ΕΛΛΑΔΑ. Προ των πυλών είναι ο νέος καύσωνας που θα πλήξει τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες και άνω των 40 βαθμών Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Το κύμα καύσωνα που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, με αρκετούς θανάτους και σημαντικά προβλήματα σε υποδομές, θα φτάσει και στην Ελλάδα, με το ξεκίνημα του φαινομένου να αναμένεται απόψε.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Σε κλοιό καύσωνα ο πλανήτης

Σύμφωνα με το άρθρο του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που υπογράφουν οι κ. A. Καραγιαννίδης και Κ. Λαγουβάρδος, οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι «η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής», με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και στη χώρα μας.

«Μέχρι τέλος του μήνα»

«Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει από σήμερα, Πέμπτη 21/07, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα» σημειώνουν οι αρμόδιοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως «αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα».

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσίασε και βίντεο με την πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1.500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Συστάσεις για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα

Τέλος, οι κ. Καραγιαννίδης και Λαγουβάρδος υπογραμμίζουν ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Σε συναγερμό θα μπουν περιοχές της Πελοποννήσου που ζεσταίνονται περισσότερο όπως η Σπάρτη, το Αστέρι Γλυκόβρυσης, τα Αρφαρά Μεσσηνίας, το Άργος, το Κρανίδι και η Χαλανδρίτσα Αχαίας, Οι Αγιοι Θεόδωροι Κορινθίας, τα Δίδυμα Αργολίδας και η Ωλένη Πύργου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις