Η Αμέλια Έρχαρτ δεν πτοήθηκε. Η 21χρονη παρακολουθούσε μια αεροπορική επίδειξη στον Καναδά το 1918 όταν ένα αεροπλάνο που έκανε επιδείξεις, έκανε βουτιά καθόδου προς το μέρος της. Αλλά αντί να προσπαθήσει να ξεφύγει από την πορεία του, απλά έμεινε ακούνητη να κοιτάει το αεροπλάνο καθώς κατέβαινε.

Αυτή δεν ήταν η μόνη γενναία στιγμή της Έρχαρτ. Γεννημένη στο Κάνσας στις 24 Ιουλίου 1897, προσφέρθηκε εθελοντικά κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινώντας το 1917, περιθάλποντας Καναδούς τραυματίες στρατιώτες που επέστρεφαν από τα πεδία των ευρωπαϊκών μαχών. Εκεί κοντά ήταν τα πεδία πρακτικής των πιλότων, όπου και ανακάλυψε το πάθος της για τις πτήσεις.

Αφού έκανε την πρώτη της πτήση το 1920, άρχισε να δουλεύει σε διάφορες δουλειές για να μπορεί να πληρώσει τα μαθήματα πτήσης. Στη συνέχεια, το 1923, κέρδισε μια διεθνή άδεια πιλότου, και έγινε μία από τις μόλις 16 γυναίκες στον κόσμο που είχαν ένα.

Η αεροπορία τη δεκαετία του 1920 ήταν ακόμα καινούργια - σε τελική ανάλυση, η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ είχε μόλις γίνει το 1903 - και οι περισσότεροι πιλότοι ήταν άνδρες. Η Έρχαρτ ήθελε να το αλλάξει αυτό και το 1931 έγινε η πρώτη πρόεδρος των Ενενήντα Εννιά, μιας οργάνωσης γυναικών πιλότων. Την επόμενη χρονιά, κανείς δεν θα σκεφτόταν ξανά τους πιλότους ως «απλώς άντρες».

Το 1932, η Έρχαρτ απογειώθηκε από τη Νέα Γη του Καναδά. Δεκαπέντε ώρες αργότερα, προσγειώθηκε σε ένα βοσκότοπο αγελάδων στη Βόρεια Ιρλανδία και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και δεν σταμάτησε εκεί. Το 1935, έγινε το πρώτο άτομο που πέταξε μόνο του τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό αφού πέταξε από τη Χονολουλού της Χαβάης στο Όκλαντ της Καλιφόρνια . Στην πραγματικότητα, μεταξύ 1930 και 1935, η Έρχαρτ σημείωσε τουλάχιστον πέντε γυναικεία ρεκόρ πτήσης ταχύτητας και απόστασης.

Όμως η Έρχαρτ ήθελε να κάνει κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Την 1η Ιουνίου 1937, αυτή και ο πλοηγός Fred Noonan απογειώθηκαν από το Μαϊάμι της Φλόριντα , σε μια προσπάθεια να πετάξουν 29.000 μίλια σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τις 29 Ιουνίου, είχαν φτάσει στη Νέα Γουινέα (τώρα Παπούα Νέα Γουινέα), ένα νησί βόρεια της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό. Είχαν μόνο 7.000 μίλια μπροστά τους. Κάτι όμως συνέβη καθώς διέσχισαν τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ξεκίνησαν στις 2 Ιουλίου 1937, στις 12:30 π.μ., κατευθυνόμενοι προς το μικροσκοπικό νησί Χάουλαντ. Δεν τους είδαν ποτέ ξανά.

Ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt έστειλε 66 αεροσκάφη και εννέα πλοία για να τους αναζητήσουν, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος τους. Η επίσημη έρευνα έληξε στις 18 Ιουλίου 1937, αλλά μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του τι συνέβη στη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της αεροπορίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις