ΚΟΣΜΟΣ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξήχθησαν δίκες εγκλημάτων πολέμου για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι «αρχιτέκτονες» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Μέσα σε μια δικαστική αίθουσα στο Λούνεμπουργκ, διεξήχθησαν οι δίκες του Μπέλσεν όπου προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους άνδρες και τις γυναίκες των SS του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέλσεν.

Πολλοί από αυτούς τους φρουρούς είχαν διαπράξει φρικτά εγκλήματα, αλλά αυτό που συγκλόνισε τον κόσμο ήταν ότι πολλές νεαρές γυναίκες, όπως η Ίρμα Γκρέσε, καταδικάστηκαν μαζί με τον διοικητή Josef Kramer.

Η ύαινα του Άουσβιτς

Η Ίρμα Γκρέσε ήταν μόλις 22 ετών όταν απαγχονίστηκε, καθιστώντας την τη νεότερη γυναίκα Ναζί που εκτελέστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος συγκλονίστηκε και πολλοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς μια τόσο νέα, όμορφη γυναίκα θα μπορούσε να είναι η ενσάρκωση του κακού.

Η δίκη της, της χάρισε τα παρατσούκλια «Το Όμορφο Τέρας» και η «Υαινα του Άουσβιτς» για την άκαρδη μεταχείριση των κρατουμένων.

Η πρώιμη ζωή της Ίρμα Γκρέσε

Στις 7 Οκτωβρίου 1923, η Irma Grese γεννήθηκε από τους εργάτες γαλακτοκομικών προϊόντων Berta Grese και Alfred Grese. Η Ίρμα ήταν ένα από τα πέντε αδέρφια: τρία κορίτσια και δύο αγόρια. Τραγικά, το 1936, η μητέρα της Ίρμα αυτοκτόνησε μετά από κατανάλωση υδροχλωρικού οξέος, που προέκυψε από την ανακάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του Άλφρεντ με την κόρη ενός ιδιοκτήτη τοπικής παμπ.

Σύμφωνα με την αδερφή της, την Έλεν, δεχόταν συχνά εκφοβισμό ως παιδί και δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ιδιότητες που πιθανότατα της έδωσαν μεγάλη ώθηση στην μετέπειτα ζωή της. Ως έφηβη, η Ίρμα εντάχθηκε στο League of German Girls (Bund Deutscher Mädel), τα αντίστοιχα κορίτσια της Χιτλερικής Νεολαίας. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν άρεσε ποτέ στον πατέρα της, ο οποίος είχε κάποιες αντιναζιστικές πεποιθήσεις και προσπάθησε να της απαγορεύσει να ενταχθεί.

Η Ίρμα, όντας η επαναστατική έφηβη που ήταν, αγνόησε τις επιθυμίες του πατέρα της. Πριν από τα 17 της χρόνια, έκανε ένα περαιτέρω βήμα και μετακόμισε στην εκπαιδευτική βάση των SS Female Helpers' κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αποκλειστικά για γυναίκες κοντά στο Ravensbrück για να εκπαιδευτεί ως φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης

Μετά την εκπαίδευση της Irma, εργάστηκε στο Ravensbrück, βγάζοντας 54 μάρκα το μήνα. Τελικά προήχθη σε επόπτη και μετατέθηκε στο Άουσβιτς το 1943. Αυτή η μεταφορά ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο και είχε μια τεράστια διαμάχη με τον πατέρα της.

Η Ίρμα εργάστηκε στο Άουσβιτς ΙΙ-Μπίρκεναου, στο τμήμα του στρατοπέδου που ήταν υπεύθυνο για την αφαίρεση της ζωής του 90% των κρατουμένων του Άουσβιτς. Εργάστηκε μαζί με ανθρώπους όπως ο Josef Mengele στη διαδικασία επιλογής, για να καθορίσει ποιος θα μπορούσε να εργαστεί και ποιος θα σταλεί στους θαλάμους αερίων.

Η Grese ήταν μια αφοσιωμένη Ναζί που επέδειξε πίστη, αφοσίωση και υπακοή, με αποτέλεσμα τη γρήγορη προαγωγή της σε ανώτερη επόπτη των SS, τη δεύτερη υψηλότερη θέση που διατίθεται για γυναίκες στα SS.

Δημιουργία φήμης για τη βία

Ενώ εργαζόταν εκεί, η Grese ανέπτυξε μια σαδιστική φήμη. Οι επιζώντες του Άουσβιτς και του Μπέσλσεν, όπου εργάστηκε αργότερα, κατέθεσαν τη βαναυσότητά της. Η Grese ήταν απίστευτα βίαιη, χτυπώντας συχνά τους κρατούμενους στο έδαφος και κλωτσώντας τους μέχρι να βγει αίμα. Θα χρησιμοποιούσε άνετα το έμπιστο μαστίγιο της με λίγη πρόκληση αν δεν υπήρχαν οι μπότες της.

Άλλες φορές, πυροβολούσε τυχαία κρατούμενους και γελούσε αμέσως μετά. Περιπολούσε στους χώρους με ένα σκυλί εκπαιδευμένο για να αγριεύει κρατούμενους. Κατά τη διάρκεια των επιλογών της, η Ίρμα επέλεγε όποιες γυναίκες πίστευε ότι ήταν πιο ελκυστικές από εκείνη και τις πήγενε κατευθείαν στους θαλάμους αερίων.

Υπήρχαν φήμες ότι η Grese χρησιμοποίησε ανθρώπινο δέρμα για να φτιάξει αμπαζούρ στο δωμάτιο της.

Δίκη και εκτέλεση της Ίρμα Γκρέσε

Καθώς ο πόλεμος τελείωνε το 1945, ο Γκρέσε μεταφέρθηκε από το Άουσβιτς στο Ράβενσμπρουκ στο Μπέλσεν. Συνελήφθη στις 17 Απριλίου 1945 από τον βρετανικό στρατό. Η Grese δικάστηκε σε διάστημα εννέα εβδομάδων μαζί με άλλους 45 Ναζί στις δίκες του Belsen στο Luneburg της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κέρδισε το παρατσούκλι «The Beautiful Beast» από τον Τύπο. Παρά τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον 16 γυναικών φρουρών, η Grese ήταν μία από τις τρεις (η Johanna Bormann και η Elisabeth Volkenrath ήταν οι άλλες) που καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό.

Ακόμη και όταν αντιμετώπιζε το τέλος της, η Grese παρέμεινε προκλητική και αμετανόητη για τα εγκλήματά της καθώς διαβάζονταν η ετυμηγορία. Σύμφωνα με την Wendy Adele-Marie Sarti, τη συγγραφέα του Nazi Wives, η Grese πέρασε τη νύχτα πριν από τις εκτελέσεις της τραγουδώντας ναζιστικά τραγούδια με την Johanna Bormann.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1945, οδηγήθηκε στην αγχόνη και απαγχονίστηκε από τον εκτελεστή Albert Pierrepoint. Τα τελευταία της λόγια ήταν «γρήγορα» καθώς έμεινε να περιμένει το τέλος της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις