Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Ξεκαθαρίζουμε την θέση μας από την αρχή διότι πιστεύουμε ότι για να αρχίζει ένας πόλεμος έχει σταματήσει να μας κυβερνάει η λογική. Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα την βάναυση εισβολή του Άκρο-Δεξιού Εθνικιστή Πούτιν στην Ουκρανία. Είμαστε με τον Λαό που υποφέρει και αντιστέκεται υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Όχι βέβαια με τα τάγματα των Αζόφ και τον ιλαροτραγικό Πρόεδρο Ζελένσκυ. Είμαστε με την Ελλάδα, την Δύση, ακόμη και με αυτές τις άθλιες κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλει. Όχι όμως με τα όπλα που έχει στείλει. Απλώς έχουμε μία δυσπεψία στο κουτόχορτο που μας σερβίρουν συχνά-πυκνά αυτοί στους οποίους … «ανήκομεν». Και τούτο διότι πιστεύουμε πως οι ηγέτες της ΕΕ που μας κυβερνάνε, είναι επιεικώς … «ανίκανοι». Αυτά!

Δεν έχουν τέλος λοιπόν οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξ αιτίας αυτής της εγκληματικής εισβολής της στην Ουκρανία. Κάθε ημέρα προστίθενται και άλλες, νέες επιπλέον αδιέξοδες κυρώσεις. Συνοδευόμενες μάλιστα από πολεμοχαρείς δηλώσεις και απειλές για επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι κυρώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να γονατίσουν οικονομικά την Ρωσία, εξωθώντας την σε άμεση χρεωκοπία, προκειμένου να την απομονώσουν γεωπολιτικά από την διεθνή κοινότητα. Να ταπεινώσουν και να αποκόψουν οριστικά την Ρωσία και τον Πούτιν, μια για πάντα από προσώπου γης. Με αξιοθαύμαστη ομολογουμένως ενότητα σύσσωμος ο Δυτικός κόσμος έδειξε για πρώτη φορά μία απαράμιλλη ικανότητα στο να πλήξει, με διαδοχικές δέσμες κλιμακούμενων κυρώσεων, ολοκληρωτικά την Ρωσία. Σαν να ήταν έτοιμη η ΕΕ να το κάνει αυτό, …από καιρό!!

Τρίτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης!!

Για παράδειγμα στις μεταφορές, έκλεισαν όλους τους εναέριους Ευρωπαϊκούς χώρους για την Ρωσική πολιτική αεροπορία, καθώς και το σύνολο των Ευρωπαϊκών λιμανιών για τα υπό Ρωσική σημαία πλοία. Στην βιομηχανία, απαγόρευσαν οι δυτικές χώρες την εξαγωγή-εισαγωγή πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων, εξαρτημάτων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Στον ενημερωτικό τομέα, απαγόρευσαν την λειτουργία των σταθμών εκπομπής και αναμετάδοσης των Ειδήσεων από τα κρατικά μέσα της Ρωσίας, καθώς και την ελεύθερη λειτουργία των μεγάλων διεθνών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Διακοπή κάθε Αθλητικής και Πολιτιστικής εκδήλωσης που φέρει το όνομα της Ρωσίας. Στην ενέργεια υπήρξαν λίγο φειδωλοί διότι δεν τους συνέφερε να μείνουν ξαφνικά από καύσιμα. Αποφάσισαν όμως προσεχώς να απεγκλωβιστούν σταδιακά από τα Ρωσικά ενεργειακά ορυκτά και να υποκύψουν στο Αμερικανικό υγροποιημένο LNG. Μην μου πείτε ότι δεν θα κερδοσκοπήσουν ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι από αυτή την σύρραξη;

Άλλωστε εκεί που οι κυρώσεις ξεπέρασαν κάθε όριο υπερβολής, ήταν οι αμιγώς οικονομικής φύσεως κυρώσεις και κυρίως αυτές που είχαν σαν στόχο διάφορα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δηλαδή Ρώσους πολίτες ή επενδυτές οι οποίοι στην Δύση αποκαλούνται υποτιμητικά … «ολιγάρχες». Πιο αναλυτικά, η Δύση επέλεξε να πλήξει απευθείας την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγορεύοντας κάθε συναλλαγή με το Ρωσικό νομισματικό σύστημα, παγώνοντας ταυτόχρονα τα περιουσιακά της αποθεματικά όπου αυτά υπήρχαν στα Ευρωπαϊκά θησαυροφυλάκια. Αυτό είχε ως συνέπεια να βρεθεί το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και η Χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Λαό της. Στην συνέχεια υπήρξε αποκλεισμός των Ρωσικών Τραπεζών από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών διατραπεζικών συναλλαγών Swift, παρεμπόδιση της χρήσης των διεθνών καρτών αυτόματης ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ, Visa κλπ. και ασφυκτική ανάσχεση της Ρωσίας από το διεθνές εμπόριο. Μέχρι και η Βότκα την πλήρωσε.

Στα πρόσωπα τώρα. Εδώ αποδείχτηκε εντυπωσιακή η λειτουργία των υπερεθνικών ελεγκτικών μηχανισμών της Δύσης, προκειμένου να εντοπίσουν για πρώτη φορά τα ίχνη του βρώμικου χρήματος και τα περιουσιακά στοιχεία αποκλειστικά και μόνο των Ρώσων ολιγαρχών και να τα δημεύσουν. Το Νομικό βέβαια πλαίσιο της κατάσχεσης αυτής, της κινητής δηλαδή και ακίνητης περιουσίας όλων αυτών των προσώπων, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε και έχει γίνει ακόμη γνωστό, αφού προφανώς δεν υπάρχει!! Εννοείται πως στην πρεμούρα αυτή που επικράτησε, παρακάμφτηκαν διάφορα ταμπού όπως για παράδειγμα το Τραπεζικό, επιχειρηματικό και ιδιωτικό απόρρητο, τα προσωπικά δεδομένα και διάφορα άλλα ειδικά τραπεζικά (διαχρονικά αξεπέραστα) καθεστωτικά μυστικά, όπως επίσης και διακρατικές συμφωνίες!! Εάν όλα αυτά δεν αποτελούν ρωγμή στο παγκόσμιο σύστημα, σε μία πολύ περίπλοκη παγκόσμια οικονομία, τότε τι είναι;

Θα είμαστε ευτυχείς εάν αυτές όλες οι κυρώσεις ήταν ικανές να σταματήσουν αυτομάτως τον πόλεμο και την ελεεινή φτώχεια και δυστυχία που τον ακολουθεί. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι κυρώσεις θα επιφέρουν αντί-κυρώσεις, σύγχυση και αποδιοργάνωση στην υπάρχουσα ισορροπία και λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Με αποκλειστικό θύμα τους ίδιους τους Λαούς. Για τον λόγο αυτό διαφωνούμε με την λογική και την μεγάλη έκταση που πήραν αυτές οι συγκεκριμένες κυρώσεις. Είμαστε υπέρ της Ειρήνης, κατά του πολέμου και υπέρ της διπλωματίας. Να δούμε κάποια στιγμή πως θα καταφέρουν να τις μαζέψουν πίσω όλες αυτές τις κυρώσεις, όταν εκλείψουν οι λόγοι που τις επέβαλαν. Υπήρξαν τόσο υπερβολικές που είναι αδύνατον να εξομαλυνθεί η Παγκόσμια Οικονομία σε μία προηγούμενη κανονικότητα, ακόμη και εάν αύριο το πρωί μας προκύψει συμφωνία ειρήνης και συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Θεωρούμε ότι αυτή η υπερβολική και άνευ προηγουμένου χρήση του οπλοστασίου των κυρώσεων, χωρίς ούτε καν να προσμετρείται η Αρχή της Αναλογικότητας, έχει αφετηρία συγκεκριμένα και σαφώς κατευθυνόμενα οικονομικά συμφέροντα που επωφελήθηκαν, ενώ δημιουργείται παράλληλα μία μεγάλη ρωγμή στην παγκόσμια τάξη, ειρήνη και ισορροπία οικονομικών δυνάμεων. Προοπτικά δε πολύ κακό προηγούμενο στις βασικές έννοιες της «ιδιοκτησίας», της «περιουσίας», των «κεφαλαιούχων», των «μεγιστάνων του πλούτου» και διαφόρων άλλων, σε συμβολικό επίπεδο, στερεότυπων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Και από την άποψη αυτή, επειδή δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε εμείς οι Λαοί όπως αυτά που θα χάσουν από την εξέλιξη αυτή οι ολιγάρχες της Ρωσίας (και ίσως όλου του κόσμου), χαιρόμαστε διπλά, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή αποτελέσει την απαρχή της οριστικής αμφισβήτησης σε βάθος, όλου αυτού του άδικου και αξιοθρήνητου καπιταλιστικού νέο-φιλελεύθερου συστήματος το οποίο γεννάει συνεχώς αδικία, ανισότητες και πολέμους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr