Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Με τα ίδια - εν πολλοίς - ερωτήματα, τις ίδιες αβεβαιότητες και τις ίδιες αγωνίες μπήκε στην ζωή μας η νέα χρόνια, όπως ακριβώς συνέβη και με το 2021.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε αχαρτογράφητα νερά, με ένα ιό που επιμένει, μεταλλάσσεται και απειλεί. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν λύσεις που πολλές φορές φαντάζουν αδύνατες, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τις ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας, την οικονομία αλλά και την ίδια την ψυχολογία των πολιτών που βιώνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και με την αυγή του 2022 η κυβέρνηση καλείται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις με πρώτη αυτή που θα αφορά τα σχολεία. Σταθερή κατεύθυνση της πολιτείας και του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 10 Ιανουαρίου. Μετά το σοκ που προκάλεσε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ακούστηκαν φωνές κυρίως από την επιστημονική επιτροπή περί μιας ολιγοήμερης αναβολής στον χρόνο επανέναρξης. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη το αργότερο, αλλά μέχρι αυτή την ώρα το μόνο που δείχνει να μεταβάλλεται είναι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και δη των δημοτικών. Αυξημένο testing σε εμβολιασμένους και μη μαθητές, αλλαγή/ μείωση του ορίου «50+1» για να κλείνει ένα τμήμα και η υποχρέωση της μάσκας είναι ορισμένα από τα μέτρα που είναι στο τραπέζι. Επίσης, ήδη έχει ληφθεί απόφαση για ακύρωση των σχολικών εκδρομών, ενώ στον «αέρα» είναι και φέτος η διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Την ίδια ώρα, και ανάλογα με την εικόνα που θα υπάρξει από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγράψουν ουσιαστικά το εύρος της μετάδοσης του ιού μέσα στις γιορτές, θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Συζητείται ήδη η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στις ηλικίες 50 ετών και άνω, η επανενεργοποίηση του συστήματος «click away» που ορισμένα καταστήματα λιανικής το έχουν διατηρήσει και η επαναφορά μέτρων που αφορούν τον αριθμό ατόμων σε καταστήματα εστίασης και σε εμπορικά κέντρα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown, «γραμμή» στην οποία θα επιμείνει παρά τις δυσκολίες που φαίνεται να «κρύβει» ο Ιανουάριος ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, δυσκολίες για τις οποίες ήδη μιλούν επιστήμονες - μέλη της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr