Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome ή SIDS) είναι ο ανεξήγητος θάνατος, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενός φαινομενικά υγιούς μωρού ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Το SIDS είναι μερικές φορές γνωστό ως θάνατος της κούνιας επειδή τα βρέφη συχνά πεθαίνουν στην κούνια τους.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, φαίνεται ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βραφικού θανάτου μπορεί να σχετίζεται με βλάβες στο τμήμα του εγκεφάλου ενός βρέφους που ελέγχει την αναπνοή και τη διέγερση από τον ύπνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ορισμένους παράγοντες που μπορεί να θέσουν τα μωρά σε επιπλέον κίνδυνο. Έχουν επίσης εντοπίσει μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε στην προστασία του παιδιού σας.

Αιτίες

Ένας συνδυασμός φυσικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ύπνου μπορεί να κάνει ένα μωρό πιο ευάλωτο στο σύνδρομο αιφνίδιου βραφικού θανάτου. Αυτοί οι παράγοντες διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

Φυσικοί παράγοντες

Οι φυσικοί παράγοντες που σχετίζονται με το σύνδρομο αιφνίδιου βραφικού θανάτου περιλαμβάνουν:

  • Εγκεφαλικά ελαττώματα. Μερικά βρέφη γεννιούνται με προβλήματα που τα καθιστούν πιο πιθανό να πεθάνουν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σε πολλά από αυτά τα μωρά, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και τη διέγερση από τον ύπνο δεν έχει ωριμάσει αρκετά για να λειτουργήσει σωστά.
  • Χαμηλό βάρος γέννησης. Η πρόωρη γέννηση ή οι πολλαπλοί τοκετοί αυξάνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος του μωρού να μην έχει ωριμάσει πλήρως, επομένως έχει λιγότερο έλεγχο σε τέτοιες αυτόματες διαδικασίες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.
  • Λοίμωξη του αναπνευστικού. Πολλά βρέφη που πέθαναν από το σύνδρομο είχαν πρόσφατα κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες ύπνου

Τα αντικείμενα στην κούνια ενός μωρού και η θέση του ύπνου μπορούν να συνδυαστούν με σωματικά προβλήματα του μωρού για να αυξήσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Ύπνος μπρούμυτα ή στο πλάι. Τα μωρά που τοποθετούνται σε αυτές τις θέσεις για ύπνο ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή από εκείνα που τοποθετούνται ανάσκελα.
  • Ύπνος σε μαλακή επιφάνεια. Η τοποθέτηση ενός μωρού μπρούμυτα σε ένα χνουδωτό πάπλωμα, ένα μαλακό στρώμα ή ένα στρώμα νερού μπορεί να φράξει τον αεραγωγό και να του προκαλέσει ασφυξία.
  • Κοινή χρήση κρεβατιού. Ενώ ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μειώνεται εάν ένα βρέφος κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το μωρό κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με γονείς, αδέρφια ή κατοικίδια.
  • Υπερθέρμανση. Η υπερβολική ζέστη ενώ το μωρό κοιμάται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχει.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για να προλάβετε το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, όμως μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται με μεγαλύτερη ασφάλεια ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ύπνος ανάσκελα: Βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, αντί στο μπρούμυτα ή στο πλάι, κάθε φορά που το κοιμίζετε και τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αυτό δεν είναι απαραίτητο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο ή μπορεί να στρίψει και από τις δύο πλευρές χωρίς βοήθεια.
  • Κρατήστε την κούνια ελεύθερη από αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό στρώμα και αποφύγετε να τοποθετείτε το μωρό σας σε χοντρές, αφράτες κουβέρτες και χοντρά παπλώματα. Μην αφήνετε μαξιλάρια, χνουδωτά παιχνίδια ή λούτρινα ζωάκια στην κούνια. Αυτά μπορεί να παρεμποδίσουν την αναπνοή εάν το πρόσωπο του μωρού σας πιεστεί πάνω τους.
  • Μην το παρακάνετε με τη ζέστη. Για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό, χρησιμοποιήστε έναν υπνόσακο ή άλλα ρούχα ύπνου που δεν χρειάζονται πρόσθετα καλύμματα. Μην καλύπτετε το κεφάλι του μωρού σας.
  • Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί στο δωμάτιό σας. Ιδανικά, το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιό σας μαζί σας, αλλά σε ξεχωριστή κούνια, μπασκέτα ή άλλη κατασκευή που έχει σχεδιαστεί για βρεφικό ύπνο, για τουλάχιστον έξι μήνες και -αν είναι δυνατόν- έως και ένα χρόνο. Θυμηθείτε ότι τα κρεβάτια ενηλίκων δεν είναι ασφαλή για βρέφη.
  • Θηλάστε το μωρό σας. Ο θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
  • Μην χρησιμοποιείτε βρεφικές οθόνες και άλλες εμπορικές συσκευές που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Μάλιστα οι επιστήμονες προτείνουν την απομάκρυνση τέτοιων οθονών και άλλων συσκευών λόγω αναποτελεσματικότητας και ζητημάτων ασφάλειας.
  • Χρησιμοποιήστε πιπίλα. Το πιπίλισμα την ώρα του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Εάν όμως το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για την πιπίλα, μην το πιέζετε. Δοκιμάστε ξανά μια άλλη μέρα και εάν δείτε ότι έπεσε από το στόμα του μωρού σας ενώ κοιμάται, μην την βάλετε πίσω.
  • Εμβολιάστε το μωρό σας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τακτικοί εμβολιασμοί αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αλλά αντίθετα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανοσοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις