ΕΛΛΑΔΑ. Καλές ποιότητες και αποδόσεις στην Πελοπόννησο, μειωμένα στην Κρήτη, κατά πολύ, τα κιλά.

Με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες επεκτείνεται και στην Πελοπόννησο, η συγκομιδή του υπερπρώιμου καρπουζιού. Όπως μας είπαν οι αγρότες, είναι θετικό το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες το καρπούζι είναι από τα λίγα καλοκαιρινά φρούτα στην αγορά.

Ο κ. Βασίλης Πασσάς μαζί με τα αδέρφια του είναι νέοι σε ηλικία παραγωγοί και επιχειρηματίες. Φέτος καλλιεργούν 60 στρέμματα με καρπούζι θερμοκηπίου και 700 στρέμματα υπαίθριο, του οποίου οι φυτεύσεις ακόμα και σήμερα είναι σε εξέλιξη. Η έδρα της επιχείρησής τους που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται καρπούζι, αλλά και πατάτα είναι στον Πύργο. Σύμφωνα με το Βασίλη Πασσά, γενικά στην περιοχή οι εκτάσεις με καρπούζι είναι μειωμένες φέτος, λόγω της ακρίβειας και του γενικότερου προβληματισμού στις τάξεις των παραγωγών. Τα τρία αδέρφια, βέβαια, έχουν βάλει φέτος περισσότερα στρέμματα από ό,τι πέρσι, λέει στο agrotypos.gr, ο Βασίλης Πασσάς, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο το 60% της παραγωγής της εταιρείας καταλήγει σε αγορές του εξωτερικού. Σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου τα τρία αδέρφια έβγαλαν τα πρώτα, υπέρπρωιμα καρπούζια φετινής εσοδείας, τα οποία επειδή είναι και λίγα, προορίζονται για την εσωτερική αγορά. Στο εξωτερικό, θα κατευθυνθούν καρπούζια που θα βγουν αργότερα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσθέτει ο κ. Πασσάς, το μεγαλύτερο ρόλο στην τιμή και το εμπόριο θα παίξει η θερμοκρασία, καθώς όταν κάνει ζέστη ευνοείται η κατανάλωση καρπουζιού. Το καλό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως ήδη στην ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, η θερμοκρασία έχει ανεβεί αρκετά. Όσον αφορά στις τιμές, τα πρώτα, υπερπρώιμα καρπούζια πιάνουν σήμερα 1 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ξεκίνησαν με 90 λεπτά. Όπως βέβαια σημειώνει ο κ. Πασσάς, η άνοδος αυτή της τιμής σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την αντίστοιχη αύξηση στο κόστος, που είναι και πολύ μεγαλύτερη. Τέλος, ως προς τις αποδόσεις ο Βασίλης Πασσάς λέει στον ΑγροΤύπο ότι τα θερμοκηπιακά πιάνουν σήμερα ως 6 τόνους το στρέμμα, ενώ εκείνα που θα βγουν αργότερα μπορεί να φθάσουν τους 7 τόνους.

Ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος καλλιεργεί 350 στρέμματα με καρπούζι, θερμοκηπιακό και υπαίθριο στην περιοχή Βρανάς Ηλείας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, σε πέντε με δέκα ημέρες περίπου θα κόψει τα πρώτα καρπούζια, ενώ και γενικώς στην περιοχή, εξαιρετικά ελάχιστες είναι οι κοπές αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπέρασμα για την ζήτηση, αφού θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πάντως, όπως λέει η τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό που έχει ακουστεί για τα πρώτα είναι πολύ καλή.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος καλλιεργεί θερμοκηπιακό καρπούζι, του οποίου τις κοπές έχει ξεκινήσει, αλλά και υπαίθριο που θα μπει σε φουλ παραγωγή στις 15 με 20 Μαΐου. Στα υπαίθρια, οι εκτάσεις στην περιοχή των Φιλιατρών είναι μειωμένες 15-20%, κάτι που οφείλεται στην γενικότερη δυσπραγία των παραγωγών. Σε σχέση με την τιμή στα υπερπρώιμα, ο κ. Μαλάμος λέει, πως αν ισχύει το 1 ευρώ που ακούγεται, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αναφορικά με τη ζήτηση, ο κ. Μαλάμος προσθέτει πως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πιο βασικό εκείνον της θερμοκρασίας, που όσο πιο υψηλή είναι, τόσο περισσότερο ευνοεί την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου, αλλά κι από το γεγονός, ότι αυτή την περίοδο το καρπούζι είναι ίσως το μόνο καλοκαιρινό φρούτο στην αγορά. Τέλος, ο κ. Μαλάμος ανέφερε πως η ποιότητα είναι εξαιρετική, αλλά οι ποσότητες θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, τέλος, είναι παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο φέτος έβαλε 10 στρέμματα ήδη θερμοκηπιακό, του οποίου τις κοπές είναι ακόμα νωρίς για να ξεκινήσει, ενώ υπαίθριο θα συγκομίσει ακόμα πιο μετά, τον Ιούλιο.

Δύσκολη η κατάσταση στην Κρήτη

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός καρπουζιού θερμοκηπίου και συνεταιριστής, μπορεί οι τιμές στα υπερπρώιμα καρπούζια να φθάνουν και τα 1,15 με 1,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο η μείωση των αποδόσεων λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών είναι μεγάλη φέτος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις