ΚΟΣΜΟΣ. Περίπου το 84% του τσαγιού που καταναλώνεται στις ΗΠΑ είναι μαύρο τσάι και πάνω από το 80% του πληθυσμού θεωρεί ότι πίνει τσάι, σύμφωνα με την Ένωση Τσαγιού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα πρέπει όμως να πίνετε αυτό το ευρέως δημοφιλές ρόφημα και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Ποια τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία

Το μαύρο τσάι έχει μερικά σοβαρά οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να το φτιάξετε. Σύμφωνα με το Healthline τα οφέλη του μαύρου τσαγιού ξεκινούν από τις ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Και οι δύο αυτές ιδιότητες κάνουν θαύματα για την υγεία σας μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, τις φλεγμονές και υποστηρίζοντας τις υγιείς σωματικές λειτουργίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventative Medicine εξηγεί ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προέρχονται από τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι, και συγκεκριμένα από τις κατεχίνες, τις θεαρουβιγίνες και τις θεαφλαβίνες. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρου τσαγιού υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και ενδεχομένως μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, σημειώνει το Healthline.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτές οι πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι έχουν γίνει ο αφανής «ήρωας του εντέρου», επειδή μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήριά του. Το Healthline εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή αποκαθιστούν την επένδυση του πεπτικού συστήματος και αποκρούουν ανεπιθύμητες ενώσεις.

Είναι το μαύρο τσάι πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι;

Παρόμοια με το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στην πέψη και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει το WebMD. Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως, μεταξύ τους είναι ότι περιέχουν διαφορετικά μικροθρεπτικά συστατικά. «Οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού δεν απορροφώνται τόσο εύκολα [όπως το πράσινο τσάι], οπότε παραμένουν στο μικροβίωμα περισσότερο», επισημαίνει ο Simon Cheng, διευθύνων σύμβουλος της Pique Tea, στο Well+Good.

Επειδή οι πολυφαινόλες παραμένουν περισσότερο στο έντερο, επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, μοιράζεται ο Cheng, μέσω του Well+Good. Μάλιστα μια μελέτη του 2017 από το European Journal of Nutrition που αναρτήθηκε στο Springer Link διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς μεταβάλλει τον μεταβολισμό του ήπατος. Από την άλλη πλευρά, το πράσινο τσάι μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι, τόνισε ο Cheng στο Well+Good.

Στο τέλος της ημέρας, το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν για την υποστήριξη ενός υγιούς οργανισμού. Έτσι, το ερώτημα -ποιο είναι καλύτερο- καταλήγει τελικά στις προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τη γεύση. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικές παραλλαγές αυτών των τσαγιών και ρωτήστε το γιατρό σας ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις