Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ενδέχεται να είναι σημάδι μόλυνσης, τραυματισμού ή άλλου προβλήματος υγείας, όπως οι πέτρες στα νεφρά. Λόγω του σημείου που βρίσκονται τα νεφρά στο σώμα, ο πόνος αυτός συχνά συγχέεται με τον πόνο στην πλάτη. Για αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να τον ξεχωρίζετε ώστε να απευθυνθείτε έγκαιρα στο γιατρό σας και να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Πού γίνεται αισθητός ο πόνος στα νεφρά;

Ο πόνος των νεφρών γίνεται αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκονται τα νεφρά σας, δηλαδή κοντά στη μέση της πλάτης σας, ακριβώς κάτω από το θώρακά και σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Συγκεκριμένα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα νεφρά μόνο στη μία πλευρά ή και στις δύο πλευρές της πλάτης σας. Ωστόσο, ο πόνος σε αυτές τις περιοχές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας. Επειδή υπάρχουν μύες, οστά και άλλα όργανα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής πηγή του πόνου. Εάν όμως παρουσιάζετε συνεχή πόνο που πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλείται από τα νεφρά σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς μοιάζει ο πόνος στα νεφρά;

Η ενόχληση στα νεφρά συχνά μοιάζει με έναν αμβλύ πόνο που χειροτερεύει όταν πιέσετε απαλά αυτήν την περιοχή. Παρότι είναι πιο συνηθισμένο να αισθάνεστε πόνο μόνο στη μία πλευρά της πλάτης, ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο νεφρά και να προκαλέσουν πόνο και στις δύο πλευρές.

Τι προκαλεί τον πόνο στα νεφρά;

Ο πόνος στα νεφρά έχει πολλές πιθανές αιτίες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τι προκαλεί τον πόνο σας και να συνεργαστεί μαζί σας για την χορήγηση της καλύτερης θεραπείας.

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όταν τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο αίμα σας κολλούν μεταξύ τους και πάνω στα νεφρά σας, σχηματίζοντας συστάδες. Οι μικρές πέτρες στα νεφρά μπορεί να μετακινηθούν μέσω του ουροποιητικού συστήματος και να αποβληθούν από τον οργανισμό μαζί με τα ούρα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες ή να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν πόνο όταν ουρείτε. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις συμβαίνουν στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυρετό και την ανάγκη για συχνή ούρηση.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πόνο στα νεφρά. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί λόγω της έντονης εφίδρωσης, του εμετού, της διάρροιας, της υπερβολικής ούρησης ή ορισμένων παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης.

Λοίμωξη των νεφρών

Οι λοιμώξεις των νεφρών προκαλούνται από βακτήρια που συνήθως εξαπλώνονται στους νεφρούς από άλλο σημείο του ουροποιητικού σας συστήματος (π.χ. εάν έχετε ουρολοίμωξη). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν νεφρικές λοιμώξεις λόγω της ανατομίας του σώματός τους. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη των νεφρών, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για άμεση αντιμετώπιση και αποφυγή μόνιμης νεφρικής βλάβης.

Κάκωση νεφρού

Μερικές φορές τα νεφρά μπορεί να τραυματιστούν, όταν για παράδειγμα αντιμετωπίσετε κάποια πτώση ή ένα ατύχημα. Ο πόνος από τραυματισμό των νεφρών μπορεί να είναι ήπιος ή πολύ δυνατός, ανάλογα με το πόσο σοβαρά έχουν πληγωθεί τα όργανα.

Καρκίνος νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να μην προκαλέσει πόνο ή άλλα συμπτώματα από νωρίς. Καθώς όμως ο καρκίνος επιδεινώνεται, ενδέχεται να παρατηρήσετε πόνο που δεν υποχωρεί στα πλευρά, την πλάτη ή την κοιλιά σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πυρετό ή αίμα στα ούρα. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα ότι έχετε καρκίνο του νεφρού καθώς μπορεί να προκληθούν και από πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Πολυκυστική νεφρική νόσος

Η πολυκυστική νεφρική νόσος είναι μια γενετική πάθηση που προκαλεί την δημιουργία κύστεων στους νεφρούς σας. Αυτές οι κύστες κάνουν τα νεφρά πολύ μεγαλύτερα από όσο θα έπρεπε και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στα νεφρά;

Ανάλογα με το τι προκαλεί τον πόνο στα νεφρά σας, ενδέχεται να εμφανίσετε και άλλα συμπτώματα. Εάν μάλιστα παρουσιάσετε πόνο στα νεφρά, συνδυαστικά με τα παρακάτω συμπτώματα, χρειάζεται να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας:

- Πυρετός
- Αίμα στα ούρα
- Πόνος κατά την ούρηση
- Πόνοι στο σώμα ή ρίγη
- Κόπωση
- Αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι ή εμετός

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στα νεφρά;

Η θεραπεία για τον πόνο στα νεφρά εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί. Εάν αισθάνεστε πόνο, καλέστε τον γιατρό σας, που θα σας προτείνει:

- Μια εξέταση ούρων για τον έλεγχο των σημείων μόλυνσης

- Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, για να δείτε εάν τα νεφρά σας έχουν τραυματιστεί

Μόλις μάθετε τι προκαλεί τον πόνο σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε τη σωστή θεραπεία.

Αναζητάτε το καλύτερο κέντρο, όπου θα λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα για τις παθήσεις των νεφρών; Το Νεφρολογικό Κέντρο Σπάρτης και το Ιδιωτικό Κέντρο Αιμοδιύλισης Ναυπλίου είναι οι κορυφαίες κλινικές στην Πελοπόννησο που παρέχουν άριστη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον αιμοκαθαρόμενο ασθενή.

Νεφρολογικό Κέντρο Σπάρτης

3ο Χλμ. Εθν. Οδού Σπάρτης Γυθείου
+30 2731 131131
+30 2731 131111
info@nefrosparta.com

Ιδιωτικό Κέντρο Αιμοδιύλισης Ναυπλίου

5ο χλμ. Εθνικής Οδού Ναυπλίου - Επιδαύρου
Άρια Ναυπλίου, 21100, Αργολίδα
+30 27521 81800
+30 27520 29944
info@ikan.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις