το ιπποφαές ως υπερτροφή

Το ιπποφαές είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, γι' αυτό και συγκαταλέγεται στις λεγόμενες υπερτροφές ή superfoods. Περιέχει περισσότερα από 200 θρεπτικά συστατικά που το τοποθετούν ανάμεσα στα φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία και άριστη θρεπτική ισορροπία σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Οι μικροσκοπικοί καρποί του ιπποφαούς είναι πλούσιοι σε ωμέγα 7 λιπαρά οξέα -μια από τις πιο σπάνιες πηγές του συγκεκριμένου, επίσης σπάνιου, στοιχείου.

Σε γενικές γραμμές, τα οφέλη που απορρέουν από την κατανάλωση ιπποφαούς είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη τροφή προάγει την υγεία σε μερικούς ανθρώπους ανάλογα με τον σωματότυπό τους. Αναλυτικότερα, μερικά από τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με την κατανάλωση ιπποφαούς είναι τα ακόλουθα:

Πλούσια περιεκτικότητα σε Ωμέγα 7

Τα Ωμέγα 7 είναι ίσως τα λιγότερο γνωστά λιπαρά οξέα. Ωστόσο, το ιπποφαές είναι πολύ καλή πηγή αυτού του σπάνιου λιπαρού οξέως και ταυτόχρονα πλούσιο σε Ωμέγα 3, Ωμέγα 6 και Ωμέγα 9. Το Ωμέγα 7 βελτιώνει την ενυδάτωση των βλεννογόνων και αναπλάθει το δέρμα, είτε καταναλώνεται από το στόμα είτε εφαρμόζεται τοπικά. Συνεπώς μπορεί να βοηθήσει τόσο στην επιδερμίδα όσο και στην υγεία. Ταυτόχρονα, επειδή τα Ωμέγα 7 είναι ένας καλός σύμμαχος στην καταπολέμηση της χοληστερόλης, το ιπποφαές μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα HDL και να μειώσει τα επίπεδα LDL.

Ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας

Η φυσική χρωστική ουσία, τα φλαβονοειδή συνδυαστικά και με άλλα μέταλλα που περιέχει το ιπποφαές βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, αυξάνει τη δύναμη της καρδιακής συστολής, ελαττώνει την καρδιακή διεγερσιμότητα, μειώνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και βελτιώνει την ταχύτητα της ενδοκαρδιακής διέγερσης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης εξασφαλίζοντας μια πιο υγιή καρδιά.

Βελτίωση της ηπατικής υγείας

Το ιπποφαές προωθεί την υγεία του ήπατος. Τα λιπαρά, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή που περιέχει δρουν στα ηπατικά κύτταρα και αποτρέπουν τις βλάβες ενώ ταυτόχρονα ενδεχομένως αυξάνει την παραγωγή των ηπατικών κυττάρων. Η NAFLD (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιας ηπατικής βλάβης στον κόσμο. Η τακτική κατανάλωση ιπποφαούς συνδέεται με την καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας, καθώς μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και τα ηπατικά ένζυμα.

Αποτελεσματικό σε οξείες και χρόνιες πληγές

Παρασκευάσματα με βάση το ιπποφαές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία δερματικών τραυματισμών από ακτινοβολία, εγκαυμάτων, γαστρικών και εντερικών ελκών. Μια μελέτη υποστήριξε μάλιστα ότι τα προστατευτικά και επουλωτικά αποτελέσματα του ιπποφαούς λειτουργούν σε πληγές, εγκαύματα, έλκη, βλάβες, εγκαύματα κ.λπ. Μπορεί επίσης να εμφανίζει καλή ανταπόκριση σε πληγές μετά από χρόνιους τραυματισμούς.

Προστασία από τον Διαβήτη τύπου 2

Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ιπποφαούς βοηθά στον έλεγχο της έκκρισης ινσουλίνης αμέσως μετά το γεύμα. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα διαβητικά άτομα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου μετά από τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Αποτρέποντας μακροπρόθεσμα τα επίπεδα σακχάρου, μπορεί να αποτρέψει κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά

Τα αντιοξειδωτικά του ιπποφαούς ενισχύουν την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Συγκεκριμένα, προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες ενώ υποστηρίζει την πιο σημαντική πρωτεΐνη του σώματος, το κολλαγόνο. Το ιπποφαές διεγείρει τα κύτταρα βοηθώντας τα να αναγεννηθούν, τα ενυδατώνει και τα προστατεύει από την προσβολή της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, η παρουσία των βιταμινών A, B, C, E, και K επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα και δύναμη των μαλλιών και του δέρματος.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η ανθεκτικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ιπποφαούς. Αυτός ο μικροσκοπικός καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Κατά την περίοδο χαμηλού φωτισμού, τους χειμερινούς μήνες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποκαθίσταται από το ηλιακό φως που αποθηκεύεται στα μούρα του ιπποφαούς. Αυτό βοηθά το σώμα μας να αναζωογονήσει την αυτορρύθμιση του συστήματός του ενώ συμβάλλει στην αύξηση των συνολικών επιπέδων ενέργειας και την βελτιωμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις