EΛΛΑΔΑ. Νέα κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΛΓΑ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ήδη μετατρέψει σε στάχτη σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που θα ακολουθήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 15:00 την Τρίτη 10 Αυγούστου, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις ιδιαιτερότητες της πρωτογενούς παραγωγής. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνεδρίαση αυτή και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Μέχρι στιγμής, για την άμεση χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιαιτερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας,

Θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αποζημιώσεις

- Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκαστάσταση κτιρίων

- Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

- Μέσα από το σύστημα προκαταβολών

- Προβλέπονται αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

- Επιδότηση ενοικίου

- Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους

- Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο άμεσης στήριξης των πυροπαθών, το οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση 600 ευρώ, 600 ευρώ επιπλέον για πολύτεκνες οικογένειες, έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό. Σε αυτό το πρώτο πακέτο μέτρων, τα ποσά του οποίου αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω δεν υπάρχει κάποια σαφής πρόβλεψη για τις σημαντικές ζημιές που έχουν υποστεί οι συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις