Γράφει ο Παναγιώτης Ηλ. Κομνηνός

Η επιχείρηση καθαρισμού από κάθε είδους αντικείμενα και σκουπίδια που βρίσκονταν στα ρείθρα της Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου, τουλάχιστον μέχρι το ΚΕΕΜ που μπόρεσε να διαπιστώσει ο γράφων, αλλά και σε δευτερεύοντες δρόμους όπως οι δημοτικοί, πρέπει να επαινεθεί. Εκατοντάδες σακούλες μαζεύτηκαν με πλαστικά και άλλα άχρηστα αντικείμενα, που ασυνείδητοι κυρίως οδηγοί αυτοκινήτων αρέσκονται να πετάνε δεξιά και αριστερά των δρόμων και δυστυχώς κανείς απ΄ αυτούς δεν έχει συλληφθεί και τιμωρηθεί, γιατί η σχετική νομική διάταξη παραμένει σε αχρησία.

Οι δρόμοι καθάρισαν από την «βρωμιά». Το τοπίο άλλαξε όψη. Όσο όμως η σχετική νομική διάταξη δεν εφαρμόζεται και ακόμη όσο κάποιοι απολίτιστοι και άξεστοι οδηγοί αυτοκινήτων εξακολουθούν να έχουν το ίδιο «χούι», δηλαδή να ρυπαίνουν αβασάνιστα το περιβάλλον -διότι περί αυτού πρόκειται- πολύ φοβάμαι πως το φαινόμενο της ρύπανσης των δρόμων σύντομα θα επαναληφθεί. Και μάλλον έτσι θα συμβεί! Οπότε τι γίνεται; Κατά την άποψη του γράφοντος είναι απλό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εξακολουθήσει κατά τακτά διαστήματα να καθαρίζει τους δρόμους. Εκτός των άλλων είναι και δείγμα πολιτισμού. Ίσως με τα πολλά οι ασυνείδητοι οδηγοί πεισθούν κι αυτοί πως αξίζει οι δρόμοι μας να είναι καθαροί.

Υπάρχουν όμως και τα άσχημα, που πρέπει να λέγονται.

Το νομικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες, κυρίως ακαλύπτων αστικών χώρων, να τους διατηρούν καθαρούς με κοπή και απομάκρυνση των ξερών χόρτων, ξύλων κ.ά., παρά το ότι είναι γνωστό στο Δήμο, εν τούτοις φαίνεται πως και αυτό έχει περιπέσει σε αχρησία.

Αν ο οποιοσδήποτε ανήσυχος πολίτης κάνει μια βόλτα μέσα στην πόλη της Σπάρτης αλλά και κυρίως κινηθεί στα 2-3 πρώτα χιλιόμετρα της Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου θα διαπιστώσει πληθώρα τέτοιων ασκεπών χώρων δεξιά και αριστερά των δρόμων, που εκτός από το αντιαισθητικό και ρυπαρό του φαινομένου μπορούν ανά πάσα στιγμή από μια τυχαία αιτία να «εκραγούν» και να αρπάξουν φωτιά. Και η φωτιά ως γνωστό σε περιόδους θέρους δεν παίζει. Μπορεί να πάρει διαστάσεις και να εξελιχθεί σε «παρανάλωμα του πυρός» για αδίκους αλλά προεχόντως και για δικαίους. Η εκατόμβη στον οικισμό « Μάτι» Αττικής ξεχάστηκε κιόλας;

Η ασχήμια σε όλες τις εκδοχές της και η παραβατικότητα συνήθως πάνε μαζί και δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Και αξίζει μια ακόμα ενδεικτική αναφορά σε δυο εκ των πολλών απ΄ αυτές.

Πριν από κάποια χρόνια βρέθηκα στο γραφείο του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης και συζητούσα μαζί του για μια υπόθεσή μου πλην όμως προς στιγμή η συζήτηση διακόπηκε από έναν εκκωφαντικό θόρυβο όμοιο σχεδόν με εκείνο αεροθούμενου σε χαμηλή πτήση.

Ήταν θόρυβος από μια μοτοσυκλέτα ,που με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανέβαινε την οδό Λυκούργου και εκινείτο δυτικά. Ο κ. Εισαγγελέας σηκώθηκε από την θέση του και εκνευρισμένος μου είπε πως αυτός ο τύπος ή κάποιος άλλος από τους ομοίους του, καθημερινά αναστατώνουν με τον θόρυβο των οχημάτων τούς διαμένοντες στην περιοχή. Μάλιστα, μου είπε πως το ολίγων μηνών νεογέννητο μωρό τους από τον θόρυβο αυτών των μηχανών πετάγεται στην κούνια του και κλαίει. Η απορία μου στην αφήγησή του ήταν έκδηλη και έκρινα σκόπιμο να τον ρωτήσω, αν ο ίδιος είχε προβεί σε κάποια ενέργεια.

Ο άνθρωπος δεν μου απάντησε, απλά κούνησε το κεφάλι του, οπότε έκανα κάτι που ίσως και να τον στενοχώρησα και λίγο, λέγοντάς του πως, «…αν κ. Εισαγγελέα ήμουν στη θέση σας και επειδή όχι απλά οι ταραξίες αλλά οι εγκληματίες αυτού του είδους δεν συλλαμβάνονται αυτεπαγγέλτως, όπως θα έπρεπε από τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές, θα ζητούσα απ΄αυτές όλους αυτούς τους τύπους, να μου τους φέρουν στο εισαγγελικό γραφείο, όσο πιο σύντομα γίνεται και ασφαλώς θα ακολουθούσαν τα προβλεπόμενα από το νόμο. Διότι κ. Εισαγγελέα όπως γνωρίζετε, ο έντονος και επαναλαμβανόμενος θόρυβος που προέρχεται απ΄ οπουδήποτε, συνιστά επικίνδυνη ηχορύπανση, που όπως από επιστημονικές έρευνες προκύπτει αφ΄ ενός διαταράσσει ολόκληρο το νευρικό σύστημα και αφ΄ ετέρου προκαλεί και σοβαρά ενδοκρινολογικά προβλήματα με επιπτώσεις για την σωματική και πνευματική υγεία των ανθρώπων».

Είναι αποδεδειγμένο πως εκτός από τον θόρυβο υπάρχει και μια άλλη εξίσου σοβαρή προσβολή της υγείας των ανθρώπων, που τη βιώνουμε καθημερινά και προέρχεται από τα καυσαέρια οχημάτων, των οποίων οι μηχανές τους λειτουργούν ελαττωματικά. «Ντουμάνια» οι μαύροι καπνοί εξέρχονται από πολλά από αυτά, που όχι μόνο ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα αλλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία των οδηγών και επιβατών των οχημάτων που ακολουθούν.

Και περαιώνοντας: Θα πρέπει επί τέλους η Πολιτεία αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατανοήσουν πως κάποια από τα έννομα αγαθά μας που έχουν να κάνουν με την υγεία μας, την ασφάλειά μας, την αισθητική μας, την αναψυχή μας, την προσωπική και οικογενειακή μας ηρεμία, είναι όχι μόνον απλά δικαιώματα αλλά κυρίως σύγχρονες αξίες του πολιτισμού μας.

Ακόμα και η δια των νόμων προστασία τους θα πρέπει να θεωρείται και αυτή αντίληψη και κυρίως αξία πολιτισμού και ίσως εκείνη που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει έναν πολιτισμό.

Υ.Γ.1. Οι ανήλικοι κυρίως μηχανόβιοι, που κάθε βράδυ αναστατώνουν τους κατοίκους του χωριού μου στο Ξηροκάμπι, δρουν ανεξέλεγκτοι. Το πρόβλημα έχει πάρει ανεπίτρεπτες διαστάσεις και ο κόσμος υποφέρει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας αυτοί εξακολουθούν να αλωνίζουν το χωριό, κινούμενοι δίχως κράνη, ίσως δίχως άδειες ικανότητας οδήγησης, με «κομμένες» τις εξατμίσεις και με μεγάλη ταχύτητα. Όταν κάποιο περιπολικό φτάνει στο χωριό, αυτοί ειδοποιούνται από γνωστούς τους με κινητά τηλέφωνα και εξαφανίζονται. Όμως οι γονείς τους είναι γνωστοί… και επειδή οι ίδιοι ίσως παραβλέπουν ή αγνοούν την συμπεριφορά των παιδιών τους και κυρίως για ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια τούτων, η Αστυνομία ασφαλώς και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει……

Υ.Γ.2 Όταν ο πλανήτης μας ασφυκτιά και όταν κυρίως η νότια Πελοπόννησος κινδυνεύει να βρεθεί στην «διακεκαυμένη» ζώνη της γήινης σφαίρας, όπως οι επιστήμονες έχουν προβλέψει -ήδη η ανομβρία μάς δείχνει τα δόντια της, τα ποτάμια αδειάζουν, οι αρχαίες πηγές στερεύουν, το έδαφος ξεραίνεται, τα δάση μας αγχώνονται και η κατάθλιψη γενικεύεται - κάποιοι εδώ στη Λακωνία αντιμάχονται την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Την αντιμάχονται λέει διότι οι ανεμογεννήτριες θα βλάψουν αισθητικά το περιβάλλον κυρίως σε περιοχές του Ταινάρου και Μαλέα. Λες και πως αν από την αφροσύνη μας συμβεί και το περιβάλλον «αφυδατωθεί» και «διασωληνωθεί», τότε θα είναι καλύτερο δίχως ανεμογεννήτριες... Με λίγα λόγια, ούτε και ο στοιχειώδης συμβολισμός στη σωτηρία του πλανήτη και μάλιστα όταν ο ΟΗΕ ήδη σήμανε περί τούτου κόκκινο συναγερμό. Οι αντιλήψεις αυτές βρίσκονται έξω ακόμη και από στοιχειώδη οικολογικό ορθολογισμό. Οπότε ουδέν άλλο σχόλιο. Μόνο μια απορία: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών καθώς και οι βουλευτές του νομού μήπως για τα παραπάνω βιάστηκαν να γίνουν υπερθεματιστές αναχρονιστικών ήδη περιβαλλοντικών θέσεων και ίσως παρωχημένων πολιτικών αυτοσχεδιασμών;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr