ΕΛΛΑΔΑ. Το βακτήριο Xylella fastidiosa (Xf) αποτελεί ενωσιακό οργανισμό καραντίνας βάσει των Κανονισμών (ΕΕ) 2016/2031 και 2019/2072.

Η παρουσία του έχει διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά και στην Κορσική, Γαλλία, Ισπανία, Βαλεαρίδες Νήσους, Πορτογαλία και Ισραήλ.

Ο κίνδυνος εισαγωγής του επικίνδυνου βακτηρίου στη χώρα μας, από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Ευρύ φάσμα ξενιστών

Το παθογόνο έχει ευρύ φάσμα ξενιστών στους οποίους περιλαμβάνονται καλλιεργούμενα φυτά, αυτοφυή φυτά και δασικά δέντρα.

Τρόποι εισαγωγής

Οι κυριότεροι τρόποι για να εισαχθεί το παθογόνο σε μια περιοχή είναι

  • με τα φυτά προς φύτευση και
  • με τα έντομα φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων φορέων (τζιτζικάκια) που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω σε φυτά.

Πρόληψη

Η είσοδος του επιβλαβούς οργανισμού στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση στη χώρα μας μπορεί να αποφευχθεί μόνο με πρόληψη.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους επαγγελματίες καλλιεργητές κατά την εγκατάσταση μιας νέας καλλιέργειας με απαίτησή τους από τους εμπόρους και τις φυτωριακές επιχειρήσεις για πιστοποιημένα δενδρύλλια.

  • Η φυτοϋγεία των πιστοποιημένων δενδρυλλίων αποδεικνύεται με την ύπαρξη φυτοϋγειονομικού διαβατήριου

Τελευταία επικαιροποίηση

Σύμφωνα με τελευταία επικαιροποίηση (EFSA, 2021), η βάση δεδομένων των φυτών-ξενιστών περιλαμβάνει 655 είδη που ανήκουν σε 88 διαφορετικές βοτανικές oικογένειες.

  • Είναι αναγκαία η γνώση των φυτών-ξενιστών στην πρόληψη της ασθένειας ως φορείς της ασθένειας.

Η Δ/νση Αγροτικής Υγείας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Πελ/νήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων 2022 για τον επιβλαβή οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους σε ελαιώνες και οπωρώνες εσπεριδοειδών με δειγματοληψίες και πρόκειται να ακολουθήσουν σαρώσεις καθώς και δειγματοληψίες σε αμπελώνες και περιοχές αστικού πράσινου/φυσικής βλάστησης.

Ενημερώστε

Για οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση συμπτωμάτων, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε αμέσως το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλέφωνα 2731363328-333.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις