Ο ηθοποιός, Γιάννης Χατζηγεωργίου, και η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Παρασκευή Παυλάκου, μίλησαν στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την ξηροδερμία.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της ξηροδερμίας και της πυρίτιδας.

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευή Παυλάκου, η ξηροδερμία είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο παρουσιάζεται σε πάρα πολλές παθήσεις.

«Είναι μια δερματική διαταραχή, η οποία οφείλεται σε μεταβολή της χημικής σύστασης του δέρματος, και έχει ως αποτέλεσμα μικρή περιεκτικότητα σε νερό και μεταβολή της σύνθεσης των λιπιδίων. Στην ξηροδερμία φεύγει το νερό, στεγνώνει το δέρμα μας».

Από την άλλη, σύμφωνα με τη δερματολόγο, η πιτυρίδα είναι φολίδες και μπορεί να είναι ξηρή ή λιπαρή. Όταν είναι στο τριχωτό της κεφαλής είναι διαταραγμένος φραγμός, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλά κεταρινοκύτταρα, τα οποία δεν απορρίπτονται.

Κάποιες από τις αιτίες της ξηροδερμίας είναι το υπερβολικό σαπούνισμα του δέματος, το πολύ ζεστό νερό και τα λάθος αφρόλουτρα. Επιπλέον, ο καθένας θα πρέπει να διαλέγει τα αφρόλουτρα, τα οποία ταιριάζουν καλυτέρα στην επιδερμίδα του. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά, όπως τα σαπούνια, και να σκουπιζόμαστε ταμποναριστά.

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν κάποια υφάσματα, τα οποία μπορεί να μεγεθύνουν το πρόβλημα εάν δεν το προσέξουμε. Τα μάλλινα υφάσματα προκαλούν ένα μηχανικό ερεθισμό διότι τρίβονται με το δέρμα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα ξηροδερμίας θα πρέπει να κάνουν σωστή διατροφή, να παίρνουν βιταμίνες, να αερίζουν τους εσωτερικούς χώρους και να υπάρχει η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στον χώρο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις