Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Συχνά πυκνά ο τηλεοπτικός φακός, μέσα από τις τοποθετήσεις απλών πολιτών, εμφανίζει την ωμή πραγματικότητα, καλλίτερα από χιλιάδες πολιτικές αναλύσεις που κατακλύζουν τον δημόσιο διάλογο. Πιο συγκεκριμένα:

Την περασμένη εβδομάδα σε μια από τις πολλές εξορμήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην επαρχία, στην Καλαμάτα θαρρώ, ένας αξιοπρεπής κύριος τον πλησίασε και του είπε κατά λέξη, έτσι απλά. «Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο. Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας». Και αποχώρησε.

Μέσα σε αυτές τις τέσσερις λέξεις συμπεριέλαβε όλη την αγωνία, την ανασφάλεια και την αγανάκτηση που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η ανάλγητη και επικίνδυνη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν γνωρίζουμε και ίσως να μην έχει καμία σημασία, εάν αυτός ο κύριος ήταν εργάτης, αγρότης, υπάλληλος, επιχειρηματίας ή συνταξιούχος. Διότι όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν και βασανίζονται εξ ίσου σοβαρά, ανεξάρτητα της ταξικής τους θέσης ή της πολιτικής τους τοποθέτησης.

Οι μισθωτοί έχασαν το 14% του εισοδήματός τους μέσα στον Γενάρη και το 12% τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Οι αγρότες αγοράζουν τα λιπάσματα αυξημένα κατά 400%.

Πολύ δύσκολο να καλλιεργήσουν ξανά την γη τους. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έσβησαν τα φώτα και κατέβασαν τα ρολά. Τα μεγάλα αδιέξοδα της ακρίβειας, του πληθωρισμού και των υπέρογκων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για όλα τα νοικοκυριά. Η φτώχεια και η ανθρωπιστική κρίση πλησιάζει δραματικά. Είναι προ των πυλών. Τελευταίο κατόρθωμα της Κυβέρνησης είναι η διακοπή συνταγογράφησης φαρμάκων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δικαιολογείται βέβαια πως δεν φταίει σε τίποτα για όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Κάποιοι άλλοι φταίνε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν κάνει και τίποτα για όλα αυτά, εκτός από το να χρηματοδοτεί τα υπέρ-κέρδη των διυλιστηρίων, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και όλων των άλλων καρτέλ από τους τσάτσους που την υπο-στηρίζουν. Στους υπόλοιπους ψίχουλα. Είναι μία Κυβέρνηση της φτηνής δικαιολογίας, υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, της ελίτ, της διαφθοράς και σε καμιά περίπτωση υπέρ της ευθύνης που οφείλει να έχει στην υπηρεσία των απλών πολιτών που την εξέλεξαν και την έχουν ανάγκη. Ούτε καν υπέρ της μεσαίας τάξης δεν είναι που τους έφερε στην εξουσία. Δεν ήταν τυχαίο αυτό που κυριολεχτικά ξέφυγε από τον «εκλεκτό» Υπουργό κύριο Πέτσα ο οποίος είπε χθες κατά λέξη πως, «θα τιμωρήσουν την Κυβέρνηση οι πολίτες που δεν βγάζουν τον …μήνα».

Κάτω από αυτό το παν-λαϊκό αίτημα («σας παρακαλούμε βοηθήστε μας») για πολιτική ανατροπή σωτηρίας, νίκης στις επόμενες εκλογές και συγκρότησης μιας προοδευτικής Κυβέρνησης ανασυγκρότησης της Χώρας, τα περιθώρια του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ περιορισμένα. Δεν έχει άλλο από το να ζητήσει εκλογές, να επιμείνει σε αυτές και να προετοιμαστεί για αυτές. Στον δρόμο μάλιστα για το επικείμενο Συνέδριό του, θα έχει την ευκαιρία, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του, να ξεδιπλώσει στον Λαό ένα εφικτό, λιτό και αποτελεσματικό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την επόμενη ημέρα. Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει το δικαίωμα, στα πλαίσια του επικείμενου Συνεδρίου και των προσωπικών του επιδιώξεων, να ολισθήσει σε εσωστρεφείς τοποθετήσεις και ενέργειες οι οποίες θα αμφισβητούν στο ελάχιστο τον Πρόεδρο του κόμματος. Τον ηγέτη εκείνο που φαίνεται ότι εμπιστεύεται ο Λαός και τον επιλέγει για επόμενο Πρωθυπουργό. Να τον αφήσουν απερίσπαστο σε αυτή την πορεία στο Λαό που έχει εγκαινιάσει, η οποία τον φέρνει κυρίαρχα μπροστά στην επόμενη νίκη. Ζητούμενο η απόλυτη ομοφωνία. Τα μάτια στραμμένα αποκλειστικά και μόνο στα προβλήματα του κόσμου. Τα πάντα στο Συνέδριο να αφορούν μόνο σε αυτό. Συμβόλαιο από τον ίδιο τον Τσίπρα και τίποτα άλλο.

Από την άλλη πλευρά ο πολίτης, ο κάθε πολίτης που ζητάει απεγνωσμένα «βοήθεια», εκτός και εάν βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Μαξίμου ΑΕ, πρέπει να δια-μεσολαβήσει άμεσα στον διπλανό του πολίτη, ώστε με κατανόηση και με πολύ πειστικό τρόπο να γίνει αντιληπτή η ανάγνωση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας, με σκοπό να προκύψει τελεσίδικα η πολιτική ανατροπή και νίκη των λαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων. Μία νίκη, κυριολεκτικά, αυτοσυντήρησης. Διότι τότε και μόνο έχει νόημα αυτό το λαϊκό αίτημα, αυτή η επίκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα, «σας παρακαλούμε βοηθήστε μας».

Με άλλα λόγια, «…συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr