ΕΛΛΑΔΑ. Με αγωνία περιμένουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων τις ανακοινώσεις των βάσεων μετά την πρώτη χρονιά του νέου εξεταστικού συστήματος που θα κριθεί στην πράξη για τα αποτελέσματά του.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν 92.090, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 94.928, συμπεριλαμβανομένων των 7.092 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων του παλαιού συστήματος. Φέτος από τα Γενικά Λύκεια συμμετείχαν στις εξετάσεις 75.435 άτομα, ενώ από τα Επαγγελματικά συμμετείχαν 16.655 άτομα για 77.415 θέσεις (77.970 ήταν πέρυσι).

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αναμένεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που θα είναι όμως μικρότερη στα περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ, αλλά θα ξεπερνάει τα 3.000 ή 4.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Όπως επισημαίνουν τα ΝΕΑ τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή με πολλά από αυτά με δική τους επιλογή να έχουν επιλέξει φέτος τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δηλαδή το 1,20. Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία, μόνο 170 τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

Παράλληλα, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι ένας αριθμός περίπου 25.000-30.000 υποψηφίων θα μείνουν φέτος εκτός των πανεπιστημίων, ενώ είναι πιθανόν να καταγραφούν και 10.000 με 15.000 κενές θέσεις σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένουμε αυξομειώσεις βάσεων. Ανοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα έως και 200 μόρια (Νομικές κ.ο.κ.) και μεγαλύτερη των 2.500 μορίων σε χαμηλόβαθμα τμήματα.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων στις μεσαίες βαθμολογίες (14.000-16.500 μόρια), που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια, αλλά και άνω των 4.500 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, η άνοδος των βάσεων θα είναι γενική στις υψηλόβαθμες σχολές, που αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 19.000 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ, καθώς και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, πιο ήπια θα είναι η άνοδος των βάσεων και αυτή θα αφορά κυρίως τα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ θα υπάρξουν και αυξομειώσεις. Παρ’ όλα αυτά, συγκεκριμένα τμήματα θα παρουσιάσουν πιθανότατα αύξηση άνω των 2.000 μορίων.

Βάσεις 2021: Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ισχύει και μια μεγάλη αλλαγή στην ανακοίνωση των βάσεων, καθώς υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα με μήνυμα στο κινητό.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr.

Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:

  • Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

baseis-2021-result.jpg
Η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε

Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν σχετικό SMS, μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους.

Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις