Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς / kathimerini.gr

O Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε στις πρώτες προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι «καθάρισε», ότι έχει εξασφαλίσει απολύτως το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Εχει μπροστά του δρόμο ακόμη. Τα μέσα ενημέρωσης θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προσδώσουν στοιχεία «ιπποδρομίας» στην αναμέτρηση αυτή. Δεν θα το κάνουν μόνο επειδή τον μισούν και θα ήθελαν να χάσει. Το κάνουν γιατί το κάνουν πάντοτε –εδώ και δεκαετίες– για να αυξήσουν την τηλεθέαση ή τα κλικ στο Διαδίκτυο. Αναζητούν με μανία την ανατροπή, το αουτσάιντερ, το κρίσιμο λάθος που θα κάνει το σίγουρο φαβορί στον προεκλογικό μαραθώνιο.

Επόμενη στάση είναι το Νιου Χαμσάιρ. Εκεί έχει επενδύσει πολλή ενέργεια, χρήμα και χρόνο η Νίκι Χάλεϊ. Η Γουόλ Στριτ την έχει ενισχύσει οικονομικά και ό,τι έχει απομείνει από το ορθολογικό κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει στοιχηθεί πίσω της. Η εμπειρία με τον Τραμπ έχει βέβαια αποδείξει πως κανένα συστημικό μέσο ή κατεστημένο δεν μπορεί εύκολα να ανακόψει την πορεία ενός υποψηφίου που μοιάζει περισσότερο με «δύναμη της φύσης» παρά με κλασικό πολιτικό. Από την άλλη όμως είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ έχει κουράσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, γυναίκες λόγω αμβλώσεων, πολίτες που δεν αντέχουν πια τις ακρότητές του. Ο ίδιος έχει επιλέξει να μην κάνει εκστρατεία πόρτα-πόρτα αν και αυτό συνηθίζεται, ειδικά σε μικρές πολιτείες όπως το Νιου Χαμσάιρ. Προτιμά να πηγαίνει στα δικαστήρια για τις διάφορες υποθέσεις του και να το παίζει «θύμα του συστήματος». Θεωρεί ότι έτσι κερδίζει πολύ παραπάνω από το να επισκεφθεί μία ακόμη φάρμα.

Είναι νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς τι θα γίνει σε αυτές τις εκλογές. Ο Τραμπ παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί και μοιάζει να έχει σε απόλυτη ομηρία το κόμμα του. Ισως η αλαζονεία του, η εμμονή του με το 2020 και το πως –δήθεν– του έκλεψαν τις εκλογές να του κοστίσει.

Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι να κερδίσει το χρίσμα και να πάμε σε ένα απόλυτο θρίλερ με τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Μία ήττα όμως του Tραμπ στην προκριματική αναμέτρηση θα άλλαζε τα πάντα. Είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον Μπάιντεν οι οποίοι πιστεύουν ότι αν ο Τραμπ χάσει το χρίσμα, ο σημερινός πρόεδρος θα δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Οπότε το μόνο ερώτημα είναι αν θα ζήσουμε ένα πολιτικό θρίλερ που θα είναι στιγμιαίο ή διαρκείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr