Η δημιουργία λίθων στους νεφρούς είναι ένα πρόβλημα υγείας που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντοτε η αποτελεσματικότερη λύση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους. Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην εκπομπή του MEGA «Όλα για τη Ζωή μας», όπου η κα Ματίνα Βλάχου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος μίλησε για τους λίθους στους νεφρούς και για το πώς μπορούμε να προλάβουμε την δημιουργία τους.

Η κ. Βλάχου εξήγησε πώς το καλοκαίρι είναι μία εποχή που μπορεί να συντελέσει στην δημιουργία λίθων στους νεφρούς, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα αφυδάτωση στο σώμα μας. Όπως τόνισε η ειδικός, «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, το νερό πρέπει να το πίνουμε ισόποσα κατανεμημένα, κατά τη διάρκεια της μέρας, όλα αυτά συντελούν στην δημιουργία λίθων. Οι ποσότητες των ούρων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να διαλύονται τα άλατα μέσα σε αυτά».

Στο ερώτημα εάν είναι εφικτό με τον τρόπο ζωής μας να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στους νεφρούς, η κα Βλάχου απαντά πως, «Το βασικότερο ερώτημα που κάνουν οι ασθενείς στους ουρολόγους είναι: Πόσο νερό πρέπει να πίνω; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση, πρέπει να υπολογίσουμε πρωτίστως το πόσο πρέπει να αποβάλουμε. Πρέπει να αποβάλουμε περί τα δύο λίτρα ούρα το 24ωρο. Οι ανάγκες μας διαφέρουν και είναι ανάλογα με τη ζωή που κάνουμε. Το αλάτι ξεγελάει λίγο τους νεφρούς και παρασύρει το ασβέστιο μέσα στα ούρα. Έτσι, εάν κάποιος έχει προδιάθεση ή υπερασβεστιουρία, δεν πρέπει να μειώσει το ασβέστιο αλλά να σταματήσει να τρώει αλάτι».

«Όσον αφορά στο κρέας, ισχύει για όλες τις πρωτεΐνες, ακόμα και για τα συμπληρώματα των πρωτεϊνών, που συνήθως το καλοκαίρι αυξάνεται η χρήση τους λόγω της αύξησης της άσκησης και των αναγκών για το καλοκαίρι. Αυτό οδηγεί στην αύξηση των πουρινών, αύξηση του ουρικού οξέως στα ούρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στους νεφρούς», συμπλήρωσε η γιατρός.

Αναφορικά με άλλες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς, η κα Βλάχου επισήμανε: «Ο καφές και το αλκοόλ προκαλούν λίθους γιατί προκαλούν κάποιο βαθμό αφυδάτωσης. Προκαλούν αρχικά, διούρηση και μετά αφυδατώνουν τον οργανισμό. Εάν ενυδατώσουμε τον οργανισμό κατάλληλα και αντισταθμίσουμε αυτό την κατάσταση, τότε μπορούμε να προλάβουμε την δημιουργία προβλημάτων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις