Αν υπάρχει μια συνταγή που να χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική κουλτούρα αυτή δεν είναι άλλα από τα φημισμένα (ανά τον κόσμο) σουβλάκια τα οποία μπορούμε να τα κάνουμε εντελώς σπιτικά και μάλιστα με χειροποίητο χοιρινό γύρο.

Μπορεί η διαδικασία να ακούγεται μπελαλίδικη και χρονοβόρα αλλά αν οργανωθείς σωστά τότε τα πράγματα απλοποιούνται τόσο, που η συνταγή γίνεται παιχνιδάκι.

Σπιτικά σουβλάκια με γύρο χοιρινό χειροποίητο

Υλικά για 10 σουβλάκια

Για το γύρο χοιρινό θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό χοιρινό κομμάτι από λαιμό
  • 1 κοφτή κ. σ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ. γ. ταντούρι (μπαχαρικό ινδικό, το βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ *ελέγχουμε πάντα πόσο καυτερό είναι πριν το χρησιμοποιήσουμε)
  • Ξερή ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τη σος θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι
  • 100 γρ μαγιονέζα
  • 50 γρ μουστάρδα
  • Αλάτι & πάπρικα καπνιστή

Για τη συναρμολόγηση θα χρειαστούμε:

  • 10 πίτες σταρένιες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
  • Πατάτες τηγανιτές

Προετοιμασία και τύλιγμα:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε το γύρο χοίρινο. Παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε πολύ λεπτά κομμάτια. Το αδειάζουμε σε ένα άνετο ταψί και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το ταντούρι, την καπνιστή πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαριναριστεί καλά το κρέας. Ιδανικό θα ήταν να το έχουμε μαρινάρει τουλάχιστον μια ώρα προτού το ψήσιμο και να το έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο
  • Ψήνουμε το κρέας στο γκριλ της κουζίνας για 30 – 40 λεπτά ώσπου να μαλακώσει καλά. Στο ενδιάμεσο το ανακατεύουμε για να πάρει χρώμα και από τις υπόλοιπες πλευρές
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, την πάπρικα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή σος. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε
  • Παράλληλα τηγανίζουμε τις πατάτες, ψήνουμε στο φούρνο (ή στην τοστιέρα) τις πίτες και κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι
  • Για τη συναρμολόγηση τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα την πίτα και γεμίζουμε με τα υλικά στις ποσότητες που επιθυμούμε
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις