Γνωρίζατε ότι δεν χρειάζεται να έχετε ξηρά, ατίθασα, θαμπά μαλλιά; Το καστορέλαιο είναι το παλαιότερο και πιο δημοφιλές φυτικό καλλυντικό στον κόσμο για την ενυδάτωση των μαλλιών. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα όπως το ρικινελαϊκό οξύ, που το καθιστούν πολύ παχύρρευστο και ως εκ τούτου θρεπτικό και ενυδατικό. Το «μαγικό» αυτό έλαιο όταν καλύπτει τον άξονα της τρίχας μειώνει τη φθορά και βοηθά τα μαλλιά τα να μακραίνουν και να δυναμώνουν.

Με 566 εκατομμύρια προβολές αφιερωμένες στο #castoroil στο TikTok και περισσότερες από 258.000 αναρτήσεις στο Instagram, οι χρήστες ισχυρίζονται ότι αυτό το λάδι κάνει τα πάντα, από το να προσφέρει λάμψη μέχρι να βοηθά τις τρίχες να μακραίνουν γρηγορότερα και να γίνονται πυκνότερες. Έχουν όμως βάση αυτοί οι ισχυρισμοί;

Τι είναι το καστορέλαιο και ποια τα οφέλη του;

Το καστορέλαιο, επίσης γνωστό ως Ricinus communis, είναι ένα φυτικό έλαιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αν και κατάγεται από την τροπική Αφρική, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς. Το καστορέλαιο είναι συνήθως διαυγές ή ανοιχτό κίτρινο, εκτός εάν έχει υποστεί ψήσιμο ή βράσιμο, οπότε και αλλάζει χρώμα (γνωστό ως μαύρο καστορέλαιο).

Σε μοριακό επίπεδο, το καστορέλαιο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία παρέχουν βασικές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών και αποτρέπουν τη φλεγμονή των τριχοθυλακίων.

Μερικά επιπλέον οφέλη από τη χρήση καστορέλαιου περιλαμβάνουν την αυξημένη γυαλάδα, τη λάμψη της τρίχας, την αυξημένη ελαστικότητα της τρίχας και την παροχή αντιμικροβιακών ιδιοτήτων.

Μπορεί το καστορέλαιο να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι το καστορέλαιο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη περισσότερο από 1 cm/μήνα, που είναι το πρότυπο της FDA για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, όταν εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος προς την τροφοδοσία του ωοθυλακίου και τη ρίζα της τρίχας. Με αυτό τον τρόπο, το καστορέλαιο προάγει έμμεσα την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πώς πρέπει να εφαρμόζεται στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής;

Αν και το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως, δεν προορίζεται για όλους. Επομένως, η σημασία ενός προκαταρτικού τεστ είναι απαραίτητη πριν το εφαρμόσετε σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σας. Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα πίσω από το αυτί ή το εσωτερικό άνω μέρος του βραχίονα για μια εβδομάδα.

Μόλις διαπιστώσετε ότι το καστορέλαιο είναι συμβατό με το τριχωτό της κεφαλής σας, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τη σωστή ποσότητα. Το έλαιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει για όλους τους τύπους μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής. Η ποσότητα και ο τρόπος εφαρμογής ωστόσο, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της τρίχας σας:

  • Σε λεπτά έως μέτρια ίσια μαλλιά, το καστορέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βαθιά θεραπεία για την προστασία των άκρων των ινών της τρίχας. Χρησιμοποιήστε το ως θεραπεία πριν το σαμπουάν για ευκολοχτένιστα μαλλιά. Φροντίστε να μην κάνετε υπερβολική χρήση, λουστείτε καλά μετά την εφαρμογή και χτενιστείτε όπως συνήθως.
  • Σε μεσαία έως πυκνά ίσια & κυματιστά μαλλιά, απλώστε σε όλο το κεφάλι για μια έντονη περιποίηση πριν το σαμπουάν. Προσθέστε θερμότητα ή ατμό για βαθύτερη διείσδυση στην τρίχα.
  • Σε κυματιστές & χαλαρές μπούκλες οι ειδικοί προτείνουν να αναμίξετε σταγόνες καστορέλαιο σε conditioner κατά τους ζεστούς και υγρούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Σε έντονα σγουρά μαλλιά μπορείτε να χρησιμοποιείτε το καστορέλαιο ως πρόσθετη θεραπεία μαλλιών ή ως εβδομαδιαία ενυδατική κρέμα.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται;

Είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση καστορέλαιου στα μαλλιά σας εάν υποφέρετε από πιτυρίδα, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις