Οι ταινίες Conjuring έχουν γίνει το πιο επιτυχημένο franchise τρόμου στην ιστορία του box office, φέρνοντας όλα τα φανταστικά και δαιμονικά στοιχεία στις μεγάλες οθόνες. Η ζωή και η σταδιοδρομία των ερευνητών παραφυσικών, Ed και Lorraine Warren, τους οποίους υποδύονται οι πλέον θρύλοι Patrick Wilson και Vera Farmiga, ενέπνευσαν πολλές από τις συγκλονιστικές ιστορίες στο συγκλονιστικό σύμπαν του Conjuring και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις ταινίες τρόμου τη δεκαετία του 2010.

Η επιτυχία πίσω από τη σειρά προέρχεται από την απόκοσμη, ανησυχητική ατμόσφαιρα και τα αποτελεσματικά jumpscares, που υποστηρίζονται από τον ισχυρισμό ότι οι ιστορίες βασίζονται στις εμπειρίες της πραγματικής ζωής των Warrens. Από οξυδερκείς συναντήσεις έως τρομακτικά βίαιες οντότητες, κάθε ταινία του franchise The Conjuring βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και γεγονότα από εκείνους που έχουν βιώσει κακόβουλα πνεύματα και δαίμονες.

Το στοίχειωμα της οικογένειας Perron

«The Conjuring» (2013)

Η πρώτη ταινία του franchise ήταν εμπνευσμένη από μια από τις πιο διάσημες παραφυσικές έρευνες των Ed και Lorraine Warren. Στη δεκαετία του 1970, η οικογένεια Perron υποβλήθηκε σε ένα τρομακτικό στοίχειωμα από πολλά άθλια πνεύματα που έκαναν τη ζωή στην αγροικία τους στο Ρόουντ Άιλαντ ζωντανή κόλαση. Οι εμπειρίες των Perrons εκτόξευσαν τη φήμη των Warren και οι μετέπειτα εμπειρίες τους ενέπνευσαν και άλλες ταινίες, κυρίως το The Amityville Horror .

Οι θαυμαστές θα ήταν σοκαρισμένοι αν μάθαιναν ότι η φρικτή σκηνή εξορκισμού στο The Conjuring βασίστηκε σε μια πραγματική σκηνή που διεξήγαγε η Lorraine Warren στο σπίτι για να έρθει σε επαφή με τα πνεύματα που τρομοκρατούσαν την οικογένεια Perron. Το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Perron, η Andrea, ισχυρίστηκε ότι είδε τη μητέρα της, Carolyn, να γίνεται δαιμονισμένη, να μιλάει σε άλλες γλώσσες και ακόμη να αιωρείται πάνω από το έδαφος καθισμένη στην καρέκλα της.

Bathsheba Sherman

«The Conjuring» (2013)

Το βίαιο και τρομακτικό πνεύμα γνωστό ως Bathsheba Sherman που βασάνιζε την οικογένεια Perron στο The Conjuring είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική γυναίκα που ζούσε σε εκείνη τη γη πριν από αιώνες. Γεννημένη στο Ρόουντ Άιλαντ το 1812, οι ντόπιοι φοβόντουσαν τη ​​Bathsheba Sherman, ισχυριζόμενοι ότι ήταν μια μάγισσα που λάτρευε τον Σατανά και φημολογείται ότι σχετιζόταν με μια γυναίκα που καταδικάστηκε και κρεμάστηκε τη διάρκεια της περιόδου όπου δικάζονταν οι Μαγισσες του Σάλεμ.

Ο θρύλος αναφέρει ότι η Bathsheba καταράστηκε τη γη και όποιον καταλάμβανε την περιουσία της πριν πεθάνει . Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες στο σπίτι, που λέγεται ότι αυτό κάνει το εκδικητικό πνεύμα ακόμα πιο ταραγμένο. Οι τολμηροί θαυμαστές μπορούν να περάσουν τη νύχτα τους σε αυτό το καταραμένο σπίτι - αλλά φροντίστε να έχετε μαζί σας λίγο αγιασμό για κάθε περίπτωση.

The Enfield Poltergeist

«The Conjuring 2» (2016)

Η 11χρονη Janet Hodgson υποβλήθηκε σε ένα φρικτό στοιχείωμα που διήρκεσε σχεδόν για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια που ζούσε στο Enfield. Πολλές βρετανικές δημοσιεύσεις ασχολήθηκαν με τα απόκοσμα γεγονότα που έλαβαν χώρα, τα οποία έφτασαν σε αποκορύφωμα όταν η Τζάνετ υποτίθεται ότι δαιμονίστηκε.

Πολλές ανατριχιαστικές στιγμές από το The Conjuring 2 προέρχονται από πραγματικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από την οικογένεια Hodgson . Οι ηχητικές κασέτες κατέγραψαν μια βαθιά, μπάσα φωνή που προερχόταν από την Janet Hodgson που ισχυριζόταν ότι ήταν ένας άντρας που ονομαζόταν Bill Wilkens – γεγονός που αποδήχθηκε αργότερα, ότι δηλαδή όντως υπήεχε ένας άντρας με αυτό το όνομα ο οποίος πέθανε μέσα στο σπίτι. Περισσότεροι από 30 μάρτυρες βίωσαν τα υπερφυσικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στο σπίτι όπως περίεργα χτυπήματα, μετακίνηση επίπλων και αυθόρμητες πυρκαγιές.

The Amityville Horror

«The Conjuring 2» (2016)

Στο άνοιγμα του The Conjuring 2 , οι θαυμαστές παίρνουν μια γεύση από μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις του Ed και της Lorraine Warren. Το 1975, το ζευγάρι στάλθηκε για να ερευνήσει το σπίτι στο Amityville μετά τη μετακόμιση του George και της Kathy Lutz. Η υπερφυσική δραστηριότητα που βίωσαν ήταν τόσο τρομακτική που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους σε μόλις 28 ημέρες.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, μια εν ψυχρώ δολοφονία είχε γίνει στο σπίτι στο Amityville. Ένας από τους προηγούμενους ενοίκους, ο Ronald DeFeo Jr., διέπραξε ένα σοκαριστικό έγκλημα όταν σκότωσε τους δύο γονείς του και τέσσερα από τα αδέρφια του στο σπίτι τους . Η υπόθεση συγκλόνισε το έθνος και έκανε πιστούς από εκατομμύρια σκεπτικιστές, που κρατούν την υπόθεση ζωντανή μέσα στα χρόνια της συνωμοσίας και της παράνοιας.

Arne Cheyenne Johnson

«The Conjuring: The Devil Made Me Do It» (2021)

Η τελευταία προσθήκη στο franchise, The Conjuring: The Devil Made Me Do It , αντλεί έμπνευση από την περίπτωση του Arne Cheyenne Jackson , του πρώτου ύποπτου για φόνο που δήλωσε αθώος ισχυριζόμενος ότι έχει δαιμονική κατοχή. Ο Ed και η Lorraine Warren βοήθησαν να επιστηθεί αυτή η μυστηριώδης υπόθεση στην προσοχή του κόσμου. Το 1981, ο ιδιοκτήτης Άλαν Μπόνο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν υποτιθέμενο δαιμονισμένο Άρνε Τζόνσον αφού είχε συμμετάσχει στον εξορκισμό του μικρότερου αδερφού της φίλης του, Ντέιβιντ Γκλάτζελ.

Σύμφωνα με την οικογένεια Γκλάτζελ, ο 11χρονος Ντέιβιντ είχε στοιχειωθεί από έναν άνδρα με απανθρακωμένο δέρμα και λεπτό πρόσωπο με χαρακτηριστικά ζώων και οδοντωτά δόντια, μυτερά αυτιά, κέρατα και οπλές. Μετά τον εξορκισμό, όπου ο Arne χλεύασε τον δαίμονα να φύγει από τον David, άρχισε να βλέπει την ίδια παρουσία. Ο δαιμονισμένος Τζόνσον σκότωσε τον Μπόνο και υποστήριξε δαιμονική κατοχή κατά τη διαβόητη δίκη του. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώθηκε και ο Τζόνσον καταδικάστηκε σε έως και 20 χρόνια φυλάκιση , αλλά εξέτισε μόνο τα πέντε.

Ο Δαίμονας Βαλάκ

«The Nun» (2018)

Ενώ το στοιχειωμένο μοναστήρι που απεικονίζεται στο The Nun ευτυχώς δεν έχει καμία βάση σε αληθινά γεγονότα, η κακιά οντότητα Valak που τρομοκρατούσε το μοναστήρι δεν είναι εντελώς φανταστική. Παραδόξως, ο Valak έχει γραφτεί σε πολλά αρχαία κείμενα εδώ και αιώνες .

Το Lesser Key of Solomon , ένα κείμενο του 17ου αιώνα, περιέγραψε τον Valak ως «τον μεγάλο πρόεδρο της κόλασης», που θεωρείται ως ένας εξαιρετικά ισχυρός και επικίνδυνος δαίμονας με έναν στρατό 30 υφιστάμενων έτοιμοι να κάνουν το κακό του. Το franchise Conjuring κάνει τον Valak να υιοθετήσει τη μορφή μιας δαιμονικής μοναχής, αλλά παραμένει αρκετά ασαφής σχετικά με την προέλευση του Valak ώστε να ταιριάζει στο κείμενο του 17ου αιώνα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τρομακτική οντότητα θα μείνει μέσα στις σελίδες αυτών των αρχαίων κειμένων!

Η στοιχειωμένη εκκλησία Borley

«The Nun» (2018)

Το ανατριχιαστικό ρουμανικό μοναστήρι όπου διαδραματίζονται τα τρομακτικά γεγονότα του The Nun είναι εμπνευσμένο από την πραγματική εκκλησία Borley στο Essex . Η εκκλησία υπήρξε ο τόπος ατελείωτων παράξενων περιστατικών για αιώνες και έχει κερδίσει τον τίτλο του «η πιο στοιχειωμένη εκκλησία στη Βρετανία».

Σύμφωνα με τη λαογραφία, τα στοιχειώματα ξεκίνησαν τον 14ο αιώνα μετά την εκτέλεση μιας μοναχής αφού κατηγορήθηκε ότι είχε σχέση με έναν μοναχό. Έχει αναφερθεί μια σειρά από υπερφυσικές δραστηριότητες στην εκκλησία, όπως ο ήχος των βαριών βημάτων στους άδειους διαδρόμους και η εμφάνιση φανταστικών μορφών. Φαίνεται ότι το The Nun δικαίωσε τον ιστότοπο με την ανατριχιαστική απεικόνιση του!

Το στοίχειωμα της Lorraine Warren

«The Nun» (2018)

Ο απειλητικός χαρακτήρας της καλόγριας εμπνεύστηκε από δύο μυστηριώδεις εμπειρίες που είχε η Lorraine Warren τη δεκαετία του 1970. Ο γαμπρός της Γουόρεν μίλησε για την ανατριχιαστική συνάντηση της Lorraine με μια σκοτεινή παρουσία στο δωμάτιό της ένα βράδυ, την οποία περιέγραψε ως «μια φιγούρα με κουκούλα μέσα σε μια στροβιλιζόμενη δίνη».

Επιπλέον, όταν οι Warren επισκέφτηκαν τη στοιχειωμένη εκκλησία Borley, η Lorraine ισχυρίστηκε ότι ένιωσε την παρουσία μιας καλόγριας στο βωμό . Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από τους συνοδούς φωτογράφους απεικονίζουν ομίχλες καπνού που διακρίνονται δίπλα στη Lorraine. Αυτή η υπερφυσική εμπειρία, σε συνδυασμό με την περιγραφή μιας ανατριχιαστικής σκοτεινής παρουσίας, ενέπνευσε τον σκηνοθέτη James Wan να δημιουργήσει το The Nun .

The Possessed Raggedy Ann Doll

«Annabelle» (2014)

Οι θαυμαστές θα τρόμαζαν αν μάθαιναν ότι η τρομακτική κούκλα Annabelle που εμφανίζεται στα Annabelle, Annabelle: Creation και Annabelle Comes Home βασίζεται σε μια πραγματική δαιμονισμένη κούκλα. Ενώ οι ταινίες σίγουρα ενισχύουν την ανατριχιαστική εμφάνιση της Annabelle, οι μυστηριώδεις συνθήκες που περιβάλλουν την πραγματική κούκλα είναι πέρα ​​για πέρα ​​τρομακτικές.

Η φαινομενικά καλοπροαίρετη κούκλα Raggedy Ann ήταν η υποτιθέμενη αιτία μιας σειράς δαιμονικών επιθέσεων και παραλίγο θανάτου. Οι Warrens πίστευαν ότι η κούκλα είχε κυριευτεί από μια δαιμονική οντότητα που προσπάθησε να μεταμφιεστεί στο πνεύμα ενός αθώου κοριτσιού που ονομαζόταν Annabelle για να διεισδύσει στα σπίτια - και στις ψυχές - των θυμάτων. Η κούκλα έχει κριθεί τόσο επικίνδυνη που οι Warren την κρατούν κλειδωμένη σε μια ειδικά φτιαγμένη θήκη που ο Ed Warren ευλογούσε περιοδικά με μια δεσμευτική προσευχή για προστασία.

La Llorona

«The Curse of La Llorona» (2019)

Η απαίσια οντότητα στο The Curse of La Llorona βασίζεται σε ένα τρομακτικό φάντασμα από τη μεξικανική λαογραφία. Σε γενιές παιδιών διηγούνταν ο ανατριχιαστικός θρύλος της La Llorona, γνωστή και ως «Κλαίουσα γυναίκα», ένα πνεύμα που θρηνεί, καταδικασμένο να περιπλανιέται στη Γη, αφού διέπραξε αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των παιδιών της.

Ο θρύλος λέει για μια γυναίκα που ονομάζεται Μαρία που έπνιξε τα δύο της παιδιά σε μια κρίση οργής αφού έπιασε τον άντρα της με μια άλλη γυναίκα. Κυριευμένη από τη θλίψη και συνειδητοποιώντας το κακό που είχε κάνει, αυτοκτόνησε και τώρα περιπλανιέται στη Γη, κλαίγοντας και αναζητώντας τα νεκρά παιδιά της . Είναι γνωστό ότι επιτίθεται ή απαγάγει τα παιδιά που διασχίζουν το δρόμο της. Αν την ακούσετε να κλαίει κάπου κοντά σας, χαλαρώστε, γιατί στην πραγματικότητα είναι μακριά. Ωστόσο, αν την ακούσετε από πιο μακριά, το πιθανότερο είναι ότι είναι ακριβώς δίπλα σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις