ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και του εκσυγχρονισμού του συστήματος για την αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε πριν από λίγο στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε, η εταιρεία προβλέπει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ εντός 10ετίας, χάρις στο οποίο το σύστημα θα αποκτήσει ηλεκτρικό «χώρο» που θα ξεπερνά κατά 1,7 GW τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030.

Αναφορικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση του Κρήτη-Αττική, ώστε να μπει στην τελική ευθεία η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του νησιού. Επίσης, προχωρούν τα έργα για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, ώστε να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ προχωρούν και οι επόμενες διασυνδέσεις των Κυκλάδων. Έτσι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των έργων διασύνδεσης της Σαντορίνης, για τα οποία αναμένεται έως τα μέσα Ιουνίου να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι.

Παράλληλα, προβλέπονται έργα για ενίσχυση του συστήματος, όπως το σύστημα Statcom στην Κρήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να αναμορφωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, ώστε η υλοποίηση αυτών των υποδομών να γίνει με γρήγορους ρυθμούς.