Αν έχεις κυδώνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, καθάρισέ τα και πρόσθεσέ τα σε χοιρινό μπούτι στον φούρνο, μαζί με λίγες πατάτες. Η συνταγή είναι αυτό που λέμε άκρως φθινοπωρινή, μιας και τα κυδώνια μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, μόνο για λίγο καιρό.

Αν και η πιο γνωστή τους εκδοχή, είναι να αποτελούν τη βάση για γλυκιές παρασκευές, η αλμυρή τους υπόσταση στη μαγειρική, δίνει ένα πιο φίνο και λεπτεπίλεπτο αποτέλεσμα στα φαγητά μας. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο, φτιάχνει ένα ζουμερό χοιρινό, με τις πατάτες και τα κυδώνια να ισορροπούν άψογα τη γεύση.

Χοιρινό μπούτι στον φούρνο με πατάτες και κυδώνια

Υλικά για 4 μερίδες:

  • Ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό με πέτσα, περίπου 2 κιλά
  • 4 – 5 πατάτες
  • 2 μεγάλα κυδώνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Πάπρικα καπνιστή
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Απλώνουμε σε έναν άνετο χώρο το μπούτι χοιρινό για να το ετοιμάσουμε για τον φούρνο
  • Χαράζουμε σε τρεις ή τέσσερις μεριές το κρέας και μέσα βάζουμε φετούλες σκόρδου. Στις χαραμάδες που ανοίξαμε βάζουμε και λίγο αλατοπίπερο για να ποτίσει το κρέας καθώς θα ψήνεται
  • Ρίχνουμε απέξω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ελαιόλαδο και με το χέρι μας αλείφουμε το κρέας, ώστε να καρυκευτεί παντού
  • Βάζουμε το κρέας στη γάστρα, προσθέτουμε το λευκό κρασί, ένα κλωνάρι δεντρολίβανο από πάνω και νερό να μέχρι τη μέση του χοιρινού
  • Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για μία ώρα, στους διακόσιους βαθμούς ελέγχοντας τα υγρά
  • Στη μία ώρα καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κυδώνια αφαιρώντας τη φλούδα και τον πυρήνα τους
  • Τα βάζουμε όλα μαζί σε μία λεκάνη και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα
  • Βγάζουμε το χοιρινό μπούτι από τον φούρνο και προσθέτουμε μέσα στη γάστρα τις πατάτες και τα κυδώνια
  • Ρίχνουμε τον χυμό από ένα πορτοκάλι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμη, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά
  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει αναλόγως το κρέας ή τον φούρνο. Στο τέλος θέλουμε ένα κρέας ζουμερό και μαλακό και τις πατάτες με τα κυδώνια καλά μαγειρεμένα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις