Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Με το θάνατο του τέως κλείνει και τυπικά η εποχή των βασιλιάδων στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις και οι πράξεις των ξενόφερτων εγκάθετων του θρόνου, οι οποίοι για πολλές δεκαετίες πρωτοστάτησαν στις πολιτικές εξελίξεις είναι βαθιά χαραγμένες στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, έχουν αναδειχθεί και καταγραφεί.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη διαχείριση της σορού του εκλιπόντος είναι γενικά θετική, με κάποια στελέχη της, αλλά και πρώην πρωθυπουργό της ίδιας παράταξης να παραμένουν ακόμη εραστές ενός αμαρτωλού παρελθόντος.

Εντύπωση προκαλεί η στάση των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας τώρα, αλλά και παλιότερα, οι οποίοι λειτουργούν στο δικό τους κόσμο. Στο προχθεσινό τρισάγιο στη μνήμη του τέως βασιλιά στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων γράφει: «Επίσης, ο Παναγιότατος επικοινώνησε νωρίτερα, τηλεφωνικώς, με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο, και απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος». Αλλά και η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών το καλοκαίρι του 2017, ο οποίος με τον αρχιερατικό μανδύα και το ευαγγέλιο στο χέρι υποδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ στην πύλη της εκκλησίας, όπου εκτίθετο το λείψανο της αγίας Ελένης δεήθηκε «υπέρ των δούλων του Θεού Κωνσταντίνου και Άννης-Μαρίας των Βασιλέων και Παύλου του Βασιλόπαιδος» και μετά απευθύνθηκε στην οικογένεια του τέως ως εξής: «Μεγαλειότατε, Μεγαλειοτάτη, ευλαβέστατε Πρίγκηψ, πολύ συγκινημένοι είμαστε σήμερα κ.λπ.». Ωστόσο, με βάση το Σύνταγμα, άρθρο 4, παράγραφος 7 «Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες». Φαίνεται ότι, για κάποιους, το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμη.

Η κατάσταση στο Τατόι είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ένας εξαιρετικός χώρος, που πληρώθηκε πολύ ακριβά από τον Ελληνικό λαό (δόθηκαν στον τέως 13,7 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημίωση) παραμένει πολλά χρόνια στο έλεος των καιρικών συνθηκών, σε πλήρη εγκατάλειψη. Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αποδοθεί ελεύθερα στο λαό που ανήκει, αλλά και τους ξένους, που θα θελήσουν να επισκεφτούν ένα σημαντικό κομμάτι της νεώτερης ιστορίας μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις