ΣΠΑΡΤΗ. Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων των Λακώνων έθεσε η Ελένη Κιούση στους εκπροσώπους τόσο της Κυβέρνησης όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχετικά με τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου ΙΣΝ στη Σπάρτη. Η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συνδυασμού «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» έθεσε το καίριο ερώτημα για να λάβει τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους ότι: «Δεν θα αλλάξει κάτι» στη δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης- ΙΣΝ για ιατρικές επισκέψεις και νοσηλεία».

Αναγέννηση όλου του ΕΣΥ στη Λακωνία

Το νέο νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2026. Θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και θα υπηρετεί τη βασική αρχή του για δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η Ελένη Κιούση «οι Λάκωνες έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τις δικαιούνται, τις αξίζουν, τις προσδοκούν και, για χρόνια, τις πληρώνουν χωρίς να τις έχουν». Σημειώνει δε ότι πρόκειται για την «μοναδική μεγάλης κλίμακας επένδυση που πραγματοποιείται στη Λακωνία εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να συμβάλει στη συνολική αναγέννηση του ΕΣΥ στο νομό: των κέντρων υγείας και του Νοσοκομείου Μολάων. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και για το εργασιακό καθεστώς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου».

Το προσωπικό κρατά όρθιο το υποβαθμισμένο ΕΣΥ

Η Ελένη Κιούση υπογραμμίζει ότι «οι λειτουργοί της υγείας κρατούν όρθιο το ΕΣΥ στη Λακωνία και αποτελούν το μοναδικό αντίβαρο στη διαχρονική εγκατάλειψη των δομών δημόσιας υγείας στο νομό μας – των κέντρων υγείας και των δύο νοσηλευτικών μονάδων του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας. Η δική τους υπεράνθρωπη προσφορά παρέχει σε όλους εμάς την ασφάλεια της ποιότητας. Το υφιστάμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλων των υπηρεσιών θα πρέπει να ενταχθεί ως έχει και στο σύνολό του στο νέο νοσοκομείο. Άμεσα πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό». Κάνει λόγο για πιεστικές ανάγκες και ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν. «Δεν είναι λύση η μετακίνηση γιατρών από τη μια υποστελεχωμένη μονάδα υγείας στην άλλη. Το κράτος οφείλει να λειτουργεί ως εγγυητής της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τη συνέχειά τους».

Ώρα για επιστροφή της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη

Η Ελένη Κιούση θέτει και το θέμα επιστροφής της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη σημειώνοντας ότι «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έλαβε μια γενναία απόφαση για την ανέγερση και τον εξοπλισμό ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη. Θα υπάρξει, άραγε, αντίστοιχη πολιτική πρωτοβουλία για την επιστροφή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη; Η λειτουργία του νέου νοσοκομείου αίρει τις επιφυλάξεις του παρελθόντος. Συνεπώς, η επιστροφή του Τμήματος Νοσηλευτικής στην πόλη μας καθίσταται η μόνη ορθολογική πολιτική απόφαση».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις