Τα παλιότερα χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις έμοιαζαν κάτι μακρινό και απρόσιτο -ένα προνόμιο της ελίτ και των σταρ του Hollywood, που μόνο λίγοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες και υλικά αλλά και οι σύγχρονες πρακτικές που εγγυώνται θεαματικά αποτελέσματα χωρίς νυστέρι έχουν πλέον γίνει προσιτά σε όλους. Μάλιστα το ενδιαφέρον για τις επεμβάσεις αισθητικού τύπου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Παρόλα αυτά, επειδή -όπως είναι εμφανές και από την ονομασία- πρόκειται για μία επέμβαση, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει το σώμα σας, καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας τους 8 παρακάτω παράγοντες πριν το τολμήσετε!

1. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ενώ η πλαστική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, θυμηθείτε ότι δεν είναι η «μαγική» λύση που θα σας εξασφαλίσει την ιδανική σχέση, επαγγελματική καταξίωση ή μια πιο ικανοποιητική ζωή. Αν από την άλλη επιθυμείτε να βελτιώσετε κάποια σημεία της εξωτερικής σας εμφάνισης τα οποία δεν σας ικανοποιούν και δεδομένου ότι έχετε χτίσει μία υγιή σχέση με τον εαυτό σας και τους γύρω, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα της επέμβασης θα σας αφήσει ευχαριστημένους.

2. Ελέγξτε τα προσόντα των γιατρών που θα σας αναλάβουν. Εάν ο επιλεγμένος χειρουργός σας δεν έχει εξειδίκευση στις αισθητικές επεμβάσεις, ψάξτε λίγο καλύτερα. Οι πλαστικοί χειρουργοί πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι, να έχουν την κατάλληλη εμπειρία και φυσικά να μπορούν να σας επιδείξουν τα αποτελέσματα προηγούμενων πελατών τους.

3. Αξιολογήστε τον χώρο της επέμβασης. Εκτός από τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων των γιατρών που θα σας αναλάβουν, βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία εκτελείται στις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως ένα νοσοκομείο ή ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο ιατρείο. Η τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και το καταρτισμένο βοηθητικό προσωπικό είναι σίγουρα επιπλέον παράγοντες που πρέπει να αξιολογήσετε.

4. Βρείτε το σωστό timing. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα επιλέξετε να προχωρήσετε στην επέμβαση είναι πολύ σημαντικός. Για παράδειγμα, υπάρχουν καταστάσεις που αλλάζουν το σώμα, όπως μία εγκυμοσύνη ή παθήσεις που επιφέρουν ορμονικές ανισορροπίες. Καλό είναι λοιπόν να προχωρήσετε με την επέμβασή σας όταν δεν υπάρχουν στο πλάνο οι παραπάνω συγκυρίες, ώστε να εξασφαλίσετε αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο.

5. Εξασφαλίστε το απαιτούμενο budget. Η προαιρετική πλαστική χειρουργική ανήκει στις επεμβάσεις που δεν καλύπτονται από τις περισσότερες ασφάλειες υγείας. Συνεπώς φροντίστε να εξασφαλίσετε το ανάλογο budget και μάλιστα να συμπεριλάβετε και απρόοπτα επιπλέον έξοδα που ενδέχεται να προκύψουν.

6. Μην αγνοείται τους κινδύνους. Ενώ η πλαστική χειρουργική είναι μια οικειοθελής διαδικασία, αυτό δεν την κάνει παντελώς ακίνδυνη. Είτε η επέμβαση σας απαιτεί γενική αναισθησία, είτε τοπική, η διαδικασία ενέχει ορισμένους κινδύνους, τους οποίους καλό είναι να συζητήσετε εκτενώς με τους γιατρούς σας εκ των προτέρων. Χειρουργικές επιπλοκές είναι επίσης πιθανές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, του διαχωρισμού του τραύματος και της αποτυχίας επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος.

7. Να έχετε υπομονή στην ανάρρωση. Μην περιμένετε ότι αμέσως μετά την επέμβαση θα είστε έτοιμοι για… την πασαρέλα! Αντίθετα, τα αποτελέσματα μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να φανούν, οπότε οπλιστείτε με υπομονή. Το πρήξιμο, το μελάνιασμα και οι τομές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να υποχωρήσουν και να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Μιλήστε με τους γιατρούς σας σχετικά με τις προσδοκίες μετά την επέμβαση.

8. Εξετάστε τις μη χειρουργικές επιλογές. Αν και οι μη επεμβατικές διαδικασίες ενέχουν επίσης ορισμένους κινδύνους, ίσως είναι καλό να εξετάσετε μια προσωρινή διόρθωση πριν προχωρήσετε σε μια μόνιμη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να θυμάστε το εξής: η αισθητική χειρουργική είναι κάτι που κάνετε για τον εαυτό σας - όχι για έναν σύζυγο, σύντροφο ή γονέα. Το σώμα σας θα σας συνοδεύει για πάντα, για αυτό είναι απαραίτητο να του συμπεριφέρεστε με τον ανάλογο σεβασμό. Το σημαντικότερο από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο παράγοντα είναι το επίπεδο άνεσης που αισθάνεστε με τον επιλεγμένο χειρουργό σας. Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι τέχνη και όχι επιστήμη και απαιτούν από ασθενή και γιατρό να συνεργαστούν για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις