Η έγκαιρη ανίχνευση της νευροπάθειας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται αφού η πάθηση έχει προχωρήσει και οι νεφροί έχουν ήδη υποστεί ζημιά. Και παρότι ο εντοπισμός των συμπτωμάτων τελευταίου σταδίου δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην έγκαιρη ανίχνευση, είναι ωστόσο σημαντικό να υπάρχει επίγνωσή τους. Εάν διατρέχετε κίνδυνο για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή εάν παρουσιάζετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, συνιστάται να ελέγχεστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για τυχόν ενδείξεις νεφρικής νόσου. Ο γιατρός σας μπορεί μέσω αιματολογικών εξετάσεων να μετρήσει τα επίπεδα κρεατινίνης και να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το επίπεδο της νεφρικής σας λειτουργίας.

Επειδή όμως όσο νωρίτερα ανιχνευθεί η νεφροπάθεια, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος της έγκαιρης θεραπείας, είναι καλό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα που ενδεχομένως «μαρτυρούν» πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αλλαγές στην ούρηση

Τα υγιή νεφρά συμβάλλουν στο φιλτράρισμα του αίματος για τη δημιουργία ούρων. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά, μπορεί να προκύψουν προβλήματα ούρησης, όπως η ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά ή η παρουσία αίματος στα ούρα σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ούρα που είναι αφρώδη ή φυσαλιδώδη - κάτι που θα μπορούσε να είναι μία πρώιμη ένδειξη ότι στα ούρα σας εισέρχεται πρωτεΐνη, λόγω κατεστραμμένων νεφρών.

Κόπωση

Η ανεπαρκής νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών στο αίμα. Αυτή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας και αίσθημα υπερβολικής κόπωσης. Η χρόνια νεφροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι λόγω του ότι έχετε πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Κνησμός

Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει ανισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα σας λόγω νεφρικής νόσου. Ο κνησμός προκαλείται συχνά από υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα.

Πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια

Όταν τα νεφρά σας δεν αφαιρούν την περίσσεια υγρών και νατρίου από το σώμα σας, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο και οίδημα στα πόδια και στα κάτω άκρα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Όταν τα νεφρά δεν αποβάλλουν αρκετό υγρό, ενδέχεται να συσσωρευτεί επιπλέον υγρό στα πνευμόνια σας, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει δύσπνοια. Η αναιμία, δηλαδή η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα είναι πάθηση που προκαλείται από την χρόνια νεφροπάθεια και μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη τοπικά και κοντά στην περιοχή των νεφρών που δεν αλλάζει ή που χειροτερεύει όταν κινείστε ή τεντώνεστε, ενδέχεται να είναι σημάδι νεφροπάθειας. Τα νεφρά βρίσκονται και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης στο κάτω μέρος της πλάτης και τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε αυτή την περιοχή. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να οφείλεται σε μόλυνση ή απόφραξη των νεφρών, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.

Μειωμένη όρεξη

Η συσσώρευση τοξινών λόγω της διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας, είτε επειδή αισθάνεστε χορτάτοι είτε επειδή είστε πολύ άρρωστοι ή κουρασμένοι για να φάτε.

Πρήξιμο γύρω από τα μάτια

Η διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα ως αποτέλεσμα νεφρικής βλάβης μπορεί να προκαλέσει επίμονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για ένα πρώιμο σημάδι νεφρικής νόσου που γίνεται πολύ δύσκολα αντιληπτό και σπάνια συνδέεται με την συγκεκριμένη πάθηση.

Μη φυσιολογικά επίπεδα φωσφόρου, ασβεστίου ή βιταμίνης D

Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, όπως χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή υψηλό φώσφορο, που μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες.

Μη φυσιολογική εξέταση ούρων

Οι υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα σας, που ονομάζεται πρωτεϊνουρία, μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου. Τα υγιή νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα και τα υγρά, αφήνοντας την πρωτεΐνη να επιστρέψει στο αίμα. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, η πρωτεΐνη διαρρέει στα ούρα σας.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η υπερβολική συσσώρευση υγρών και νατρίου ως αποτέλεσμα της νεφρικής νόσου μπορεί να σας κάνει να έχετε υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά και να οδηγήσει σε επιδείνωση της πάθησης με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις