Αναμφίβολα ο εγκέφαλος είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, καθώς αποτελεί του «κέντρο ελέγχου» που συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων οργάνων. Συχνά όμως θεωρούμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που λειτουργεί «στον αυτόματο», χωρίς να επηρεάζεται από τον γενικότερο τρόπο ζωής μας. Ωστόσο αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Οι καθημερινές συνήθειες που υιοθετούμε έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε αυτό το πολύ σημαντικό όργανο συνεπώς έχει τεράστια σημασία να κάνουμε σωστές επιλογές.

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου. Τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τα μούρα και το μπρόκολο είναι μερικές σούπερ επιλογές που τονώνουν τον εγκέφαλο. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μνήμη και τη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αυτές τις τροφές και να τις περιορίσουμε -αν όχι αποβάλλουμε εντελώς- από την διατροφή μας.

Παρότι η λίστα με τα τρόφιμα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο είναι πολύ μεγαλύτερη, στην κορυφή της βρίσκονται οι παρακάτω:

Αλκοόλ

Παρότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μία στο τόσο μπορεί πραγματικά να έχει ευεργετική δράση για την υγεία μας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι τοξική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα (για τις γυναίκες) ή δύο την ημέρα (για τους άνδρες).

Τηγανιτά

Οι τηγανιτές τροφές δεν ανεβάζουν μόνο τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς και για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανητών τροφών συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ζαχαρούχα ποτά & αναψυκτικά

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν. Μία υγιεινή εναλλακτική είναι το νερό με γεύσεις και φρούτα -θα σας ξεδιψάσει, θα σας δροσίσει και θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας να γευτείτε κάτι νόστιμο.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συστήνεται λοιπόν οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες να αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί.

Γρήγορο φαγητό

Πλούσιο σε θερμίδες αλλά φτωχό σε διατροφική αξία, το πρόχειρο φαγητό επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Γλυκά

Επεξεργασμένα γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα και κρουασάν περιέχουν συχνά τα λεγόμενα τρανς λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.

Φυτικά έλαια

Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο.

Τόνος

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο, ένα μέταλλο που όταν συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό γίνεται τοξικό για τον εγκέφαλο και γενικότερα για το σώμα.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αν σας αρέσει να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άνοια ήταν συχνότερη μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και αλλαντικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα χωρίς άνοια ήταν πιθανότερο να ακολουθούσαν μια πιο πλούσια διατροφή που περιελάβανε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά και πουλερικά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις