Όταν συζητάμε για τις καρδιακές προσβολές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται συχνά στη σύνδεσή τους με συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.

Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίζεται από ξαφνική διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά, μπορεί να στερήσει επικίνδυνα το όργανο από οξυγόνο, ακόμη και όταν τα άτομα έχουν τις αισθήσεις τους και συνεχίζουν να αναπνέουν. Παραδόξως, μια φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια στο ντους έχει εντοπιστεί ως πιθανή αιτία για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ένας σημαντικός αριθμός πασχόντων από καρδιακή προσβολή αναφέρει αισθήματα θωρακικού πόνου και δύσπνοιας τις στιγμές που προηγούνται της προσβολής. Ενώ η κατάσταση αυτή οδηγεί σε περίπου 10.000 νοσηλείες ετησίως, οι εξελίξεις στις ιατρικές θεραπείες έχουν οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά επιβίωσης για όσους βιώνουν ένα τέτοιο συμβάν.

Ορισμένοι ειδικοί υποδεικνύουν ότι για τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, η έκθεση σε ξαφνικές, ισχυρές ροές νερού κατά τη διάρκεια ενός ντους θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο.

Το Harvard Health διευκρινίζει: «Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπλοκάρεται απότομα ή υφίσταται σοβαρά μειωμένη ροή αίματος».

Μια προηγούμενη έκθεση από το The Conversation ανέδειξε μια πιθανή ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις των κρύων ντους, ιδιαίτερα για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις. Η έκθεση υποδηλώνει ότι η υποβολή του ατόμου σε κρύο νερό στο ντους μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, οδηγώντας ενδεχομένως στην εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, γνωστού ως αρρυθμία.

Ο μηχανισμός πίσω από αυτό έγκειται στο φαινόμενο του σοκ από το κρύο νερό, το οποίο ωθεί τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα να συστέλλονται. Αυτή η συστολή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντίστασης της ροής του αίματος μέσα στο σώμα, επηρεάζοντας έτσι την καρδιαγγειακή δυναμική.

Μια αξιοσημείωτη συνέπεια είναι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Καθώς το σώμα αντιλαμβάνεται το ψυχρό ερέθισμα, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται ως μέρος της φυσικής αντίδρασης για να αντιμετωπίσει την ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας. Δυστυχώς, αυτός ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί ακούσια να καταπονήσει την αντλητική λειτουργία της καρδιάς, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Επιπλέον, η αυξημένη συστολή των αιμοφόρων αγγείων λόγω της έκθεσης στο κρύο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση μέσα στα αγγεία αυτά, ένα φαινόμενο που αναφέρεται ως αγγειοσύσπαση. Αυτή η κλιμάκωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω ένα ήδη επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, ιδίως σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Ενώ το κρύο ντους μπορεί να είναι αναζωογονητικό για κάποιους, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις πρέπει να είναι προσεκτικά. Συνιστάται στα άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας τους προτού εντάξουν τα κρύα ντους στη ρουτίνα τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις