Καθώς ξημερώνει μια νέα μέρα, μαζί με τον ήλιο που ανατέλλει, αναδύεται και μία ακόμη τάση στο TikTok. Σε αυτή την viral πλατφόρμα, τα trends κάνουν την εμφάνισή τους τόσο συχνά που είναι πραγματικά δύσκολο να κρατήσουμε τον λογαριασμό. Από τάσεις στην ομορφιά, τη διατροφή και τη γυμναστική, κάθε μέρα είναι ένα νέο ταξίδι στον αχανή κόσμο του TikTok! Η τελευταία «τρέλα» έχει όνομα και εμπίπτει στην κατηγορία της ευζωίας: είναι το «silent walking» ή αλλιώς σιωπηλό περπάτημα.

Όλοι έχουμε συνηθίσει να ακούμε ανθρώπους να μιλούν στο τηλέφωνό τους ή ακόμα και να ακούν δυνατά μουσική καθώς περπατούν στο δρόμο. Και οι περισσότεροι τσεκάρουμε 2-3 φορές αν έχουμε μαζί μας τα ακουστικά μας, πριν φύγουμε από το σπίτι, καθώς θέλουμε να περάσει ευχάριστα η ώρα μας όσο βρισκόμαστε εν κινήσει. Ωστόσο, το TikTok φαίνεται να έχει άλλη άποψη, καθώς το hashtag #SilentWalking που συγκεντρώνει σχεδόν 400.000 προβολές στο TikTok (μόνο την τελευταία εβδομάδα) υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να περπατούν πιο ήσυχα.

Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για το τι είναι το silent walking και γιατί μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσετε.

Τι είναι το silent walking;

Το σιωπηλό περπάτημα είναι λίγο-πολύ αυτό που δηλώνει το όνομά του: να περπατάτε, αλλά ακούγοντας μόνο με τον ήχο των βημάτων σας. Ναι, καλά διαβάσατε. Όχι ακουστικά, όχι συνομιλίες στο τηλέφωνο, ούτε καν το αγαπημένο σας podcast.

Αρκετοί ειδικοί στο κομμάτι της ευεξίας επισημαίνουν την αξία της σιωπής για τη θεραπεία της ψυχής. Δεν είναι τυχαίο που πολλά retreats περιέχουν σιωπηλές δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, καθώς αποτελούν έναν προσωπικό και πρακτικό τρόπος χαλάρωσης, σύνδεσης με τον εαυτό και προσγείωσης στο εδώ και το τώρα.

Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως ζώντας σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από τα κινητά μας, το να βυθιστούμε στη σιωπή με μόνη συντροφιά τις σκέψεις μας μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό.

Ποια είναι τα οφέλη της τάσης;

Γνωρίζουμε καλά τα οφέλη του περπατήματος για ψυχική και σωματική υγεία και το σιωπηλό περπάτημα περιλαμβάνει όλα αυτά, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την αύξηση της διάρκειας ζωής και πολλά επιπλέον. Συνοδεύεται όμως με την πρόσθετη ευεργετική επίδραση της σιωπής.

Σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο, η δύναμη της σιωπής συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μόλις δύο λεπτά σιωπής μειώνουν σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ τα θορυβώδη περιβάλλοντα αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) και μας δυσκολεύουν τη συγκέντρωση.

Και σίγουρα το TikTok συμφωνεί, με τους θαυμαστές της τάσης να σχολιάζουν ότι το silent walking τους βοηθά να λύσουν προβλήματα και ενισχύει τη δημιουργικότητά τους. Το επιχείρημα είναι ότι οι σιωπηλοί περίπατοι σημαίνουν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να εστιάσει και να αποσπάται λιγότερο αντί να βομβαρδίζεται με ερεθίσματα.

Το να αφήνουμε πίσω την τεχνολογία και να περπατήσουμε στη σιωπή μας δίνει τη δυνατότητα να βυθιστούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο συνείδησης. Επίσης, μας επιτρέπει να συντονιστούμε με τον δημιουργικό και ενστικτώδη εαυτό μας, που τόσο συχνά «πνίγεται» στην καθημερινή ζωή.

Πώς να βάλετε το σιωπηλό περπάτημα στη ζωή σας

Πραγματικά μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να φορέσετε τα αθλητικά σας και να φύγετε από το σπίτι, αυτή το φορά χωρίς τα ακουστικά σας. Να σας προειδοποιήσουμε ότι αν δεν είστε συνηθισμένοι στη σιωπή, μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργα στην αρχή. Αλλά στην πορεία ίσως αρχίσετε να απολαμβάνετε τη διαδικασία.

  • Οι βόλτες σας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια – αλλά δεν πειράζει

Χωρίς τους περισπασμούς που έχετε συνηθίσει, είναι πιθανό η τακτική σας βόλτα να αισθάνεται μεγαλύτερη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και με την πάροδο του χρόνου θα συνηθίσετε στην αίσθηση ότι δεν σας αποσπάται η προσοχή. Εάν στην αρχή διαπιστώνετε ότι πλήττετε, τότε προσπαθήστε να συντομεύσετε λίγο τις βόλτες σας και μετά να αυξήσετε ξανά την απόσταση αφού έχετε συνηθίσει στο σιωπηλό περπάτημα.

  • Αλλάξτε τη διαδρομή σας για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας

Χωρίς το αγαπημένο σας podcast ή playlist, μπορεί να ανησυχείτε μήπως βαρεθείτε στη βόλτα σας. Αλλά αυτό δεν θα σας βλάψει αλλά αντίθετα μπορεί ακόμη και να είναι καλό για τον εγκέφαλό σας. Οι νευροεπιστήμονες εκθειάζουν τα οφέλη της πλήξης για την υγεία του εγκεφάλου, πιστεύοντας ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τις κοινωνικές συνδέσεις.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να ακολουθείτε διαφορετική διαδρομή κάθε φορά που βγαίνετε για περπάτημα, ώστε να παρατηρείτε νέα πράγματα. Αυτό σίγουρα θα σας δώσει νέο κίνητρο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις