ΣΠΑΡΤΗ. Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Σχετικά με τον προβληματισμό που σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία το ΔΣ του Σπάρταθλον έχει λάβει την παρακάτω απόφαση:

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός αγώνας υπεραποστάσεως. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός και ταυτόχρονα ένα αθλητικό δρώμενο. Οι αξίες του στηρίζονται αποκλειστικά στα αρχαιοελληνικά πρότυπα, ήτοι: ευγενής άμιλλα, ευ αγωνίζεσθαι, βράβευση της συμμετοχής αλλά και όλων των τερματισμών σε συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μια μεγάλη και ζεστή οικογένεια ανθρώπων που ασπάζονται τα παραπάνω, και συνάμα διαθέτουν Ήθος, τεράστιες ψυχικές δυνάμεις, είναι ανιδιοτελείς, σέβονται τον συνάνθρωπο και τις αξίες που τον διέπουν όπως η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, ο σεβασμός στους νόμους…

Με αυτό το σκεπτικό συναισθανόμαστε ότι οι αθλητές, τα μέλη της οικογένειας μας, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες των ηγετών τους, εκτός εάν οι ίδιοι συμμετέχουν σε αυτές. Έχουν και αυτοί το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες με όλους τους άλλους. Έχουν εξ ίσου προσπαθήσει σκληρά να πετύχουν τον στόχο τους. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε την Ολυμπιακή εκεχειρία, όπου 7 ημέρες πριν και έως και 7 ημέρες μετά από τους αγώνες σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες και οι αγώνες γίνονταν με αθλητές από όλες τις αντιμαχόμενες πόλεις. Ήταν έτσι – και πρέπει να είναι – ένας τρόπος επιβολής της Ειρήνης, έστω και για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Έτσι ας δώσουμε την ευκαιρία στον αγνό αθλητισμό να κερδίσει τις καρδιές μας και να προβάλουμε το παράδειγμά μας, με το να δεχτούμε αθλητές από όλο τον κόσμο με την προϋπόθεση η προσέλευση τους στον Αγώνα να είναι εναρμονισμένη με τις εκάστοτε αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως έτσι κερδίσει κάτι και η «Ειρήνη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις