Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η ζωή έχει άλλα σχέδια για εμάς, ορισμένα από αυτά δεν είναι πάντα ευχάριστα.

Πώς μπορούμε να «σηκωθούμε» μετά από κάποια δυσκολία;

Η παρουσιάστρια Αντριάνα Παρασκευοπούλου μοιράστηκε μία προσωπική της ιστορία και μίλησε για μία άσχημη στιγμή που βίωσε.

«Ήταν ένα τροχαίο ατύχημα, κατά το οποίο με εμβόλισε ένα άλλο αυτοκίνητο γιατί είχε μεγαλύτερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα το δικό μου αμάξι να αναποδογυρίσει και να συρθεί στο αντίθετο ρεύμα. Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή, αυτό που περνάει από τα μάτια σου, είναι οι αξίες που έχεις στη ζωή σου, και εκείνη την ώρα, σκέφτεσαι αυτό που πραγματικά αγαπάς, αυτό που θες στη ζωή και αυτό που τιμάς. Και καταλαβαίνεις ότι αυτό το δώρο, είναι καθημερινό, είναι μία μεγάλη ευλογία, ένα δώρο που το έχεις τη μία μέρα και την επόμενη μέρα, ξαφνικά να μην το έχεις», ανέφερε αρχικά η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια.

«Έγινα πιο δυνατή μετά από αυτή την εμπειρία, συνειδητοποίησα πολλά πράγματα, άλλαξα τον τρόπο ζωής μου, και άλλαξα τις επιλογές μου, είδα την ουσία της ζωής. Με τρομάζει το να μας δίνει η ζωή το ό,τι μπορεί να αντέξουμε, γιατί δυστυχώς οι άνθρωποι μπορούμε να αντέξουμε κάποια πράγματα που είναι αδιανόητα, και μακάρι κανένας να μην κληθεί να είναι σε αυτή τη θέση. Ακόμα και τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το τροχαίο, θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι πρέπει να είμαι ψύχραιμη, και κουλούριασα τα πόδια και τα χέρια μου, γιατί σκέφτηκα ότι θα ήταν τα πρώτα που θα έσπαγαν και ήμουν στοχοπροσηλωμένη ότι θα βγω ζωντανή και νικήτρια, έπρεπε να ζήσω για τα παιδιά μου», συμπλήρωσε.

Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη, αναφέρθηκε στις τραυματικές εμπειρίες και στην λεγόμενη ψυχική ανεκτικότητα.

«Αυτή η τελευταία σκέψη που κάνουμε είναι το εφόδιο της ψυχικής ανεκτικότητας, αυτό από το οποίο πιάνομαι για να αισθανθώ δυνατός. Όταν μιλάμε για ψυχική ανθεκτικότητα μιλάμε για το ανοσοποιητικό σύστημα της ψυχής μας. Όπως έχουμε βιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα που μας προστατεύει από ιούς, έτσι η ψυχική ανθεκτικότητα μας προστατεύει από αυτό που μολύνει την ψυχή μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η ψυχική ανεκτικότητα;

Είναι η ικανότητά μας να ανακάμπτουμε μετά από δύσκολες, στρεσογόνες εμπειρίες, να μαθαίνουμε μέσα από αυτές, να έχουμε μία θετική προσαρμογή και να προχωράμε.

«Θα έλεγα ότι έμαθα, όχι ότι είναι έμφυτο. Πιστεύω ότι τον χαρακτήρα μας τον χτίζουν οι εμπειρίες», σημείωσε η Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Η κ. Φωτεινάκη επεσήμανε πως, «υπάρχει γενετική προδιάθεση, ότι υπάρχει μία γονιδιακή προδιάθεση στο κατά πόσο το νευρικό μας σύστημα απαντά στο στρες. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε ως παιδιά είναι καθοριστικό, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο «μας μεγαλώνουμε» όταν είμαστε ενήλικες. Ο ανθεκτικός ενήλικας ξέρει ότι μπορεί να ενεργεί πάνω στη ζωή του, δεν είναι θύμα της ζωής έχει θέση και μπορεί να δράσει».

«Είχα τις αισθήσεις μου, σύρθηκα έξω μόνη μου, δεν καταλάβαινα, είχα αποπροσανατολιστεί. Το επόμενο διάστημα ήταν σαν να ζούσα στην ζώνη του λυκόφωτος. Το πρώτο διάστημα σκέφτεσαι ότι θα μπορούσα να μην είμαι εδώ»,

«Είχα πάντα τον γνώμονα του να παλεύω, πάντα θέλει αφοσίωση στον στόχο που έχεις βάλει. Αισθάνομαι ότι δεν είναι δεδομένο το δώρο της ζωής και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό το οποίο με κάνει να νιώθω ζωντανή και με κάνει να μετέχω στη ζωή. εκεί κατάλαβα ότι είναι η μετοχή στη ζωή είναι η προσφορά. Πιστεύω δεν τα καταφέρνουμε όλα μόνοι μας, ότι χρειαζόμαστε μία βοήθεια, είτε από έναν ειδικό, είτε έναν δικό μας άνθρωπο. Δεν είμαστε άτρωτοι και όλοι πρέπει να τα καταφέρουμε. Κάποιες φορές τα καταφέρνεις, κάποιες άλλες όχι», σχολίασε η δημοσιογράφος.

Ο ρόλος της ψυχραιμίας σε μία τραυματική εμπειρία

Η δυσκολία έχει διάφορες πίστες, αλλάζουν πρόσωπο οι δυσκολίες. Η ψυχραιμία είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό, αλλά για να μπορέσω να επιδείξω ψυχραιμία θα χρειαστεί να μπορώ να εμπιστευθώ τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι που χάνουν την ψυχραιμία τους, είναι αυτοί που δεν πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Οι δυσκολίες μπορεί να μας κρατήσουν πίσω, μπορεί να μας ενδυναμώσουν. Τι το καθορίζει;

Το πώς θα νοηματοδοτήσουμε τη δυσκολία. Εάν τη δυσκολία τη βαφτίσω «τέλος» τότε έχω τελειώσει και εγώ συναισθηματικά με αυτή. Εάν την δυσκολία την ονοματίσω «στόχο», «πρόκληση» ή δοκιμασία, τότε μπορεί να ενδυναμωθώ. Οι δυσκολίες είναι μετασχηματιστικές.

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου περιέγραψε άλλη μία δύσκολη στιγμή της όταν της ανακοίνωσαν ότι το παιδί της έπαθε ατύχημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου, δεν θυμάμαι τίποτα από αυτό το δελτίο θυμάμαι ότι ήταν 3 λεπτά πριν βγούμε στον αέρα. Κατέρρευσα μετά το τέλος του δελτίου, ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά», αποκάλυψε στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Εργαλεία για να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας

Η κ. Φωτεινάκη συμβουλεύει:

Να μάθουμε να ελευθερώνουμε τα συναισθήματά μας, να νιώθουμε. Το να μιλάμε για τα συναισθήματά μας, μας ενδυναμώνει. Όταν δεν μιλάμε αυτό που νιώθουμε συσσωρεύεται μέσα μας και μένουν όλα μέσα και «βαραίνουν».

Να συγχωρώ. Ό,τι δεν συγχωρώ, το κουβαλώ και στραγγίζουμε μέσα στα χρόνια. Η συγχώρεση είναι ένα δώρο στον εαυτό μου, δεν το κάνω για τον άλλο, κάνω χώρο μέσα μου.

Το πώς σκέφτομαι καθορίζει τη συνέχεια. Πρέπει να βρούμε ένα νόημα σε αυτό που παλεύουμε.

Πώς η ευγνωμοσύνη μας κάνει ψυχικά ανθεκτικούς;

«Το να είμαστε ευγνώμονες βοηθάει πολύ ως στάση ζωής. Η ευγνωμοσύνη δεν ακυρώνει τον πόνο αλλά τον ισορροπεί και τον κάνει να “ανασαίνει”», επεσήμανε η ειδικός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις