ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ξέρουμε καλά ότι οι ημέρες αυτές είναι δύσκολες για όλους. Γιορτές που δεν συναντιόμαστε στην καθημερινότητα, δεν καλωσορίζουμε αγαπημένους στο σπιτικό μας…

Όμως θα’ρθουν καλύτερες ημέρες, με πίστη και ελπίδα και πάνω απ’ όλα με προσήλωση σε ότι αγαπάμε και μας ενώνει, τόσο στις αναμνήσεις αλλά και στα όνειρα μας.

Εμείς είμαστε πάντα εδώ, για να προσφέρουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε ότι είναι μια καλή στιγμή στη ζωή που θέλετε να θυμάστε αλλά και να ζήσετε.

Ο ελληνικός καφές Βεκράκου, κλασσικός και σκούρος εύχεται Χρόνια καλά και πολλά!

Ο καφές έγινε γνωστός στην Κωνσταντινούπολη κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 16ου αιώνα καθώς τα πρώτα καφενεία άνοιξαν τις πόρτες τους το 1554 – 1555. Ο χαρακτηρισμός ελληνικός καφές αναφέρεται τόσο στον τρόπο παρασκευής όσο και στην τελετουργία του σερβιρίσματος.

Η κουλτούρα του παραδοσιακού καφενείου, από τη μια πλευρά, το οποίο για χρόνια πολλά αποτέλεσε βασικό άξονα αδιάκοπης σχεδόν κοινωνικής συναναστροφής και συνάθροισης και ο σπιτικός ελληνικός καφές , από την άλλη, αλάθητο δείγμα ζεστού καλωσορίσματος σπιτικής φιλοξενίας, συγκροτούν μια μακρά γαστριμαργική παράδοση που παραμένει ζωντανή έως και σήμερα.

Εμείς με μεγάλη οικογενειακή παράδοση και μεράκι πάνω στον κόσμο του καφέ είμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Για ένα φλιτζάνι παραδοσιακού ελληνικού καφέ

Θα χρειαστείτε 10 λεπτά χρόνο.

Ένα χάλκινο μπρίκι, φαρδύ κάτω που στενεύει προς τα επάνω με μακριά λαβή.

Ένα φλυτζανάκι του καφέ ή μεταλλικό ποτηράκι.

Μετράτε την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε με το φλιτζανάκι.

Το ρίχνετε στο μπρίκι. Προσθέτετε, αν θέλετε, 1 κουταλάκι ζάχαρη και βράζετε.

Αποσύρετε το μπρίκι από τη φωτιά (κατά προτίμηση καμινέτου) και ρίχνετε μια φουσκωτή κουταλιά του γλυκού καφέ, κλασσικό ή σκούρο, πολύ λεπτά αλεσμένο. Βράζετε ξανά. Μόλις το υγρό φτάσει στο χείλος του σκεύους αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρετε.

Αν προτιμάτε το καφέ σας δυνατό, αφήνετε το καϊμάκι να κατακαθίσει, μακριά από τη φωτιά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές. Στη συνέχεια μεταφέρετε αργά και προσεκτικά τον καφέ στο φλιτζάνι ώστε το καϊμάκι να μοιραστεί ομοιόμορφα.

Ο ελληνικός καφές μπορεί να ετοιμαστεί με μπόλικη ζάχαρη (γλυκός), λίγη ζάχαρη (μέτριος) ή χωρίς ζάχαρη (σκέτος).

Σε άλλες χώρες στον καφέ προσθέτουν συχνά, φυστίκι στη νότια Τουρκία, κάρδαμο στη Συρία και στη Σουηδική Αραβία.

Στην Πελοπόννησο μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες αρωμαρτισμένο νερό με άρωμα πορτοκαλιάς.