Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

«Γαλακτοφόρες» απ’ ευθείας αναθέσεις χωρίς αντίκρυσμα.. (;) Όταν οι ορθολογικές και νόμιμες λύσεις μετατρέπονται σε λαϊκιστικές απαιτήσεις τότε το αδιέξοδο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Με βάση λοιπόν την fast track χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (5/11/2021) αποφασίστηκε:

α) Διαγραφή της πίστωσης εξόδων Κ.Α. 25-7412.0018 ‘’Εκπόνηση μελέτης βιολογικού και δικτύου αποχέτευσης Δ.Ε. Κροκεών’’ ποσού 45.000,00 ευρώ.

β) Δημιουργία της πίστωσης εξόδων Κ.Α. 25-7412.0019 ‘’Οριστική Μελέτη Δικτύου Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων οικισμού Κροκεών Δήμου Ευρώτα’’ ποσού 37.200,00 ευρώ.

γ) Δημιουργία της πίστωσης εξόδων Κ.Α. 25-7412.0020 ‘’Προμελέτη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Κροκεών Δήμου Ευρώτα’’ ποσού 8.060,00 ευρώ.

Για να γίνει κατανοητό από τους συνδημότες στην ίδια πράξη ενώ διαγράφεται η πίστωση για την εκπόνηση μελέτης βιολογικού και δικτύου αποχέτευσης Δ.Ε. Κροκεών (Κροκεών – Δαφνίου), δημιουργούνται δύο νέες πιστώσεις αντιφατικές μεταξύ τους. Δηλαδή η πρώτη πίστωση αφορά την οριστική μελέτη Δικτύου Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων οικισμού Κροκεών (εξαιρείται το Δαφνί) και εν συνεχεία πίστωση Προμελέτη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Κροκεών (εξαιρείται πάλι το Δαφνί).

Για την συγκεκριμένη αντιφατική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ευρώτα υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν και ως αδαής και πρώην πολιτικός δικαιούμαι να ρωτήσω ως απλός πολίτης:

  1. Με Ποιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μελέτη Δικτύου Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων οικισμού Κροκεών. Πότε έγινε η απ’ ευθείας ανάθεση και ποιο μελετητικό γραφείο θα πληρωθεί με 37200 ευρώ;
  2. Όταν μιλάει η μελέτη για ακάθαρτα τι εννοεί τα στερεά , τα υγρά απόβλητα ή και τα δύο; Όταν δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικός στις Κροκεές πως θα συλλέγονται τα ακάθαρτα και που θα μεταφέρονται;
  3. Εφ’ όσον υπάρχει οριστική μελέτη σε τι εξυπηρετεί η προμελέτη για την επεξεργασία λυμάτων 8060 ευρώ; (αυτή η πίστωση για αυτού του είδους τις μελέτες δεν φτάνουν ούτε για το φωτοτυπικό χαρτί).
  4. Γιατί εξαιρέθηκε η Τ.Κ Δαφνίου;
  5. Επειδή πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία (δηλαδή οι πολίτες θα πληρώνουν αυτή την υπηρεσία από το εισόδημά τους) πως θα υλοποιηθεί η όποια μελέτη; Από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, από το πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ ή με δάνειο; Όλα ασαφή και στον αέρα και θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθούν.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα: Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα αποφάσισε με εισήγηση που είχα την τιμή να την παρουσιάσω αποφάσισε:

  1. i) Ο ∆ήµος Ευρώτα πρόκειται να υλοποιήσει το έργο: «ΣΧΕ∆ΙΟ ∆ΡΑΣΗΣ ΓΙΑΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ∆ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ, ΓΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ, ΚΡΟΚΕΩΝ – ∆ΑΦΝΙΟΥ, ΝΙΑΤΩΝ – ΑΠΙ∆ΙΑΣ – ΑΓ. ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ». (Αριθµός Απόφασης: 157/2013 - ΑΔΑ: ΒΕΖΕΩΡΛ-Θ2Μ)
  2. ii) Σε εφαρμογή της απόφασης υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε για την υλοποίηση μελέτης προϋπολογισμού 105.000,00 € πλέον ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΒΛΩΧΩΡΛ-Ψ4Χ).

iii) Οι Τ.Κ Γλυκόβρυσης – Αγ. Ιωάννης δεν μπορούσε να ενταχθεί σ’ αυτή την μελέτη λόγω μη ύπαρξης κατάλληλου οικοπέδου απόληξης για Βιολογικό καθαρισμό.

  1. iv) Είναι αλήθεια ότι η μελέτη επεξεργασίας λυμάτων Κροκεών – Δαφνίου είχε τα λιγότερα προβλήματα και έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα: 1. Εγκρίνει την κατασκευή του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Κροκεών ∆ήµου Ευρώτα», προϋπολογισµού 1.328.500,00 €, όπως αυτό περιγράφεται στην αρ.25 /2014 µελέτη της ∆/νσης Περιβάλλοντος, Πολεοδοµίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου. 2. Εγκρίνει την εκτέλεση της προµήθειας µε τίτλο «Προµήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία µονάδας επεξεργασίας λυµάτων Κροκεών-∆αφνίου ∆ήµου Ευρώτα», προϋπολογισµού 1.230.000,00 €, όπως αυτή περιγράφεται στην αρ. 22/2014 µελέτη της ∆/νσης Περιβάλλοντος, Πολεοδοµίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου, καθώς και η έγκριση της σχετικής τεχνικής προµελέτης εγκατάστασης επεξεργασίας λυµάτων Κροκεών-∆αφνίου, στην οποία περιλαµβάνονται οι χηµικοτεχνικοί, υδραυλικοί και ηλεκτροµηχανολογικοί υπολογισµοί, βάσει των οποίων προέκυψαν οι τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισµού της προκατασκευασµένης µονάδας της εν λόγω προµήθειας… (Αριθµός Απόφασης: 150/2014 - ΑΔΑ: ΒΙΦΘΩΡΛ-Ο7Ω) 4.Τον Δεκέμβριο του 2016 με την Αριθ. πρωτ.:324356/45256 Σχετ : 83132/11573 ο τότε Περιφερειάρχης Π. Τατούλης απεδέχθη το υπ αρίθμ 4804/31-03.2016 έγγραφο του Δήμου Ευρώτα και καθόρισε τους τελικούς αποδέκτες των επεξεργασμένων αστικών μη επικινδύνων υγρών λυμάτων:

Α. Από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών Κροκεών και Δαφνίου, το υδατορέμα, διαλείπουσας ροής, που βρίσκεται στη θέση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ ‘ 87 :Χ= 370832 , Ψ=4084998.

Β. Από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του οικισμού Στεφανιάς, το υδατόρεμα «Ξηριάς», διαλείπουσας ροής. Η επεξεργασμένη εκροή θα μεταφέρεται μέσω καταθλιπτικού αγωγού μήκους 600μ στο ρέμα Ξηριάς στη θέση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ ‘ 87 :Χ= 376548 , Ψ=4077843.

Γ. Από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών Απιδιάς – Νιάτων - Αγίου Δημητρίου , το υδατόρεμα διαλείπουσας ροής που βρίσκεται στη θέση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ ‘ 87 Χ= 393281,21 , Ψ=4083986,99. Συνεπώς αυτή η αποτυπωμένη και νόμιμη αλήθεια πάει ‘’στο καλάθι των αχρήστων’’; Ή ποιά σκέψη υπάρχει αν υπάρχει αξιοποίησης των υπαρχουσών μελετών; Απ’ ότι φαίνεται με τους δύο νέες πιστώσεις μόνο για τις Κροκεές είναι ‘’Δώρο άδωρο’’ γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και στόχευση και προπάντων πρόβλεψη ένταξης σε πρόγραμμα χρημματοδότησης. Τι οδήγησε την δημοτική αρχή σε εκ νέου πραγματοποίησης νέων μελετών και δεν προχώρησε αν και όπου υπήρχε πρόβλημα στην επικαιροποίηση των υπαρχόντων;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον πως οι υπάρχοντες δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα αξιωματούχοι της τότε περιόδου που ψήφιζαν ασμένως ‘’ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ’’, ενώ σήμερα έχοντας την απόλυτη εξουσία την αποκρύπτουν και απορρίπτουν και επιχειρούν νέα ξεκινήματα και νέες αναθέσεις; Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι υπηρεσίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατί από αυτούς ξεκινούν τα πρωτογενή αιτήματα. Επίσης έχει ενδιαφέρον οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων κυρίως της αντιπολίτευσης αλλά και των Τοπικών Συμβουλίων των ενδιαφερόμενων Τοπικών Κοινοτήτων. Στα ερωτήματα πρέπει να δίνονται τεκμηριωμένες απαντήσεις για δημιουργούνται σκιές. Ίσως να έχει διαφύγει της προσοχής της δημοτικής αρχής η εν λόγω διαδικασία και να πίστευε ότι δεν παρέλαβε τίποτα (!)

Πάντως η ανθοφορία των απ’ ευθείας αναθέσεων κάποτε θα τελειώσει και αυτές οι «σεμνές τελετές» θα λάβουν τέλος με τον κίνδυνο ναρκοθέτησης του ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr