Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στη διαδικασία επερωτήσεων-ελέγχου της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, που μπορεί να έγινε μεν, με μεγάλη καθυστέρηση δε, και με φανερή ενόχληση και ένταση από την Περιφερειακή Αρχή, κάποιοι εκ των επερωτώντων Περιφερειακών Συμβούλων, δεν έλαβαν απαντήσεις.

Με την αυθαίρετη ερμηνεία του Προέδρου, να μην υπάρχει δευτερολογία των επερωτώντων, όπως γινόταν την προηγούμενη Περιφερειακή περίοδο, κλείνουν άρον-άρον τα διάφορα θέματα. Αυτήν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πρωτοφανή στα αυτοδιοικητικά χρονικά ανέδειξα με σχετική επερώτησή μου. Απορίας άξιον όμως είναι η σιωπή, εν είδει άτυπης συμφωνίας άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, όπου σιωπούν στα όσα αυθαίρετα και αυταρχικά βιώνουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των Πελοποννησίων, μέσα στο ανώτερο όργανο του Περιφερειακού θεσμού.

Ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Σκαντζός, που φέρει βαριά την ευθύνη της μπαχαλοποίησης, θέλησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα που αναφέρθηκαν στην επερώτησή μου, να ωραιοποιήσει άσχημες καταστάσεις που έχουμε πολλοί από εμάς βιώσει και να μας …πληροφορήσει πως εκλέχτηκε με την παράταξη του κ. Νίκα.

Ξέχασε όμως να αναφέρει πως ως Πρόεδρος του οργάνου, οφείλει να τηρεί τον κανονισμό, να σέβεται μεν τον επικεφαλής της παράταξής του κ. Νίκα, αλλά να μην εκτελεί προκλητικά κάθε αυθαίρετη εντολή που του δίνει παρουσία όλων ο κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος έχει έναν σαφή και απόλυτα καθορισμένο ρόλο στις συνεδριάσεις. Δεν προΐσταται του οργάνου, ούτε έχει δικαιοδοσία να δίνει εντολές και κατευθύνσεις στον τρόπο συζήτησης, ψηφοφοριών κ.λπ., όπου αποφασίζει το Σώμα, σύμφωνα με όσα ρητά αναφέρει ο Κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα …χάδια του κ. Περιφερειάρχη στις πτέρυγες της Αριστεράς βγάζουν μάτια, η σιωπή τους το ίδιο, η ανίερη συμπόρευση ΚΚΕ- Χρυσής Αυγής σε ψηφοφορίες-σωσίβια του κ. Νίκα προκαλούν το ίδιο και μετά αναρωτιούνται κάποιοι για ποιο λόγο, οι πολίτες αδιαφορούν για τα Περιφερειακά πράγματα.

Η στασιμότητα στην παραγωγή έργου, η ανάλωση στην οικειοποίηση έτοιμων έργων των προκατόχων τους, η εμμονή δημοσιότητας ακόμη και τυπικών διοικητικών πράξεων, οι ανακρίβειες, οι ύβρεις που δέχονται αρκετοί συνάδελφοι, όσο και να παλεύει να τις εξορκίσει ο κ. Νίκας με συνεχείς αναφορές-απολογίες, οι εμφανείς αδυναμίες επίλυσης προβλημάτων, η απομάκρυνση από την κοινωνία και τα προβλήματά της, καθώς και η αγωνία της επικράτησης μέσω της αυταρχικότητας στον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό, είναι η αιτία της απαξίας στα μάτια της κοινωνίας.

Οι πολίτες είχαν μάθει αλλιώς… να βρίσκουν αμέσως απλά και λαϊκά τους εκπροσώπους τους και χωρίς να …βυθίζονται στα κόκκινα χαλιά, οι οποίοι να μπορούν να δίνουν άμεσα λύσεις και όχι να είναι μόνο εκτελεστικά όργανα που περιμένουν εντολές από τον έναν ή ακόμη, από το πλήθος των ειδικών συνεργατών του.

Δυστυχώς σήμερα εγκαθιδρύεται με την ανοχή των Περιφερειακών του Συμβούλων, ένα καθεστώς αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικότητας και αυταρχικότητας, στον Περιφερειακό θεσμό, έχοντας ως εφαλτήριο το Περιφερειακό Συμβούλιο που έφτασε μετά δυσκολιών, απαγορεύσεων κ.λπ. τέλος Μαΐου, στην 5η μόλις συνεδρίασή του.

Τα συμπεράσματα δικά σας.!!

(*) Περιφερειακή Συμβουλος Πελοποννήσου, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr