Χοιρινό μπούτι στον φούρνο με κυδώνια και πατάτες
Αν έχεις κυδώνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, καθάρισέ τα και πρόσθεσέ τα σε χοιρινό μπούτι στον φούρνο, μαζί με λίγες πατάτες. Η συνταγή είναι αυτό που λέμε άκρως φθινοπωρινή, μιας και τα κυδώνια μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, μόνο για λίγο καιρό.
Αν και η πιο γνωστή τους εκδοχή, είναι να αποτελούν τη βάση για γλυκιές παρασκευές, η αλμυρή τους υπόσταση στη μαγειρική, δίνει ένα πιο φίνο και λεπτεπίλεπτο αποτέλεσμα στα φαγητά μας. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο, φτιάχνει ένα ζουμερό χοιρινό, με τις πατάτες και τα κυδώνια να ισορροπούν άψογα τη γεύση.
Χοιρινό μπούτι στον φούρνο με πατάτες και κυδώνια
Υλικά για 4 μερίδες:
- Ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό με πέτσα, περίπου 2 κιλά
- 4 – 5 πατάτες
- 2 μεγάλα κυδώνια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
- Αλάτι & πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή
- Ελαιόλαδο

Προετοιμασία και μαγείρεμα:
- Απλώνουμε σε έναν άνετο χώρο το μπούτι χοιρινό για να το ετοιμάσουμε για τον φούρνο
- Χαράζουμε σε τρεις ή τέσσερις μεριές το κρέας και μέσα βάζουμε φετούλες σκόρδου. Στις χαραμάδες που ανοίξαμε βάζουμε και λίγο αλατοπίπερο για να ποτίσει το κρέας καθώς θα ψήνεται
- Ρίχνουμε απέξω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ελαιόλαδο και με το χέρι μας αλείφουμε το κρέας, ώστε να καρυκευτεί παντού
- Βάζουμε το κρέας στη γάστρα, προσθέτουμε το λευκό κρασί, ένα κλωνάρι δεντρολίβανο από πάνω και νερό να μέχρι τη μέση του χοιρινού
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για μία ώρα, στους διακόσιους βαθμούς ελέγχοντας τα υγρά
- Στη μία ώρα καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κυδώνια αφαιρώντας τη φλούδα και τον πυρήνα τους
- Τα βάζουμε όλα μαζί σε μία λεκάνη και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα
- Βγάζουμε το χοιρινό μπούτι από τον φούρνο και προσθέτουμε μέσα στη γάστρα τις πατάτες και τα κυδώνια
- Ρίχνουμε τον χυμό από ένα πορτοκάλι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμη, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά
- Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει αναλόγως το κρέας ή τον φούρνο. Στο τέλος θέλουμε ένα κρέας ζουμερό και μαλακό και τις πατάτες με τα κυδώνια καλά μαγειρεμένα