ΕΛΛΑΔΑ. Το γάλα γαϊδούρας ίσως για πολλούς να φαντάζει μία ακόμη μόδα της εποχής στον κλάδο της διατροφής και της υγείας, όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ήδη από τα αρχαία χρόνια είχαν αναγνωριστεί οι μοναδικές ιδιότητές του -ένας θησαυρός ομορφιάς και μακροζωίας που λίγοι μπορούσαν να αποκτήσουν. Το γάλα γαϊδούρας έχει μακραίωνη ιστορία χρήσης στην ιατρική επιστήμη αλλά και ως προϊόν ομορφιάς. Ο Πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, λέγεται πως το χρησιμοποιούσε ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, το βήχα και τις πληγές. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν το ποτό της αριστοκρατίας, καθώς μόνο η ελίτ των αρχόντων και των βασιλιάδων μπορούσε να απολαμβάνει τα οφέλη του. Ακόμη και στον Μεσαίωνα, οι ευγενείς έπιναν βραστό γάλα γαϊδούρας.

Αν όμως υπάρχει ένας κλάδος με τον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν συνδέεται άρρηκτα, αυτός είναι η ομορφιά και η περιποίηση της επιδερμίδας. Λέγεται μάλιστα ότι στην αρχαία Αίγυπτο η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας για να εξασφαλίζει μία νεανική και λαμπερή επιδερμίδα. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το γάλα γαϊδούρας να θεωρείται τόσο πολύτιμο για την περιποίηση του δέρματος και την διατήρηση της ομορφιάς; Ποια είναι τα συστατικά που τελικά το κάνουν τόσο αποτελεσματικό κατά της γήρανσης;

Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ο «βασιλιάς» στον κλάδο της ομορφιάς καθώς υπόσχεται πολλά οφέλη και φανταστικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει τεράστια διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιο σε Βιταμίνες A, B1, B6, C, D και E, αμινοξέα, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και ασβέστιο. Ταυτόχρονα, αναπλάθει το δέρμα καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, φωσφολιπίδια και κεραμίδια, τα οποία του προσδίδουν καταπραϋντικές και αναδομητικές ιδιότητες. Το γάλα γαϊδούρας έχει επιβεβαιωμένα αντιγηραντική δράση, εξαλείφει τις ρυτίδες και «σβήνει» τα σημάδια του χρόνου από το δέρμα στο πρόσωπο και τον λαιμό. Επιπλέον, εξαφανίζει και μειώνει τα σημάδια έκφρασης.

Αναλυτικότερα, μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που έχει το γάλα γαϊδούρας για την επιδερμίδα είναι τα ακόλουθα:

Ισχυρή αντιγηραντική και θεραπευτική δράση

Το γάλα γαϊδούρας έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές και θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχει. Αυτά τα λιπαρά οξέα, μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος. Ταυτόχρονα, έχει την ικανότητα να καταπραΰνει και να επουλώνει αποτελεσματικά τις μικρές εκδορές της επιδερμίδας (π.χ. σκασίματα, γρατσουνιές, επιφανειακά τραύματα).

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά

Το γάλα γαϊδούρας εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όπως προαναφέρθηκε, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, C. Ταυτόχρονα, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος ενώ παράλληλα μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό, περιορίζοντας την εμφάνιση ακμής.

Βαθιά ενυδάτωση και προστασία

Το γάλα γαϊδούρας είναι ένα ισχυρό ενυδατικό, καθαριστικό και μαλακτικό προϊόν για το δέρμα. Η συχνή χρήση μαλακώνει και λειαίνει την επιδερμίδα, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση ακόμη και στα πιο ευαίσθητα δέρματα. Επιπλέον, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχει καθαρίζουν το δέρμα, αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπουν την παραγωγή νέων κυττάρων, προσφέροντας αναζωογόνηση και αναγέννηση στην επιδερμίδα.

Υγιή και λαμπερά μαλλιά

Το γάλα γαϊδούρας περιέχει καζεΐνη και πρωτεΐνες ορού γάλακτος που είναι εξαιρετικές για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν πιο πυκνά και λαμπερά. Το ασβέστιο ενισχύει και αυτό την ανάπτυξη, αποτρέποντας την τριχόπτωση ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια κάνουν τις ρίζες των μαλλιών πιο δυνατές. Οι βιταμίνες Α, Β6, η βιοτίνη και το κάλιο κάνουν τα μαλλιά λαμπερά, υγιή και όμορφα, αποτρέποντας την ξηρότητα και την θαμπάδα.

Εκτός από την πρωτεΐνη, η κερατίνη είναι ένα πολύτιμο συστατικό για την ανάπτυξη των μαλλιών. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία κερατίνης και το γάλα γαϊδούρας είναι μία φανταστική πηγή ασβεστίου. Η καθημερινή χρήση προϊόντων με γάλα γαϊδούρας μπορεί να σας χαρίσει υγιή και πυκνά μαλλιά, που δεν σπάζουν, δεν ξηραίνονται και δεν εμφανίζουν θαμπή όψη.

Η βιομηχανία της ομορφιάς, έχοντας αναγνωρίσει την αξία και τα οφέλη που έχει το «θαυματουργό» γάλα γαϊδούρας, το έχει ενσωματώσει σε πολλά προϊόντα φροντίδας για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και το σώμα. Εάν λοιπόν σκέφτεστε να το εντάξετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας, σίγουρα υπάρχει το κατάλληλο προϊόν -σαπούνι, κρέμα, ενυδατική ή σαμπουάν- για εσάς στην αγορά!