Είναι γεγονός πως οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από νεφροπάθεια. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους επειδή βαρύνονται από έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου είναι παθήσεις ή καταστάσεις που κάνουν τα νεφρά περισσότερο ευάλωτα και κατά συνέπεια καθιστούν συχνότερη και ευκολότερη τη νόσησή τους. Βέβαια, το να έχετε έναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάθετε νεφρική νόσο. Ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε επίγνωσή τους για τον έγκαιρο εντοπισμό και την θεραπεία της νεφρικής νόσου αλλά και για να αποτρέψετε την πάθηση από το να επιδεινωθεί.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου;

Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νεφρικής νόσου. Εάν η υγεία σας βαρύνεται από μία ή και από τις δύο αυτές παθήσεις, ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας και να αναζητάτε συμπτώματα νεφρικής νόσου με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση.

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση νεφροπάθειας αλλά και η πιο κοινή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλεί ο διαβήτης βλάπτει τα νεφρά και μειώνει την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα και τα υγρά από το αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, το παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσει νεφρική νόσο. Εάν έχετε διαβήτη, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η λήψη συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή την αποφυγή μιας σοβαρότερης -προσωρινής ή μόνιμης- βλάβης στα νεφρά σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για νεφρική νόσο και η δεύτερη πιο κοινή αιτία εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας, μετά τον διαβήτη. Όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η δύναμη του αίματος που ρέει μέσα από τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα νεφρικής νόσου. Συνεπώς, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής νόσου ή να αποτρέψει την επιδείνωσή της.

Φυλή, εθνικότητα και συσχετισμός με νεφρική νόσο

Τα άτομα που ανήκουν στη Αφροαμερικάνικη φυλή είτε είναι ισπανόφωνοι, λατινοαμερικανοί, ιθαγενείς ή Ασιάτες Αμερικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια. Οι γιατροί και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ωστόσο πιστεύουν ότι ενδεχομένως οφείλεται στο ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι προβλήματα υγείας που εμφανίζονται επίσης πιο συχνά στις παραπάνω φυλετικές ομάδες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις