Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία του θανάτου (9 Φεβρουαρίου του 1857) του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Θλίψη προκαλεί το φαινόμενο, στην πανδημική κρίση, η πολιτειακή, η πολιτική ηγεσία και οι ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν εκόντες άκοντες να κατοχυρώσουν και να καθιερώσουν ένα «φραγκολεβαντίνικο» περιβάλλον με αγγλικούς όρους για μεταφέρουν στους νεοέλληνες τους τρόπους προστασίας και λειτουργίας της κοινωνικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι Έλληνες ακούν και εκπαιδεύονται για το lockdown, delivery, click away, click-and-collect κ.λπ. ,ενώ την ίδια ώρα η αρχαιοελληνική λέξη πανδημία, αναδείχθηκε σε λέξη του 2020 και υιοθετήθηκε από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Δίκαια λοιπόν αναρωτιέται/διαπιστώνει ο έγκριτος Guardian, «πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες, που έχουν μία λέξη για τα πάντα, να τείνουν να απωλέσουν αυτόν τον θησαυρό τους».

Οι νέες μορφές επικοινωνίας που επιβάλλουν τα ΜΜΕ υιοθετούν ένα ιλουστρασιόν περίβλημα αγγλικού τύπου , εκπαραθυρώνοντας μαγευτικές ελληνικές λέξεις αγνοώντας (;) ότι αυτοί οι νεολογισμοί διαπλάθουν συμπεριφορές και τρόπους ζωής, όπου η γλώσσα είναι η αδιάσπαστη μακραίωνη συνέχεια. Είναι η «νοητή γραμμή» που μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σκέψης τού ανθρώπου στην οικουμένη.

Κάποιος νέο-μεγιστάνας του τύπου στις ένδοξες εποχές δήλωνε με υπερηφάνεια και περισσή αλαζονεία ότι προσέφερε τα μέγιστα γιατί «εκβλάχεψε» τους επαρχιώτες.

  • Είναι γνωστό ότι η ελληνική γλώσσα έχει περίπου 100.000 ενεργές λέξεις και 300.000 σημασίες, όπως επίσης τα 2/3 της αγγλικής γλώσσας αποτελούνται από λέξεις προερχόμενες από τις κλασικές γλώσσες (ελληνική και λατινική). Άλλωστε οι πρόγονοι μας ήταν αυτοί που επινόησαν τα φωνήεντα.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως νεοέλληνες με χρέος την περιφρούρηση της Ελληνικής Γλώσσας που συνδέει τον Όμηρο με τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη και τον Πλάτωνα, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη μεταφέρεται και διασώζεται στα 400 χρόνια σκλαβιάς, αποτυπώνεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και του Παπαδιαμάντη και κατοχυρώνεται μετά από αντιπαραθέσεις καθαρευουσιάνων και δημοτικιστών με την επικράτηση της δημοτικής, ως επίσημης γλώσσας την γλώσσα του Καβάφη και του Σεφέρη και τη διαπαιδαγώγηση από την γραμματική του Τριανταφυλλίδη, έως τον Μπαμπινιώτη και όλων των καθηγητών της γλωσσολογίας.

Πόσο όμως αγαπάμε την Ελληνική Γλώσσα ή καλύτερα πόσο «εκπαιδευόμαστε» να την απαξιώνουμε;

  • Σήμερα 3.000 αγγλικές λέξεις έχουν παρεισφρήσει στην ελληνική γλώσσα που αν συνδυαστεί με την χρήση των greeklishs στο διαδίκτυο μπορούμε να κατανοήσουμε το βάθος του προβλήματος.

Ως σύγχρονοι Έλληνες υποβαθμίσαμε αισθητά την ποιότητα της γλώσσας ,την φτωχύναμε, με τη νέα γενιά ανεξαρτήτως μόρφωσης το πρόβλημα να είναι βαθύτερο, όπου κατά μέσον όρο χρησιμοποιούν μόνο 300 λέξεις στην καθημερινότητά τους!

  • Η ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει επ’ ουδενί με εξαφάνιση, αλλά αυξάνεται ο διεθνής προβληματισμός για το πόσο λαβωμένη θα τη βρει ο αιώνας που διανύουμε δηλαδή θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της από την αλλοτρίωση να την διάβρωση από την επίθεση αγγλικών όρων που κυριαρχούν τώρα στην καθημερινή ζωή και επιβάλλεται από τα ΜΜΕ.

Αντί λοιπόν των διθυραμβικών λόγων για την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας, καλό θα ήταν να οπισθοχωρήσουν οι υπαίτιοι της ένδειας και της αλλοτρίωσης της Ελληνικής γλώσσας, ξεκινώντας από μια απλή κίνηση από τους έχοντες τον πρώτο ρόλο ΜΜΕ κλπ με στόχο να επαναφέρουν την Ελληνική γλώσσα στη διάσταση που τις αξίζει.

  • Τα ΜΜΕ να «ελληνοποιήσουν» τουλάχιστον τους τίτλους των εκπομπών τους και την διαχείριση της εκφοράς του λόγου τους μετατρέποντας το ερώτημα «Ομιλείτε Ελληνικά;», σε θετική προτροπή, «Ομιλείτε Ελληνικά!».

Ας έχουμε κατά νου ως αφιέρωμα στη Παγκόσμια Ημέρα, την παρακαταθήκη του Οδυσσέα Ελύτη, «…Την γλώσσαν μου έδωκαν ελληνικήν» .

Γένοιτο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr