Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι -άλλοτε συχνότερα και άλλοτε σπανιότερα- με ενοχλητικό φούσκωμα, πρήξιμο και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε διατροφικούς, παθολογικούς, ορμονικούς και πολλούς ακόμη παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κοιλιακό πρήξιμο συνοδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα δυσφορίας και ενδεχομένως να προκαλέσει ανασφάλεια σχετικά με την εικόνα του σώματός μας. Τις περισσότερες φορές το φούσκωμα δεν οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και γρήγορα με την εφαρμογή απλών τεχνικών, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι.

Μερικοί δοκιμασμένοι τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν είναι οι ακόλουθοι:

Περπάτημα

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ενεργοποίηση της εντερικής δραστηριότητας και βοηθά στην απελευθέρωση της περίσσειας αερίων και κοπράνων. Η κίνηση των εντέρων είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ένα άτομο αισθάνεται δυσκοιλιότητα. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την πίεση και να σας απαλλάξει από τη δυσφορία.

Κοιλιακό μασάζ

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίες στη μάλαξη για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τις δυσάρεστες συνέπειες του κοιλιακού πρηξίματος. Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση των εντέρων. Οι ήπιες πιέσεις που ακολουθούν τη διαδρομή του παχέος εντέρου μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα βοηθητικές. Πώς μπορείτε να το κάνετε:

- Τοποθετήστε τα χέρια σας ακριβώς πάνω από το δεξιό οστό του ισχίου.
- Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις και ασκώντας ελαφριά πίεση προς τα πάνω προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα.
- Τρίψτε κατευθείαν στην άνω περιοχή της κοιλιάς προς το αριστερό πλευρό.
- Μετακινήστε αργά τα χέρια σας προς τα κάτω, προς το αριστερό οστό του ισχίου.
- Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Εάν το μασάζ σας προκαλεί μεγάλο πόνο, είναι καλύτερο να διακόψετε αμέσως τη διαδικασία.

Καταναλώστε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν και αυτές στην φυσιολογική λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου. Συνεπώς, εάν αισθάνεστε πρήξιμο ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, συμπεριλάβετε στα γεύματά σας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα σμέουρα, τα μήλα, τα αχλάδια, οι φράουλες, οι τροφές ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι κλπ.

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό

Τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά περιέχουν αέρια που ενδέχεται να συσσωρευτούν στο στομάχι. Το διοξείδιο του άνθρακα που κάνει τη σόδα και παρόμοια ποτά να αφρίζουν μπορεί επίσης να προκαλέσει φυσαλίδες και φούσκωμα στο στομάχι. Παράλληλα, τα σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Το νερό από την άλλη, εξαλείφει αυτά τα προβλήματα και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας

Οι αλκοόλες ζάχαρης της τσίχλας είναι οι αιτίες που προκαλούν φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους. Η κατάποση αέρα κατά τη μάσηση δεν αποκλείεται επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα και πόνο λόγω του αέρα που συγκεντρώνεται στο στομάχι και το έντερο. Εάν λοιπόν υποφέρετε από κοιλιακό πρήξιμο, είναι καλό να μετριάσετε αυτή τη συνήθεια για ένα διάστημα.

Πιείτε ρόφημα μέντας

Εάν το κοιλιακό πρήξιμο οφείλεται σε προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, ένα ρόφημα μέντας μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των αερίων και του τοπικού πρηξίματος.

Δοκιμάστε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των βακτηρίων του παχέος εντέρου που ενδεχομένως παράγουν αέρια, προκαλώντας ανεπιθύμητο φούσκωμα.

Παρότι τις περισσότερες φορές το κοιλιακό πρήξιμο έχει «αθώα» προέλευση και υποχωρεί μετά από λίγο, ενδέχεται να υποκρύπτει και σοβαρότερους κινδύνους όπως φλεγμονές, νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατικές παθήσεις. Συνεπώς, εάν το φούσκωμα είναι συνεχές ή εμφανίζεται συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα, είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ο προσδιορισμός της υποκείμενης αιτίας του κοιλιακού πρηξίματος και άλλων πεπτικών προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να επαναφέρετε την ευεξία στο σώμα σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις